• Αρχική
  • Άρθρα
  • Την ώρα που κυριαρχεί το χάος, πέφτει «βόμβα» από Βρυξέλλες: Ξεκινά ψηφιακό «τσουνάμι» μέχρι το 2030, vid

Την ώρα που κυριαρχεί το χάος, πέφτει «βόμβα» από Βρυξέλλες: Ξεκινά ψηφιακό «τσουνάμι» μέχρι το 2030, vid

Ραγδαίες εξελίξεις...

Η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέσταγκερ και ο Επίτροπος Μπρετόν, την ώρα που ο κόσμος καταπιέζεται από τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας, παρουσίασαν τον οδικό χάρτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ έως το 2030!

Όπως μεταδίδεται, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των δημόσιων υπηρεσιών, προκειμένου να γίνει η μετάβαση στην νέα εποχή της μεγάλης επανεκκίνησης και των ανέπαφων συναλλαγών, όπως όλα δείχνουν, μέσω μίας ψηφιακής ταυτότητας-πορτοφολιού-υγειονομικού πιστοποιητικού. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η δικτύωση των ανθρώπων σε ένα υπερδίκτυο με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, όπως προειδοποιεί εδώ και χρόνια ο Λιακόπουλος.

Η ψηφιακή πυξίδα, όπως την ονομάζει η Κομισιόν, περιλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία:

  • Μέχρι το 2030, τουλάχιστον το 80% όλων των ενηλίκων θα πρέπει να έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες και θα πρέπει να υπάρχουν 20 εκατομμύρια απασχολούμενοι ειδικοί ΤΠΕ στην ΕΕ – ενώ περισσότερες γυναίκες θα πρέπει να αναλάβουν τέτοιες θέσεις εργασίας.
  • Έως το 2030, όλα τα νοικοκυριά της ΕΕ θα πρέπει να έχουν συνδεσιμότητα gigabit και όλες οι κατοικημένες περιοχές θα πρέπει να καλύπτονται από 5G. Η παραγωγή πρωτοποριακών και βιώσιμων ημιαγωγών στην Ευρώπη πρέπει να είναι το 20% της παγκόσμιας παραγωγής ενώ 10.000 ουδέτεροι κλιματικοί κόμβοι  πρέπει να αναπτυχθούν στην ΕΕ  και η Ευρώπη θα πρέπει να έχει τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή.
  • Μέχρι το 2030, τρεις από τις τέσσερις εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, big data και Τεχνητή Νοημοσύνη και περισσότερο από το 90% των ΜΜΕ πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον στο βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης.
  • Έως το 2030, όλες οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία τους και το 80% των πολιτών θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια λύση eID.

Οι στόχοι της νέας εποχής θα ενσωματωθούν σε ένα πρόγραμμα πολιτικής που θα συμφωνηθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

ΑΜΕΣΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδονται, για την καλύτερη αντιμετώπιση των κενών στις κρίσιμες ικανότητες της ΕΕ (βλ. χώρες όπως η Ελλάδα), η Κομισιόν θα διευκολύνει την ταχεία έναρξη διακρατικών έργων, συνδυάζοντας επενδύσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τα κράτη μέλη και την βιομηχανία, με χρηματοδοτήσεις της ΕΕ. Στα σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας, τα κράτη μέλη δεσμεύονται να αφιερώσουν τουλάχιστον 20% στην ψηφιακή προτεραιότητα. Τα πιθανά διακρατικά έργα με πολλούς συμμετέχοντες περιλαμβάνουν μια πανευρωπαϊκή διασυνδεδεμένη υποδομή επεξεργασίας δεδομένων, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς αξιόπιστων επεξεργαστών χαμηλής ισχύος και συνδεδεμένες δημόσιες διοικήσεις.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.