Θέλουμε δεν θέλουμε, το φέρνουν με τρόπο στο πιάτο μας!!! Ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρώπη, vid

Προσπαθεί να ανρτιδράσει η Ιταλία με το τεχνητό κρέας, αλλά...

Το τεχνητό κρέας, δηλαδή το κρέας που δημιουργείται μέσα σε εργαστήριο από καλλιέργειες ζωικών κυττάρων, εισέρχεται σταδιακά στη ζωή μας ως μια εναλλακτική διατροφική επιλογή εμπρός στην ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά στην Ευρώπη!!!

Μάλιστα, όπως μεταδίδεται, οι Βρετανοί «έκοψαν» το κρέας λόγω της ακρίβειας, καθώς έρευνα, κατέγραψε μείωση κατά 14% στην κατανάλωση, την μεγαλύτερη από τη δεκαετία του ’70. Η ακρίβεια, οι επιπτώσεις από την πανδημία και η αλλαγή στον τρόπο διατροφής, είναι οι αιτίες. Η πτώση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος φτάνει το 26%, ενώ η αντίστοιχη στο λευκό κρέας σημειώνεται στο 11% την τελευταία δεκαετία.

Και στην Ελλάδα, όπου οι τιμές των πάντων εκτοξεύονται στα ύψη, εναλλακτικά προϊόντα τροφίμων βρίσκονται στα ράφια σουπερμάρκετ!!!

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς με αφορμή την ακρίβεια, καθώς η θεωρία συνωμοσίας της κλιματικής κρίσης δεν γίνεται πιστευτή, τα εναλλακτικά τρόφιμα θα προσφερθούν ως αντίδοτο στον δρόμο προς την φτώχεια!

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση της Giorgia Meloni πρότεινε ένα σχέδιο νόμου για την απαγόρευση των τροφίμων που καλλιεργούνται στο εργαστήριο! Ο υπουργός γεωργίας, Francesco Lollobrigida, έχει δηλώσει:

«Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα που λέει όχι στα συνθετικά τρόφιμα, -στο λεγόμενο συνθετικό κρέας.

Το κάνει επίσημη πράξη. Τα ψηφίσματα ζήτησαν δέσμευση, για απαγόρευση της παραγωγής, εμπορίας και εισαγωγής  συνθετικών τροφίμων στην επικράτειά μας.

Αυτοί οι κανονισμοί στοχεύουν στην ρύθμιση καταστάσεων όπου, το περιβάλλον ή η δημόσια υγεία μπορεί να διατρέχει κίνδυνο ή, όταν υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις επιπτώσεις ορισμένων προϊόντων που κυκλοφορούν ή πρόκειται να εισαχθούν στην αγορά για κατανάλωση».

Η απόφαση προκάλεσε κριτική από ακτιβιστές και πολιτικούς της αριστερής αντιπολίτευσης. Ο Riccardo Magi, πρόεδρος του αριστερού κόμματος Più Europa, το είχε χαρακτήρισε «νέο έγκλημα» από την κυβέρνηση!

Παρά τις αντιδράσεις, η ιταλική γερουσία ενέκρινε αυτό το νομοσχέδιο τον Ιούλιο, με το 60% των γερουσιαστών να ψηφίζουν υπέρ της απαγόρευσης της παραγωγής και πώλησης καλλιεργούμενου κρέατος, υποστηρίζοντας ότι θα προστατεύει την ανθρώπινη υγεία και την εθνική κληρονομιά. Το νομοσχέδιο έπρεπε ακόμη να εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, την Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου. 

Ωστόσο, η Ιταλία είχε υποβάλει στην ΕΕ αυτό που ονομάζεται γνωστοποίηση του Συστήματος Πληροφοριών Τεχνικών Κανονισμών (TRIS), η οποία είναι μια διαδικασία που στοχεύει να αποτρέψει την δημιουργία φραγμών στις χώρες της ΕΕ. Ουσιαστικά, εάν η Ιταλία θέλει να απαγορεύσει το εναλλακτικό κρέας, χρειάζεται την έγκριση της ΕΕ!

Σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης των ζώων Essere Animali , η Ιταλία απέσυρε πριν μερικές μέρες την κοινοποίησή της στο TRIS την Παρασκευή, υπό το φως των συνεχιζόμενων κοινοβουλευτικών συζητήσεων και πιθανών αλλαγών. Αυτό γιατί η Ιταλία γνώριζε ότι η απόφαση για απαγόρευσή του εναλλακτικού κρέατος θα απορριφθεί από το μπλοκ, με ορισμένα κράτη μέλη ήδη να έχουν αντιδράσει αρνητικά στο ιταλικό σχέδιο.

Με άλλα λόγια προσπαθούν να καταστήσουν με συγκεκριμένες διαδικασίες την έλευση του εναλλακτικού κρέατος υποχρεωτική σε κάθε κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο: «Η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκρίνει την πώληση καλλιεργημένου κρέατος και η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζουν το ενδεχόμενο! Όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο, το καλλιεργημένο κρέας φαίνεται αναπόφευκτο»!!!

Όποιος αντιδρά, όπως η ιταλική κυβέρνηση, αντιμετωπίζει αντιδράσεις από ομάδες διεθνιστών υποστηρικτών του εναλλακτικού κρέατος, που λένε πως οι καταναλωτές πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους και πως τα εναλλακτικά τρόφιμα δεν προκαλούν ασθένειες, όπως ισχυρίζονται οι επικριτές τους: «Οι Ιταλοί δεν πρέπει να ανησυχούν. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν αντικρούσει τους φόβους και τις παρανοήσεις για το καλλιεργούμενο κρέας, υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες για το σχηματισμό όγκων, τον καρκίνο και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγείας».

Όλοι περιμένουν τι θα γίνει τελικά στην Ιταλία! Πάντως οι εξελίξεις σε σχέση με τα τρόφιμα είναι ραγδαίες στην Ευρώπη!!!

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί