• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τελικά η κυβέρνηση Μπάιντεν πέτυχε έγκριση του ν/σ των δαπανών με άλλον τρόπο

Τελικά η κυβέρνηση Μπάιντεν πέτυχε έγκριση του ν/σ των δαπανών με άλλον τρόπο

Διακομματική ομάδα δέκα γερουσιαστών έκανε αυτό που θέλουν οι διεθνιστές στις ΗΠΑ.

Μία διακομματική ομάδα δέκα γερουσιαστών ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι επέτυχε συμφωνία για ένα πλαίσιο, σχετικά με ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο δαπανών για τις υποδομές, το οποίο δε θα περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων.

Η ομάδα, αποτελούμενη από πέντε Ρεπουμπλικάνους και πέντε Δημοκρατικούς, δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά μία πηγή, που έχει λάβει γνώση για τη συμφωνία, δήλωσε ότι αυτή θα έχει κόστος 974 δισεκατομμύρια δολάρια για μία πενταετία και 1,2 τρισεκατομμύριο δολάρια για μία οκταετία, ενώ περιλαμβάνει κονδύλια νέων δαπανών 579 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι γερουσιαστές δήλωσαν πως συζητούν την προσέγγισή τους με τους συναδέλφους τους και τον Λευκό Οίκο και είναι αισιόδοξοι σχετικά με την επίτευξη ευρείας υποστήριξης.

«Η ομάδα μας…, εργάστηκε με καλή πίστη και επέτυχε μία διακομματική συμφωνία σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο συμβιβασμού για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του έθνους μας, αλλά και των τεχνολογιών ενέργειας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Κογκρέσου που συμμετέχουν στην διακομματική επιτροπή. «Το κόστος της επένδυσης αυτής θα καλυφθεί πλήρως και δεν συμπεριλαμβάνει αυξήσεις σε φόρους».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τους γερουσιαστές για ζητήματα που σχετίζονται με την πολιτική και τη χρηματοδότηση του νομοσχεδίου.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσε νωρίτερα χθες, ότι είναι ανοιχτός σε ένα διακομματικό νομοσχέδιο για τις υποδομές, αλλά θα ήθελε να δει τη διατύπωσή του. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι ενδεχόμενο να πιέσει για ένα πακέτο που θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο, αλλά έχει μόνο την υποστήριξη του κόμματος του.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, που είναι Δημοκρατικός, πιέζει το Κογκρέσο για ένα συνολικό πακέτο οικονομικού ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανακατασκευή του οδικού δικτύου και των γεφυρών, αλλά και για την αντιμετώπιση ζητημάτων από την εκπαίδευση μέχρι την προσφορά υπηρεσιών υγείας στο σπίτι.

Το σχέδιο του προκάλεσε την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων και ο πρόεδρος Μπάιντεν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα απέρριψε μία αντιπρόταση μικρότερου οικονομικού ύψους δαπανών, που πρότεινε η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σίλεϊ Μουρ Καπίτο.

Η εξέλιξη αυτή καλλιέργησε το απαραίτητο κλίμα για την κινητοποίηση δέκα γερουσιαστών από τα δύο κόμματα με μία νέα ιδέα, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη υποστήριξη για την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία των 100 εδρών, καθώς 60 θετικές ψήφοι είναι απαραίτητες για την ψήφιση των περισσότερων νομοσχεδίων.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ είπε επίσης στην ίδια διακομματική ομάδα των γερουσιαστών ότι είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες, όπως δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Σούμερ δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες προς δύο κατευθύνσεις, μία για ένα διακομματικό νομοσχέδιο για τις υποδομές και μία δεύτερη, για ένα άλλο νομοθετικό μέτρο που θα μπορούσε να φτάσει στην ολομέλεια της Γερουσίας και να ψηφιστεί μόνο από τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές, μέσω μιας κοινοβουλευτικής τακτικής που είναι γνωστή ως «συμβιβασμός» και παρακάμπτει την απαίτηση της συγκέντρωσης 60 θετικών ψήφων.

photo unsplash