• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τέξας: Διεύθυνση εκπαίδευσης απαγορεύει σε αγόρια να έχουν μακριά μαλλιά- Μαθητές έκαναν μήνυση

Τέξας: Διεύθυνση εκπαίδευσης απαγορεύει σε αγόρια να έχουν μακριά μαλλιά- Μαθητές έκαναν μήνυση

Πολιτική που παραβιάζει το σύνταγμα, καταγγέλλουν οι μαθητές.

Ένα 9χρονο αγόρι τιμωρήθηκε για έναν μήνα από τη διεύθυνση εκπαίδευσης περιοχής του Τέξας, προκειμένου να αναγκαστεί να κόψει τα μακριά μαλλιά του. Τώρα αυτό το παιδί- και άλλα 6 που είχαν παρόμοια μοίρα- προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Το παιδί μεταξύ άλλων απομακρύνθηκε από την τάξη του, δεν του επιτρεπόταν να γευματίζει όπως συνήθως στο σχολείο, ενώ τον έστειλαν ακόμη και σε διαφορετικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Παρόλα αυτά, ο 9χρονος αρνείται να κόψει τα μαλλιά του και να ακολουθήσει αυτόν τον σχολικό κανόνα που θεωρεί άδικο.

Τώρα ο A.C.- αποκαλύφθηκαν μόνο τα αρχικά του παιδιού- και άλλοι έξι μαθητές έκαναν μήνυση στη διεύθυνση εκπαίδευσης, για την πολιτική που θεωρούν ότι κάνει διακρίσεις, απαιτώντας από τα αγόρια- και όχι τα κορίτσια- να έχουν κοντά μαλλιά.

Η οργάνωση American Civil Liberties Union κατέθεσε τη μήνυση εκ μέρους των μαθητών σε βάρος της διεύθυνσης εκπαίδευσης της πόλης Μανόλια, η οποία είναι αρμόδια για περίπου 13.000 μαθητές.

Τα παιδιά- από 7 έως 17 ετών- υποστηρίζουν ότι αυτή η πολιτική, που δεν επιτρέπει σε αγόρια να έχουν μακριά μαλλιά, βασίζεται σε στερεότυπα για τα φύλα που παραβιάζουν το σύνταγμα. Λένε ότι εφαρμόζεται άνισα, επιτρέποντας σε κάποια αγόρια να έχουν μακριά μαλλιά, ενώ άλλους τους τιμωρούν. Οι μαθητές που έκαναν μήνυση λένε ότι η τιμωρία που τους επιβλήθηκε τους προκάλεσε «σημαντική και ανεπανόρθωτη βλάβη».

Οι μαθητές τιμωρήθηκαν για ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες. Αυτό περιελάμβανε το λεγόμενο «in-school suspension». Στο πλαίσιο αυτής της τιμωρίας, ο μαθητής απομακρύνεται από την κανονική τάξη του και κάνει τα μαθήματά του σε ειδικό χώρο τις ώρες του σχολείου. Συνήθως τον επιβλέπει εκπαιδευτικός, που τον βοηθά.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η τιμωρία ήταν ακόμη πιο αυστηρή, καθώς μαθητές εστάλησαν σε σχολείο που συνήθως προορίζεται για παιδιά που έχουν παραβιάσει τον νόμο ή έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις των σχολικών κανονισμών.

«Είχαμε προειδοποιήσει τη διεύθυνση εκπαίδευσης επανειλημμένα ότι αυτή η πολιτική για τα μαλλιά με βάση το φύλο παραβιάζει το σύνταγμα, αλλά συνεχίζει να ανατρέπει τις ζωές των μαθητών και να αρνείται το δικαίωμά τους για δημόσια εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις», δήλωσε ο Μπράιαν Κλοστερμπόερ, δικηγόρος του ACLU στο Τέξας.

Η πολιτική αυτή, επισημαίνεται στη μήνυση, μπορεί να βλάψει τους non binary μαθητές. Ανάμεσα στα παιδιά που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη είναι και ένα 11 ετών, non binary, που με τα χρόνια ανακάλυψε πως τα μακριά μαλλιά ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο για να εκφράζει την ταυτότητα φύλου. Όμως, τιμωρήθηκε, λόγω του φύλου το οποίο δηλώθηκε στο πιστοποιητικό γέννησής του.

Η μητέρα αυτού του παιδιού κατηγόρησε τους αξιωματούχους της εκπαίδευσης ότι δεν βλέπουν πλέον τι είναι σημαντικό και συνεχίζουν να προκαλούν ζημιά στους μαθητές. «Κανένας μαθητής δεν θα έπρεπε να αναγκάζεται να προσαρμόζεται σε στερεότυπα φύλου ή η εκπαίδευσή του να ανατρέπεται εξαιτίας του φύλου του. Δεν θα μας αγνοήσουν ούτε θα αποχωρήσουμε ήσυχα ενώ τα παιδιά μας τιμωρούνται απλά λόγω του φύλου τους», τόνισε.

Ο Ντάνιελ Χούσιερ, 17χρονος μαθητής που αναγκάστηκε να κόψει τα μαλλιά του μετά την τιμωρία του, έχει δηλώσει πως ένιωσε ότι έχασε ένα κομμάτι του εαυτού του. «Φαίνεται απάνθρωπο το σχολείο να με αναγκάζει να κόψω τα μαλλιά μου για να πληρώ τις προσδοκίες τους για την εμφάνιση», είχε πει τον περασμένο Αύγουστο.

Ένας 15χρονος μαθητής, που επίσης μήνυσε τη διεύθυνση εκπαίδευσης, δήλωσε ότι τα μαλλιά του ήταν ένα από τα λίγα πράγματα της ζωής του στα οποία είχε πλήρη έλεγχο, ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας που κόστισε τη ζωή της μητέρας και της γιαγιάς του.

Όσο για τον 9χρονο, παρότι αναγκάστηκε κάποια στιγμή να μην πηγαίνει στο σχολείο για δύο εβδομάδες- όταν τον έστειλαν σε άλλο, αλλά δεν του παρείχαν μετακίνηση- θέλει να κρατήσει τα μακριά μαλλιά του. Αυτό τον βοηθά να νιώθει πιο κοντά στους άνδρες της οικογένειας, που κατάγονται από τη Λατινική Αμερική, όπως ο πατέρας και ο θείος του.

Τα μακριά μαλλιά του ενισχύουν την αυτοπεποίθησή του και είναι ένα σημαντικό κομμάτι της οικογενειακής κληρονομιάς του, αναφέρει η μήνυση για τον 9χρονο.

lifo με πληροφορίες από Washington Post/ photo

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.