Τι συμβαίνει με το ελαιόλαδο – Η Τουρκία αναστέλλει τις εξαγωγές

Υπάρχουν "αυξανόμενες ανησυχίες" για μια επικείμενη παγκόσμια έλλειψη ελαιολάδου.


Η Τουρκία έκανε το άνευ προηγουμένου βήμα να αναστείλει τις εξαγωγές ελαιολάδου χύμα και σε βαρέλι, μέχρι την περίοδο συγκομιδής τον Νοέμβριο.

Η κίνηση έρχεται ως απάντηση, όπως αναφέρεται, στην καταστροφική ξηρασία που έπληξε την Ευρώπη, οδηγώντας σε αυξημένη ζήτηση για τουρκικά προϊόντα και άνοδο της τιμής του ελαιολάδου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου την Τρίτη, οι τιμές παραγωγού και αγοράς έχουν σημειώσει εκπληκτική αύξηση 102% στην Τουρκία από τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, η Ισπανία σημείωσε άνοδο 84%, η Ιταλία 58% και η Ελλάδα 72%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την αύξηση της τοπικής παραγωγής, οι τιμές στην Τουρκία συνέχισαν να ανεβαίνουν στα ύψη.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου ανέφερε ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία και την Ιταλία, τους μεγαλύτερους παραγωγούς του κόσμου, μειώθηκε κατά 20% την περίοδο 2022-23 “λόγω της ξηρασίας”. Αντίθετα, η παραγωγή ελαιολάδου της Τουρκίας αυξήθηκε κατά ένα εντυπωσιακό 62 τοις εκατό κατά την ίδια περίοδο.

Η αύξηση της ζήτησης για τουρκικό ελαιόλαδο είχε επίσης ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση των εξαγωγών, αυξάνοντας κατά σχεδόν 240 τοις εκατό στους 136.000 τόνους για την περίοδο Νοεμβρίου-Ιουλίου.

Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου τόνισε τις ανησυχίες ότι ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα η Ιταλία και η Ισπανία, επεξεργάζονται και επαναδιαθέτουν το εισαγόμενο ελαιόλαδο σε τρίτες χώρες.

Σε απάντηση, η Τουρκία εισήγαγε επίσης έναν εξαγωγικό φόρο 0,20 σεντς δολαρίων ανά κιλό για αποστολές χύμα ελαιολάδου στο εξωτερικό τον περασμένο μήνα.

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, αντιμέτωποι με τη δεινή κατάσταση, στράφηκαν στην Τυνησία , τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου στον αραβικό κόσμο, για να καλύψουν το κενό στην προσφορά.

Η Τυνησία πουλάει κατά κύριο λόγο το 90 τοις εκατό του ελαιολάδου της χύμα σε μεγάλους παραγωγούς όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου αναμειγνύεται με άλλα έλαια και πωλείται κάτω από τις ετικέτες τους.

Παρά τις σχετικά χαμηλές αποδόσεις των καλλιεργειών κατά τη συγκομιδή 2022-23, οι στενές συνθήκες της αγοράς έχουν ενισχύσει τα έσοδα από τις εξαγωγές κατά περίπου 37%.

Οι προβλέψεις υποδεικνύουν περαιτέρω εκτιμώμενη αύξηση 30 τοις εκατό στις εξαγωγές σε 200.000 μετρικούς τόνους για την επερχόμενη φθινοπωρινή συγκομιδή 2023-24, σε σύγκριση με τους 155.000 μετρικούς τόνους που εξήχθησαν πέρυσι.

Ωστόσο αναφέρεται ότι υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για μια επικείμενη παγκόσμια έλλειψη ελαιολάδου.

Η κατάσταση εξακολουθεί να παρακολουθείται στενά τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους καταναλωτές παγκοσμίως.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί