• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θα ξέρουν τις επαφές σου: Έρχεται εφαρμογή από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (vid)

Θα ξέρουν τις επαφές σου: Έρχεται εφαρμογή από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (vid)

Η εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Μάρτιο, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα προσωπικά μας δεδομένα.

Εφαρμογή σε κινητά, που θα έχουμε κι εδώ στην Ελλάδα, θα ειδοποιεί αν ο χρήστης έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι έτοιμο να λανσάρει το tracing app (εφαρμογή ιχνηλάτησης), που θα είναι διαθέσιμο σε smartphones τόσο με λογισμικό IOS όσο και Android.

Θα λειτουργεί με την τεχνολογία Bluetooth.

Όταν κατεβάσετε το app στη συσκευή σας, θα ενεργοποιείται το Bluetooth. Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό, μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα εντοπίζονται όλα τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, σε ακτίνα μικρότερη των 2 μέτρων και θα ξεκινά η διαδικασία ιχνηλάτισης.

Η εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Μάρτιο και σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού και προειδοποίησης των επαφών.

Η ειδοποίηση που θα στέλνεται στον χρήστη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η επαφή έχει μολυνθεί από κορωνοϊό. Αλλά είναι ένας απλός τρόπος για να γνωρίζει ο χρήστης ότι υπάρχει ο κίνδυνος να έχει εκτεθεί.

Τώρα αν κάποιο άτομο έχει φοβία, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνεται, όταν λαμβάνει τέτοιου είδους ειδοποίηση, ενώ μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συμβεί σε περιπτώσεις που άτομα έχουν στη δουλειά ή στο περιβάλλον τους επαφές με ευπαθείς ομάδες.

Πώς θα γίνεται η ενημέρωση

Η ενημέρωση θα γίνεται με ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στα κινητά, χωρίς να δίνεται κανένα στοιχείο για το «κρούσμα», ούτε το όνομα του, ούτε ο χρόνος και ο χώρος, στον οποίο εκτέθηκαν.

Για να φέρει αποτελέσματα η εφαρμογή, θα πρέπει να την «κατεβάσει» περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας. Η χρήση της δε θα είναι υποχρεωτική. Προς το παρόν άραγε;

Η εφαρμογή επίσης, δεν έχει προληπτικό χαρακτήρα. Δεν προειδοποιεί για «επικίνδυνες επαφές» σε πραγματικό χρόνο.

photo unsplash