• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό οδήγησαν σε μείωση – ρεκόρ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό οδήγησαν σε μείωση – ρεκόρ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επέφεραν μείωση ρεκόρ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Σε μια πρωτοφανή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 17%, κατά το χρονικό διάστημα από την αρχή του έτους μέχρι τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, οδήγησαν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού που εφαρμόστηκαν σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Ανατολικής Άνγκλια, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature και αφορά σε 69 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγαλύτερη μείωση, περίπου κατά 85% κατά τους τρεις μήνες, προήλθε από τη μείωση της δραστηριότητας στις συγκοινωνίες, τη βιομηχανία και τον ενεργειακό τομέα.

Όπως προβλέπεται στην έρευνα, ο μέσος όρος της μείωσης των εκπομπών ρύπων παγκοσμίως ίσως φτάσει το 7% μέχρι το τέλος της χρονιάς, αν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν σταδιακά.

Αν τα μέτρα αρθούν σε μεγάλο βαθμό μέχρι τα μέσα Ιουνίου, τότε η συνολική μείωση ενδεχομένως να φτάσει το 4%.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αεροπορικά ταξίδια μειώθηκαν κατά 60%, καθώς τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν σε όλο τον κόσμο, ενώ οι εκπομπές από τα οχήματα μειώθηκαν κατά 36%, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η θετική επίδραση από τη μείωση των ρύπων ίσως περιοριστεί, αν οι χώρες προσπαθήσουν να επανακάμψουν γρήγορα μετά την άρση των μέτρων.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Κίνα έχει επιστρέψει στα ίδια σχεδόν επίπεδα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα με την εποχή πριν από την πανδημία, καθώς η βιομηχανική δραστηριότητα έχει επανέλθει τους τελευταίους μήνες.

Παρομοίως, οι συγκεντρώσεις του αερίου στην ατμόσφαιρα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019, που ήταν 415 μέρη ανά εκατομμύριο.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η ανθρωπότητα παρήγαγε 33 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2019.


sputniknews/photo pexels