Τεχνητή Νοημοσύνη: Αγώνας δρόμου για το ποιος θα διαμορφώσει τους κανόνες του “παιχνιδιού”…

«Τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε το σχέδιο του κώδικα δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη», είπε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκέτε Βεστάγκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σουηδία μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ένα σχέδιο σύνταξης ενός κοινού «κώδικα δεοντολογίας» για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), που θα είναι όπως αναφέρεται ανοιχτός σε όλες τις δημοκρατικές χώρες και θα εφαρμόζεται εθελοντικά στον τομέα αυτόν, σε μια περίοδο που οι μεγάλες δυνάμεις εξετάζουν τη θέσπιση ρυθμιστικών κανόνων.

Μιλούν τώρα για “εθελοντικούς κανόνες” – Μετά τι θα φέρουν;;;

Ο στόχος είναι «να καθοριστούν εθελοντικοί κανόνες που θα είναι ανοιχτοί σε όλες τις χώρες οι οποίες συμμερίζονται τις ίδιες αξίες (σ.σ. ανήκουν δηλαδή στον διεθνιστικό πόλο εξουσίας)», διευκρίνισε ο Άντονι Μπλίνκεν. Βασική ιδέα είναι να παρουσιαστεί «πολύ, πολύ σύντομα» μια οριστική πρόταση επί της οποίας «θα μπορούσαν να δεσμευτούν εθελοντικά» οι αμερικανικοί κολοσσοί του τομέα, όπως η Microsoft, η Meta και η Google, εξήγησε η Βεστάγκερ.

Το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν ένα από τα βασικότερα κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (CCT) που διεξήχθη στην πόλη Λουλέο της βόρειας Σουηδίας. Το παρών έδωσε και ο δημιουργός του επαναστατικού ρομπότ ChatGPT, Σαμ Άλτμαν.

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμμερίζονται την κοινή άποψη ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουν και κινδύνους για την κοινωνία μας», ανέφεραν στο τελικό ανακοινωθέν τους.

Οι “ανησυχίες” των “ειδικών” και των δισεκατομμυριούχων που ενδιαφέρονται “για το καλό μας”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άλτμαν (ο δημιουργός του ChatGPT) υπέγραψε μαζί με πολλές ακόμα προσωπικότητες από τον κλάδο της τεχνολογίας και όχι μόνο, μια σύντομη επιστολή στην οποία αναφερόταν ότι η A.I. θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας και ότι ο κίνδυνος αυτός θα πρέπει να μειωθεί.

Αλλά και πρώην στέλεχος της Google είχε αναφέρει ότι “η A.I. θα βλέπει τους ανθρώπους ως “αποβράσματα””.  Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αναφέρει σε δελτίο Τύπου ότι είναι ενθουσιασμένος με την A.I. αλλά… κατέθεσε και ανησυχίες σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθεί.

Αλλά και ο διεθνιστής, “φιλάνθρωπος” και δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ εξέφρασε τις ανησυχίες του για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως έκανε άλλωστε και ο εκπρόσωπος του έταιρου πόλου εξουσίας, ο Έλον Μασκ, που προωθεί της Τεχνητή Νοημοσύνη της “Αλήθειας”. Ο Μασκ μάλιστα λέει ότι από τη δική του A.I. δεν θα κινδυνεύει ο πλανήτης γιατί θα είναι, υποτίθεται, ειδικά σχεδιασμένη για να κατανοεί τη φύση του σύμπαντος, χωρίς να αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα.

Σχέδιο κανονιστικής ρύθμισης που προχωράει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ΕΕ θέλει να είναι η πρώτη στον κόσμο που θα αποκτήσει πλήρες και υποχρεωτικό νομοθετικό πλαίσιο ώστε, όπως ισχυρίζονται, να περιορίσουν τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, όμως δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τα τέλη του 2025.

Στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας σε επίπεδο επιτροπών στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τη θέση τους πάνω στο σχέδιο κανονιστικής ρύθμισης που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει τον Απρίλιο του 2021. Αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από την ολομέλεια τον Ιούνιο, ανοίγοντας την πόρτα για μια διαπραγμάτευση με τα κράτη μέλη πριν από την εκπόνηση του τελικού κειμένου.

Σχέδια Κίνας για την εφαρμογή ρυθμιστικού πλαισίου της A.I.

Η Κίνα έχει επίσης κάποια σχέδια για την εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου με το οποίο θα επιτηρείται η ασφάλεια των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Στην Ουάσινγκτον, παρά τις πολλές συζητήσεις, δεν υπάρχει προς το παρόν στο τραπέζι κανένα υποχρεωτικό πλαίσιο.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι φοβούνται ότι αν η Δύση δεν ενωθεί εγκαίρως, τα κινεζικά πρότυπα θα επικρατήσουν.

Αγώνας δρόμου για το ποιος θα διαμορφώσει τους κανόνες του παιχνιδιού

Ξεκάθαρο ότι υπάρχει ένας αγώνας δρόμου, όχι μόνο για την ανάπτυξη των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και για το ποιος θα καθορίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα την ορίζει και το οποίο στην πραγματικότητα θα καθορίζει ποιος θα την ελέγχει (τουλάχιστον θεωρητικά) ή θα συνεργάζεται κατ΄αποκλειστικότητα μαζί της και θα μπορεί να συγκεντρώσει τεράστια εξουσία.

Όλα τα παραπάνω πρόσωπα που αναφέρθηκαν (φορείς, κυβερνήσεις, επιχειρηματίες, επιστήμονες) πιστεύετε ότι ανησυχούν για το καλό της ανθρωπότητας;;; Ή μήπως η “ανησυχία” αυτή είναι άλλο ένα αφήγημα για να δικαιολογήσουν τα νομοθετικά πλαίσια τα οποία έρχονται, που στην αρχή θα πουν ότι είναι “προαιρετικά και δημοκρατικά”;;;;

Για να καταλάβετε όμως ποιον ακριβώς ρόλο θέλει η διεθνιστική τάξη πραγμάτων να παίξει η Τεχνητή Νοημοσύνη στα σχέδιά της, διαβάστε οπωσδήποτε ΕΔΩ

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί