Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε κατά μέσο όρο 26 επιπλέον ημέρες με ακραία ζέστη σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών.
Για να υπολογιστεί ο αριθμός των «επιπλέον» ημερών καύσωνα λόγω της έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου η έκθεση, που συντάχθηκε σε συνεργασία με το επιστημονικό δίκτυο World Weather Attribution (WWA) και τη μη κυβερνητική οργάνωση Climate Central, κατέγραψε από τις 15 Μαΐου 2023 ως τις 15 Μαΐου 2024 τις ημέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία ήταν κατά 90% υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί την περίοδο 1991-2020.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες ανέλυσαν, χάρη σε μέθοδο επιβεβαιωμένη από ομότιμους, την επιρροή της κλιματικής αλλαγής σε κάθε μία από αυτές τις επιπλέον ημέρες ακραίας ζέστης.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κατέστησε δύο φορές πιο πιθανές τις ακραίες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη διάρκεια 26 ημερών κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο. Για τον λόγο αυτό οι ημέρες αυτές θεωρούνται «επιπλέον» ημέρες καύσωνα.
Η ακραία ζέστη «έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, τις βασικές υποδομές, την οικονομία, τη γεωργία και το περιβάλλον», τόνισε ο Αντίτια Β. Μπαχαντούρ διευθυντής του Κλιματικού Κέντρου της IFCR. Ο ίδιος ζήτησε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, να βελτιωθεί η οργάνωση του αστικού χώρου και η ασφάλεια των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ανδρουλάκης στο TikTok: Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου
- «Βόμβα» Τραμπ: «Θα διακόψουμε κάθε εμπορική συναλλαγή με την Ισπανία»
- Ζ. Κωνσταντοπούλου: Να συγκληθεί άμεσα η Βουλή για την Εξωτερική Πολιτική και την Εθνική Στρατηγική
- Κοινή επιστολή Φάμελλου – Χαρίτση στον πρωθυπουργό για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών
- Δόμνα Μιχαηλίδου: «Οι πολιτικές για την οικογένεια και τη στέγαση πρέπει να προχωρούν μαζί»
- Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι Ιρανοί αξιωματούχοι που είχε στο μυαλό του «είναι νεκροί»
- Β. Σπανάκης: Οι Δήμοι στην πρώτη γραμμή για μέτρα πρόληψης κατά των πυρκαγιών
- Ο Μητσοτάκης θα μιλήσει αύριο στη Βουλή για την επιστολική ψήφο
- Η Βρετανία αποστέλλει πολεμικό πλοίο στην Κύπρο
- Χαλκιδική: Εντοπίστηκε οβίδα σε οικόπεδο στην Καλλικράτεια – Εξουδετερώθηκε από τον στρατό









