Θα καταναλώνουμε ‘ηθικά’ τρόφιμα – Τρομερές αποκαλύψεις από παγκόσμιους οργανισμούς που πλέον δεν κρύβουν τα σχέδιά τους (vid)

Όσα υποστηρίζουν παγκόσμιοι οργανισμοί τροφίμων και ο ΟΗΕ, δείχνουν ότι το μέλλον της διατροφής των ανθρώπων στον πλανήτη δεν θα είναι ποτέ πια ίδιο. Απόλυτη δικαίωση του Δημοσθένη Λιακόπουλου.

Οι τροφές που διαλέγουμε και ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνουμε, επηρεάζει όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη, επισημαίνει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει, ότι οι δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή, την επεξεργασία, τη διανομή και την κατανάλωση τροφίμων, είναι υπεύθυνες για το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα τροφίμων και βιολόγο κ. Νίκο Γδοντέλη κι όσα δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, υπάρχουν πλέον τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίζονται «ηθικά». Τι σημαίνει αυτό;

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Μιλάμε πλέον για την ακεραιότητα τροφίμων, το λεγόμενο product integrity. Δηλαδή ένα προϊόν πρέπει να είναι “ηθικό”, να μην βλάπτει το περιβάλλον. Με τις αγορές κρέατος της Κίνας και της Ινδίας να διευρύνονται, παρατηρείται αύξηση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι αν στρέψουμε τη διατροφή μας σε λιγότερο ενεργοβόρα μοντέλα, δηλαδή δεν τρώμε μοσχαρίσιο κρέας, δεν τρώμε χοιρινά, δεν τρώμε προϊόντα εντατικής καλλιέργειας που είναι τα σιτηρά, θα σώσουμε τον πλανήτη με αυτόν τον τρόπο».

Υπεύθυνα λοιπόν για την καταστροφή του πλανήτη είναι τα οικόσιτα ζώα, που αποτελούν βασική διατροφή του ανθρώπου και τα σιτηρά. Μήπως όλα αυτά είναι το βασικό εμπόδιο, για την προώθηση του νέου τρόπου διατροφής που πλασάρουν παντού και αφορά τα τεχνητά υποκατάστατα κρέατος και τα τεχνητά άλευρα, που ενδεχομένως σχεδιάζουν να φέρουν αργότερα, ως λύση στο πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας;

Μιας παγκόσμιας πείνας, που τα ίδια παγκοσμιοποιητικά κέντρα σχεδιάζουν να φέρουν με τις τεχνητές ελλείψεις τροφίμων στα ράφια των σούπερ μάρκετ και μετά, ως λύση της νέας παγκόσμιας κρίσης, να έρθει μια παγκόσμια αρχή που θα διανέμει τα τρόφιμα στους ανθρώπους.

Όσα αναφέρει παρακάτω το ΑΠΕ ΜΠΕ, αποτελούν απόλυτη δικαίωση όσων λέει επί τόσα χρόνια τώρα ο Δημοσθένης Λιακόπουλος: Ήδη, στα ψυγεία και τα ράφια των σούπερ μαρκετ έχει μεγαλώσει η γκάμα των προϊόντων τα οποία παρασκευάζονται από φυτικές πρωτεϊνες, όπως για παράδειγμα τα υποκατάστατα τυριού. Παράλληλα, σε χώρες όπως η Αμερική, το Ισραήλ και η Ιαπωνία εδώ και μερικά χρόνια έχουν ξεκινήσει μελέτες και πειράματα για παραγωγή κρέατος από βλαστοκύτταρα.

Όπως περιγράφει ο Ν. Γδοντέλης: «Αυτό δεν είναι φαντασία. Έχουν φτάσει και παράγονται. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν επενδύσει σε ό,τι έχει να κάνει με αυτή τη νέα τάση, ώστε να μειώσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα και το αποτύπωμα άνθρακα του φαγητού μας. Δηλαδή, αντί να εκτρέφουμε αγελάδες και μοσχάρια, εξετάζεται η ανάπτυξη υποκατάστατων μπριζόλας από μάζες κυττάρων. Τα προϊόντα αυτά παίρνουν μορφή με τη βοήθεια των τριδιάστατων εκτυπώσεων. Όλα δείχνουν, πως το κόστος του να τρεφόμαστε, δεν θα χαμηλώνει, θα ανεβαίνει. Οπότε θα πρέπει να αναπτυχθούν υποκατάστατα της σημερινής διατροφής, τα οποία θα είναι φτηνά για το λαό»,.

Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο Μπιλ Γκέιτς έχουν επενδύσει στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας από το 2018, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Όμως, για τους ειδικούς η μετάβαση σε λιγότερο ενεργοβόρα τρόφιμα πρέπει να συνοδευτεί και από συντονισμένες δράσεις για τη μείωση της σπατάλης.

Στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4819/2021 (ΦΕΚ 129/Α/23-7-2021), τα ξενοδοχεία άνω των εκατό κλινών, οι υπηρεσίες catering με ετήσιο τζίρο άνω των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ και οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης με ετήσιο τζίρο άνω των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ, υποχρεούνται να εφαρμόσουν διαδικασίες αποφυγής δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων. Όπως και να καταχωρούν σε ετήσια βάση τα παραγόμενα απόβλητα τροφίμων. Επίσης, όπως προβλέπεται στον νόμο, τα πλεονάσματα τροφίμων θα διατίθενται με τη μορφή δωρεάς, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Όλα αυτά βέβαια, θα έχουν ένα επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις, οι οποίες ήδη πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας και την μείωση της κινητικότητας των τουριστών ανά τον κόσμο. Ποιος θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά;

Και συνεχίζει το ΑΠΕ ΜΠΕ: Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η σπατάλη τροφίμων παγκοσμίως υπολογίζεται σε 1 τρισ. δολάρια, ενώ τουλάχιστον 690 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε διατροφικά αγαθά. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, εκτιμά πως λόγω της επισιτιστικής ανασφάλειας, του αυξανόμενου κόστους ζωϊκών πρωτεϊνών, των περιβαλλοντικών πιέσεων και της αύξησης του πληθυσμού, περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως θα στραφούν στην κατανάλωση εντόμων. Ενδεικτική είναι η απόφαση της Mόνιμης Επιτροπής Φυτών, Ζώων, Τροφών και Ζωοτροφών (scoPAFF), η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την εμπορευματοποίηση του κίτρινου σκουλικιού στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποξηραμένα κίτρινα σκουλήκια αποτελούν το πρώτο βρώσιμο έντομο, που έλαβε ευνοϊκή γνωμάτευση και η απόφαση θεωρείται ορόσημο.

Τι μέλλον ξημερώνει για τον κόσμο;

Με όλα αυτά που ομολογούν πλέον, δεν είναι να μην μπορεί κάποιος να δει το τι έρχεται και βάσει ιστορικής εμπειρίας, μάλλον δεν θα είναι για το καλό μας.

photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί