Θεσσαλονίκη: Εμβόλια mRNA (!!!!!!!!!!) για την Γρίπη των Πτηνών

Όπως μεταδίδει μεταξύ άλλων το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Αλώβητη έχει μείνει προς το παρόν η χώρα μας σε ό,τι αφορά την εκδήλωση κρουσμάτων της Γρίπης των Πτηνών!

(…)

Για την αντιμετώπιση της Γρίπης των Πτηνών στα πουλερικά, αναπτύχθηκαν εμβόλια mRNA, στα πρότυπα ακριβώς αυτών που κατασκευάστηκαν για την καταπολέμηση της covid-19 και σήμερα αποτελούν ένα ισχυρό όπλο για τους εκτροφείς, που πλέον μπορούν να δράσουν προληπτικά με την άδεια και της ΕΕ, διασφαλίζοντας επάρκεια προϊόντων και την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Αυτά επισήμανε ο διευθυντής κτηνιατρικών υπηρεσιών πουλερικών EU της CEVA Animal Health, Δρ. Κωνσταντίνος Κουτουλής μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών του διήμερου Διεθνούς Συμποσίου Πτηνοτροφίας που διοργανώνει από σήμερα στις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ). Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει μείνει αλώβητη, καθώς οι παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα δεν είναι τοποθετημένες σε περιοχές που αποτελούν περάσματα για τα άγρια αποδημητικά πτηνά. Επισημαίνεται ότι η CEVA Animal Helath είναι μια παγκόσμια εταιρεία κτηνιατρικής υγείας που επικεντρώνεται στην έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων και εμβολίων για κατοικίδια ζώα, χοίρους και πουλερικά.

Εμβόλια mRNA για χήνες και πάπιες και μέσα στο 2025 για γαλοπούλες

Η Γρίπη των Πτηνών, τη διετία 2021-2022, προκάλεσε το θάνατο 50 εκατομμυρίων πουλερικών στην Ευρώπη και μόνο η γαλλική κυβέρνηση κατέβαλε ως αποζημίωση στους εκτροφείς πάνω από 1,5 δισ. ευρώ , σύμφωνα με τον κ. Κουτουλή, ο οποίος πρόσθεσε ότι στον προαναφερθέν διάστημα εκδηλώθηκαν πάνω από 3.000 κρούσματα κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία της Κομισιόν και τελικά προέβη στην αλλαγή της νομοθεσίας που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για τον προληπτικό εμβολιασμό. Αυτό κατέστη αναγκαίο, αφού σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος της Γρίπης των Πτηνών σε κάποια μονάδα, θα πρέπει να θανατωθεί όλο το σμήνος και να ληφθούν και να τηρηθούν πολύ αυστηρά μέτρα επιτήρησης για ένα μήνα τουλάχιστον, μέτρα που ουσιαστικά πλήττουν τη βιωσιμότητα των ίδιων των εκτροφέων.

Το εμβόλιο mRNA για τα πτηνά, εφαρμόστηκε πρώτη φορά στην Γαλλία τον Νοέμβριο του 2023 σε χήνες και πάπιες και σύμφωνα με τον κ. Κουτουλή, εντός του 2025 δεν αποκλείεται να δοθεί το πράσινο φως και για την χρήση του σε όρνιθες και γαλοπούλες. «Το εμβόλιο mRNA για τα πτηνά έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να μεταβληθεί η σύνθεσή του, ανάλογα με το στέλεχος του ιού που εμφανίζεται σε κάθε επιδημία», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι δυνητικά η δημιουργία του ανοίγει το δρόμο και για την ανάπτυξη και άλλων αντίστοιχου τύπου εμβολίων για την κτηνοτροφία γενικά. Σήμερα, η CEVA διαθέτει πάνω από 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου mRNA για τα πτηνά, με το κόστος του βέβαια να είναι υψηλό, έως και τριπλάσιο έναντι κάποιου άλλου εμβολίου που υπολογίζεται σε 40 ευρώ ανά 1.000 νεοσσούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί