Θα πούμε το ψωμί…ψωμάκι! «Κίνδυνος παγκόσμιας ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία»

Ήδη αρτοποιοί προειδοποιούν για αυξήσεις στο ψωμί...

Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την παραγωγή σιτηρών για να «αποφύγει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση» στην περίπτωση διακοπής των προμηθειών της από τη Ρωσία και την Ουκρανία, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της Γαλλίας, Ζουλιέν Ντενορμαντί.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ζουλιέν Ντενορμαντί, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εισαγωγών σιταριού, και σημείωσε πως ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου πολλές χώρες εξαρτώνται απολύτως από τις εξαγωγές σίτου από τη Ρωσία ή την Ουκρανία.

«Η Ευρώπη έχει μερικές από τις πιο εύφορες εκτάσεις στον κόσμο και συνεπώς πρέπει να έχει την ικανότητα να παράγει περισσότερα για να μπορεί να υποστηρίξει άλλες χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγκρουση, αλλά που βλέπουν ότι επηρεάζεται η δυνατότητα πρόσβασής τους σε τρόφιμα, ιδιαίτερα στην αφρικανική ήπειρο και ειδικότερα στη Βόρεια Αφρική», εξήγησε.

Την ίδια ώρα εντείνεται η κρίση γύρω από τα καύσιμα και την ενέργεια (η βενζίνη θα ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ/λίτρο), κάτι -που όπως μας λένε- συμπαρασύρει τα περισσότερα αγαθά στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Λόγω της εκρηκτικής αύξησης των τιμών στα σιτηρά, η οποία φτάνει ακόμη και το 100% σε σχέση με πέρυσι, αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε ψωμί και αρτοσκευάσματα, σε ποσοστό που θα ξεπεράσει ακόμη και το 10%.

Σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται και στις τιμές των κρεάτων, των φρούτων και των λαχανικών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), η ανώτατη τιμή χονδρικής στα αρνιά είναι σήμερα 7,4 ευρώ το κιλό, από 5,8 ευρώ το κιλό την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 27,5%.

Τα κατσίκια πωλούνται στη χονδρική 7,2 ευρώ σήμερα, από 6 ευρώ το κιλό πέρυσι, και τα μοσχάρια στα 6,10 ευρώ το κιλό σήμερα, από 5,60 ευρώ το κιλό πέρυσι. Στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρυσι πωλείται το χοιρινό κρέας.

«Τσιμπημένες» είναι οι τιμές σε σχέση με πέρυσι για τα περισσότερα λαχανικά, γεγονός στο οποίο συνέτειναν και οι άσχημες καιρικές συνθήκες.

(φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί