Το ρωσικό κόλπο στην COP28: «Γελιέστε! Μη ρεαλιστικοί οι στόχοι σας»

Τι κατάφεραν να κερδίσουν οι Ρώσοι;

Η εκστρατεία της ρωσικής κυβέρνησης για την έγκριση των «μεταβατικών καυσίμων» είχε επιτυχία στις συνομιλίες για το κλίμα Cop28 στο Ντουμπάι, κατά τις οποίες επετεύχθη μία συμφωνία 200 κρατών.

Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, ξεκαθάρισε στα Ηνωμένα Έθνη ότι «το φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο… μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς [περικοπής εκπομπών]» και αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί στο Cop28.

Ενώ η τελική συμφωνία Cop28 δεν αναφέρει συγκεκριμένα το φυσικό αέριο, «αναγνωρίζει ότι τα μεταβατικά καύσιμα μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη διευκόλυνση της ενεργειακής μετάβασης διασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια».

«Μη ρεαλιστικοί στόχοι»

Οι εκπρόσωποι στη διάσκεψη για το κλίμα COP28 την Τρίτη έδωσαν μάχη για να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία καθώς η Σύνοδος οδηγούνταν σε παταγώδη αποτυχία.

Ένα προσχέδιο συμφωνίας που κυκλοφόρησε προκάλεσε οργή μεταξύ των χωρών που επιμένουν σε μια ταχεία σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς το κείμενο ζητούσε μειωμένη «κατανάλωση και παραγωγή ορυκτών καυσίμων με δίκαιο, τακτικό και δίκαιο τρόπο».

Η Ρωσία ήταν μεταξύ μιας μικρής ομάδας χωρών κυρίως πετρελαιοπαραγωγών που αντιτίθενται στη συμπερίληψη του όρου «σταδιακής κατάργησης» στη συμφωνία.

«Η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων θα είχε άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη Νότια Αμερική, την Αφρική και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, καθώς πηγές ενέργειας φθηνότερες από τους υδρογονάνθρακες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Pavel Sorokin στο COP28.

Σημείωσε ότι η Ρωσία αναμένει παγκόσμια αύξηση 10-15% στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων έως το 2050 και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να γίνουν οι τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων «καθαρότερες».

«Η σταδιακή κατάργηση αυτού που χρησιμεύει ως η παγκόσμια οικονομική μηχανή [και που κοστίζει] μια λογική τιμή… δεν είναι ρεαλιστική. Ξεγελάμε τους εαυτούς μας αν περιφέρουμε σκεπτόμενοι διαφορετικά».

ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί