ωστόσο η αυξανόμενη δημοτικότητά της αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και άρα επιβάρυνση του περιβάλλοντος, σύμφωνα με μελέτη μοντελοποίησης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Computational Science».
Οι προβλέψεις των ερευνητών εστίασαν σε τέσσερα σενάρια με διαφορετικό βαθμό παραγωγής και εφαρμογής της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, που κυμαίνονταν από ένα επιθετικό σενάριο με εκτεταμένη εφαρμογή της έως ένα συντηρητικό σενάριο.
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα θα μπορούσαν να φτάσουν τους 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως το 2030 στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν μέτρα μείωσης των αποβλήτων. Στην περίπτωση αυτή και σύμφωνα με το σενάριο για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ηλεκτρονικά απόβλητα θα μπορούσαν να φτάσουν συνολικά τους πέντε εκατομμύρια τόνους κατά την περίοδο 2023-2030.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, τα ηλεκτρονικά απόβλητα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ενάμιση εκατομμύριο τόνους πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων και μισό εκατομμύριο τόνους μπαταριών, που μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα υλικά, όπως μόλυβδο και χρώμιο.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η εφαρμογή μιας στρατηγικής κυκλικής οικονομίας, όπου υλικά επαναχρησιμοποιούνται και η διάρκεια ζωής των υφιστάμενων υποδομών επεκτείνεται, θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων έως και κατά 86%.
ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:freepik
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νέα τάση “χτύπησε” στο διαδίκτυο: Έτσι πλένουν τα…μάλλινα ρούχα! BINTEO
- Όλοι χτυπούν όλους: Τα αραβικά βασίλεια του Κόλπου απειλούν το Ιράν με «ανταποδοτικά χτυπήματα»
- Πακιστάν: 17 νεκροί στις διαδηλώσεις υπέρ του Ιράν
- Τραμπ: Η επιχείρηση στο Ιράν θα διαρκέσει 4 εβδομάδες το λιγότερο
- Πληροφορίες πως επλήγη η αμερικανική πρεσβεία στο Κουβέιτ, vid
- Πρώτος ο Μίλτος Τεντόγλου με άλμα στα 8.22μ. στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα
- Ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή “απογειώνει” τις τιμές του πετρελαίου
- YouTuber αναλύει πόσα χρήματα έβγαλε με 200 εκατομμύρια προβολές στο κανάλι του
- Μ. Ανατολή: Το ΥΠΕΞ ενεργοποιεί τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης πρεσβειών και προξενικών αρχών
- Λίβανος: Τριάντα ένας νεκροί και 149 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα









