Τον περασμένο Ιανουάριο τρεις νεαροί μηχανικοί ξεκίνησαν να τοποθετούν τις πρώτες βίδες σε ένα ιδιαίτερο ρομπότ, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
Μόλις έξι μήνες μετά, το δημιούργημά τους όχι απλώς θα στάθηκε «στα πόδια του» (στις ερπύστριές του για την ακρίβεια), αλλά ήδη διασχίζει μόνο του στρέμματα γης με αμπέλια φορτωμένα σταφύλια στην κεντρική Μακεδονία, έτοιμο να πιάσει δουλειά.
Το ηλεκτρικό ρομποτάκι είναι η «καρδιά» της πρωτοποριακής υπηρεσίας που σχεδιάζει να προσφέρει στους αγρότες η επιχειρηματική τριάδα της νεοφυούς επιχείρησης «Agroverse»:
ουσιαστικά, θα δίνει στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα τη δυνατότητα να φροντίζουν τις καλλιέργειές τους, χωρίς οι ίδιοι να χρειάζεται να αγοράσουν το ρομπότ ή να είναι παρόντες την ώρα της εργασίας του -χωρίς καν να χρειάζεται να πατήσουν ένα κουμπί.
Με πολύ απλά λόγια, όπως κάποιος συνδέεται σε μια εφαρμογή τύπου «Uber» και «παραγγέλνει» ένα αυτοκίνητο, για να τον πάει στον προορισμό του, χωρίς να χρειάζεται να έχει ο ίδιος ΙΧ, οι αγρότες/αγρότισσες ή και οι γεωπόνοι θα μπορούν να καλούν όχι έναν οδηγό, αλλά ένα ρομπότ ιδιοκτησίας της Agroverse, που θα μεταβαίνει αυτόνομα στο χωράφι, θα αναλαμβάνει τον ψεκασμό και τη χορτοκοπή, θα ελέγχει τη συγκομιδή, θα τραβά φωτογραφίες και θα συλλέγει περιβαλλοντικά δεδομένα.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Γιώργος Μπόντζιος, υπεύθυνος για την εμπορευματοποίηση του «Αgroverse Robot», το τελευταίο διάστημα το ρομπότ έχει ήδη βρεθεί πιλοτικά σε εκτάσεις συνεταιρισμών και οινοποιείων.
«Το βασικό πρόβλημα του κλάδου σήμερα είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. Πολλοί αγρότες μάς είπαν ότι είχαν θέματα με την παραγωγή, επειδή δεν πρόλαβαν να ψεκάσουν τα αμπέλια ή να εξουδετερώσουν τα ζιζάνια όταν έπρεπε. Γι’ αυτό προσεγγίζουν με ενθουσιασμό το ρομπότ και ιδίως το γεγονός ότι τους προσφέρουμε μια seamless υπηρεσία, δηλαδή ο/η παραγωγός δεν κάνει κάτι, δεν χρειάζεται να πατήσει ούτε ένα κουμπί» προσθέτει ο Γιώργος Μπόντζιος.
Στην παρούσα φάση και προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετήσει αγρότες με συνολικές εκτάσεις άνω των 1000 στρεμμάτων το επόμενο έτος, η εταιρεία σχεδιάζει την παραγωγή άλλων τριών ή τεσσάρων ρομπότ νέας γενιάς (2.0), τα οποία στόχος είναι να μπορούν το 2024 όχι απλά να δουλεύουν μόνα τους στο χωράφι, αλλά και να μεταβαίνουν αυτόνομα σε αυτό, από αγροτικούς δρόμους (ξεκινώντας από έναν σταθμό αυτόματης φόρτισης).
Και, φυσικά, το ρομπότ δεν προορίζεται μόνο για χρήση από αμπελουργούς, αλλά και για άλλες καλλιέργειες: ελιές, μηλιές, ροδακινιές και κηπευτικά.
Η πλατφόρμα της Agroverse θα δίνει την εντολή ώστε ο μηχανικός «εργάτης» να μεταβαίνει αυτόματα στην καλλιέργεια. Μάλιστα, η υπηρεσία θα χρεώνεται με βάση το στρέμμα και όχι «με την ώρα», απαλλάσσοντας τον παραγωγό από το άγχος του πόσο θα στοιχίσει η εργασία του ρομπότ, εάν αυτή «τραβήξει» σε χρόνο.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Hellenic Train: Επιπλέον δρομολόγια από σήμερα έως 7 Ιανουαρίου στον Οδοντωτό στη γραμμή Διακοπτό – Καλάβρυτα
- Βέροια: Άρση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία
- Μια απλή αλλά ισχυρή αλήθεια! Πόσοι μπορούν να την αντέξουν εντός Ευρώπης;
- Αττική: Αντιπλημμυρικά έργα ύψους 18,5 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
- Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι ο «νεκρός που περπατάει» Στίβεν Κόλμπερτ πρέπει να πάει σπίτι του
- Ο Diddy καταθέτει έφεση ζητώντας «άμεση αποφυλάκιση»
- Φρίκη στη Βραζιλία: 2χρονο κοριτσάκι έπεσε σε ποτάμι και την σκότωσαν πιράνχας
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 46χρονο στη Θέρμη επειδή πουλούσε παράνομα βεγγαλικά
- Οι Ουκρανοί φέρονται να επιτέθηκαν σε ρωσική νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας από το Νταγκεστάν
- Ιστορίες από τα παλιά: «Τα πιο φωτεινά Χριστούγεννα ήταν εκείνα όταν δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα»









