Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα καταργηθούν παγκοσμίως έως το 2027 – Ποιούς αφορά

Για αρχή...

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) προειδοποίησε ότι ο χώρος της εργασίας θα αλλάξει δραστικά τα επόμενα πέντε χρόνια εν μέσω της ολοένα και πιο διαδεδομένης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της μετάβασης σε πρότυπα πράσινης ενέργειας, της μετάβασης σε νέα περιβαλλοντικά και κοινωνικά μοντέλα διακυβέρνησης (ESG) και στην πιο αργή οικονομική ανάπτυξη (κατά πολλούς από-ανάπτυξη).

Σύμφωνα με την έκθεση του WEF «The Future of Jobs Report 2023», περίπου το 23% των θέσεων εργασίας αναμένεται να αλλάξει μέχρι το 2027, με περίπου 69 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται και 83 εκατομμύρια να εξαλείφονται, με αποτέλεσμα την μείωση κατά 14 εκατομμύρια θέσεων εργασίας!!!

Η έκθεση ( pdf ) εξέτασε 803 εταιρείες που απασχολούν συλλογικά περισσότερους από 11,3 εκατομμύρια εργαζομένους σε 27 βιομηχανικές ομάδες και 45 οικονομίες από όλο τον κόσμο, σχετικά με τις μακροοικονομικές και τεχνολογικές τάσεις και τον αντίκτυπό τους στις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες, καθώς και τις «στρατηγικές μετασχηματισμού εργατικού δυναμικού» που οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν να εφαρμόσουν από τώρα έως το 2027.

Διαπίστωσε ότι  οι θέσεις εργασίας σε γραφεία για υπάλληλους ή γραμματείς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών, των υπαλλήλων εισαγωγής δεδομένων, υπαλλήλων ταχυδρομικών υπηρεσιών, διοικητικών και εκτελεστικών γραμματέων, πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν την ταχύτερη μείωση τα επόμενα πέντε χρόνια σε σχέση με το μέγεθός τους σήμερα. Σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξουν περίπου 26 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας μέχρι το 2027.

Αντίθετα, ορισμένες θέσεις εργασίας τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη και την μηχανική μάθηση, των ειδικών βιωσιμότητας, των αναλυτών επιχειρηματικής ευφυΐας, των ειδικών στην ασφάλεια πληροφοριών και των μηχανικών fintech, αναμένεται να δουν αύξηση της απασχόλησης.

Συνολικά, η μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας πιθανότατα θα παρατηρηθεί στους τομείς της εκπαίδευσης (10 τοις εκατό, που οδηγεί σε 3 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας), της (πράσινης) γεωργίας (30 τοις εκατό, 3 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας όσων αποδεχθούν τα νέα διεθνιστικά πρότυπα σε κτηνοτροφία και καλλιέργειες) και του ψηφιακού εμπορίου (4 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας), σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση του WEF υπογραμμίζει πως σχεδόν το 75 τοις εκατό των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν να υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα και το cloud computing μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που περίπου το 50 τοις εκατό των εταιρειών πιστεύει ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και το 25 τοις εκατό αναμένει ότι θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

photo intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί