«Τσουνάμι» εναντίον χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων!!! Έτσι θα χάσεις την περιουσία σου

Περιουσίες «σκοτώνονται» στο 1/6 της αξίας τους λίγο πριν έρθει το περιουσιολόγιο να αποτελειώσει την κατάσταση...

«Συναγερμός» ήχησε για χιλιάδες ιδιόκτητες ακινήτων, καθώς και για συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς και τοπογράφους, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία ορίζει πως, πλέον, δεν μπορείς να χτίσεις εκτός σχεδίου με όρους ευνοϊκότερους από εντός σχεδίου.

Το πρόβλημα που αφορά χιλιάδες ιδιόκτητες μικρών εκτάσεων, η περιουσία των οποίων απαξιώνεται!!! Ως συνέπεια, ακίνητα που είχαν συμφωνηθεί να πουληθούν σε συγκεκριμένες τιμές χάνουν εν μία νυκτί την αξία τους, προκαλώντας οικονομική καταστροφή σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κυρίως μικρών οικοπέδων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μία περίπτωση ακινήτου στην Πάρο, την οποία επικαλέστηκε ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων, Γιώργος Ρούσκας! Το εν λόγω ακίνητο είχε συμφωνηθεί να πουληθεί στην τιμή των 600.000 ευρώ!!! Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις η τιμή έπεσε στα 120.000 ευρώ!

Ως εκ τούτου, ουσιαστικά δεν θα μπορεί κανείς, ο οποίος πλήττεται από την απόφαση να αξιοποιεί την γη του, θα χάνονται περιουσίες κοψοχρονιά, λίγο πριν έρθει το περιουσιολόγιο, το οποίο θα καταγράψει όλες τις εναπομείνασες με τελικό σκοπό να τις απορροφήσει.

Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί, τοπογράφοι και ιδιοκτήτες ακινήτων κάλεσαν τα κόμματα να πάρουν άμεσα θέση στο φλέγον αυτό ζήτημα! Αναλυτικότερα, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε:

– Η υπ’ αριθ. 176/2023 απόφαση του ΣτΕ σε συνδυασμό με τη διαχρονική αδράνεια της Ελληνικής Πολιτείας να υλοποιήσει όσα της αναλογούν από τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει από το 1923 και μετά, οδηγεί ειδικά την εκτός σχεδίου μικροϊδιοκτησία σε απαξίωση και οικονομικό μαρασμό, προκαλώντας έντονο κοινωνικό πρόβλημα στην μέση ελληνική οικογένεια ιδίως της περιφέρειας.

– Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που αποκτήθηκαν ως άρτια και οικοδομήσιμα, σε πολλά εξ αυτών δε εκδόθηκαν νομίμως οικοδομικές άδειες, πληρώθηκαν και εξακολουθούν να πληρώνονται φόροι ως άρτια και οικοδομήσιμα, σήμερα αδυνατούν να οικοδομήσουν. Η δε Πολιτεία δεν απαντά στο ερώτημα για την τύχη των υφιστάμενων οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν νομίμως από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

– Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μικροϊδιοκτήτες απαξιώνονται ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί “στρατηγικές επενδύσεις” ή επενδύσεις “εθνικού ενδιαφέροντος” μπορούν να οικοδομήσουν εκτός σχεδίου εκεί που οι υπόλοιποι αδυνατούν, με δικούς τους όρους και fasttruck διαδικασίες.

Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας ανέφερε:

Ζητούμε τα εκτός σχεδίου γήπεδα, που δημιουργήθηκαν πριν την 24 Δεκεμβρίου 2003, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3212/2003, να είναι δομήσιμα ανεξαρτήτως εάν έχουν την ελάχιστη πρόσοψη σε κοινόχρηστη δημόσια οδό που ορίστηκε με το άρθρο 10 παρ. 1 του ν. 3212/2003. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται το μέχρι πρότινος καθεστώς των ακινήτων αυτών, βάσει του οποίου εκδόθηκαν και οικοδομικές άδειες, και δεν παραβιάζεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων προς την διοίκηση.

Επίσης είναι αναγκαία:

1) Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου αρτίων και οικοδομήσιμων ακινήτων

2) Άμεση θέσπιση και υλοποίηση διαδικασίας καθορισμού κοινοχρήστων οδών

3) Θέσπιση ενιαίων κανόνων εφαρμογής για την εκτός σχεδίου δόμησης στην Ελληνική επικράτεια.

Ο πρόεδρος των δικηγόρων Δημήτρης Βερβεσός, τόνισε:

“Οι πολίτες καλούνται σήμερα άδικα να πληρώσουν λάθη και αδιέξοδα της Ελληνικής Πολιτείας, που μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε χαρακτηρισμό του δικτύου κοινόχρηστων οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ ταυτόχρονα η άναρχη χωροθέτηση των οικισμών έχει καταστήσει μεγάλο μέρος των εντός σχεδίου οικοπέδων μη οικοδομήσιμα, ενώ οι πολίτες πληρώνουν αδρά τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη”.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς, ανέφερε:

“Τυγχάνει έωλη η άποψη ότι η εκτός σχεδίου οικοδόμηση προκαλεί βλάβη στο περιβάλλον γιατί μόνο οι πόλεις χτίζονται ενώ τα χωράφια καλλιεργούνται. Τουναντίον δημιουργείται τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, από την κατάργησή της, διότι το ζήτημα αφορά κυρίως μικρούς κλήρους στους οποίους οι φτωχές αγροτικές οικογένειες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την εξασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών τους.

Στην Ελλάδα δεν οικοδομούνται μόνο οι πόλεις και οι οικισμοί. Αυτό λέει η λογική της οικιστικής μας ανάπτυξης από το έτος 1923. Δεν μπορεί το κράτος να απαιτεί από τους πολίτες να βρίσκονται μπροστά από αυτό. Ο λόγος που δικαιολογούσε την αναγκαιότητα της εκτός σχεδίου δόμησης για έναν ολόκληρο αιώνα ήταν να προηγηθεί ο οικιστικός εξορθολογισμός”.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), δικηγόρος, Στράτος Παραδιάς, τόνισε:

“Η εκτός σχεδίου δόμηση, είναι δόμηση με κανόνες και όχι αυθαίρετη.

Η απαγόρευση της δόμησης εκτός σχεδίου απαξιώνει την περιουσία του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας και παραβιάζει βάναυσα το ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Είναι απογοητευτικό ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στα προγράμματά τους για το πώς θα επιλυθεί.

Επιβάλλεται η άμεση εκ του νόμου αναγνώριση ως κοινόχρηστων, τουλάχιστον όλων των ασφαλτοστρωμένων και με όλα τα δίκτυα δρόμων που ανήκουν στο Δημόσιο και στους Δήμους και όσων γηπέδων έχουν νόμιμη πρόσβαση”.

photo intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί