• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ρωσία και σύμμαχοι βάζουν «φωτιά» στα σχέδια της Δύσης: Ξεχάστε το – H συνέντευξη που δεν πρέπει να χάσετε, vid

Ρωσία και σύμμαχοι βάζουν «φωτιά» στα σχέδια της Δύσης: Ξεχάστε το – H συνέντευξη που δεν πρέπει να χάσετε, vid

Το βίντεο που σας δίνει αποκλειστικά το el.gr

Ρωσία και Σαουδική Αραβία διαμηνύουν ότι το σχέδιο μηδενικών εκπομπών της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας είναι «μη ρεαλιστικό».

Οι δύο από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, σκοπεύουν να αψηφήσουν τις συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και να συνεχίσουν να επενδύουν κεφάλαια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Είναι αποφασισμένες να απορρίψουν τις εκκλήσεις για δραστικό περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, παρά την ρητορική της κλιματικής κρίσης.

Η Συμφωνία του Παρισιού πιέζει όσους την υπέγραψαν, να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις για την αποφυγή των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που ευαγγελίζεται.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία είχαν επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 μαζί με σχεδόν άλλες 200 χώρες κι είχαν συμφωνήσει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Η συμφωνία απαιτεί καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.

Τον περασμένο μήνα η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (IEA), που είναι ο κορυφαίος σύμβουλος ενέργειας στον κόσμο, εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση για την παγκόσμια χρήση ορυκτών καυσίμων, λέγοντας ότι η εκμετάλλευση και η ανάπτυξη νέων πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να σταματήσει φέτος, εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, μίλησε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και δήλωσε ότι η ΔΟΕ είχε καταφανώς καταλήξει στα ευρήματά της, «χρησιμοποιώντας αντίστροφους υπολογισμούς» σχετικά με τον τρόπο επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNBC: «Κατά την άποψή μου, αυτή είναι μια απλοϊκή προσέγγιση. Είναι επίσης μη ρεαλιστικό».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πρέπει να κινηθούμε προς την πράσινη ενέργεια και να υλοποιήσουμε την πράσινη ατζέντα, καθώς υπάρχει απαίτηση για αυτό από την κοινωνία, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς με τους πόρους με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό, ποιος θα πληρώσει για αυτό, τι τεχνολογίες και ευκαιρίες έχουμε στη διάθεσή μας, μεταξύ άλλων, για την επίλυση εκκρεμών προβλημάτων που περιμένουν ακόμη τις λύσεις τους», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Τα σχόλιά του Αλεξάντερ Νόβακ έρχονται λίγο αφότου αστειεύτηκε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, για την έκθεση της ΔΟΕ, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, λέγοντας σύμφωνα με το Reuters: «Είναι μια συνέχεια της ταινίας «La La Land». Γιατί πρέπει να το πάρω στα σοβαρά;»

Νωρίτερα στη σύνοδο του ΟΠΕΚ και των εταίρων του μη μέλη του ΟΠΕΚ – μια ενεργειακή συμμαχία γνωστή ως ΟΠΕΚ + – συμφωνήθηκε να άρουν σταδιακά τις περικοπές παραγωγής τους επόμενους μήνες, εν μέσω ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είχε δηλώσει πως η Σαουδική Αραβία «παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο με χαμηλό κόστος και παράγει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προτρέπω τον κόσμο να το αποδεχτεί ως πραγματικότητα: ότι θα κερδίσουμε όλοι από αυτές τις δραστηριότητες ».

Μιλώντας στο CNBC την Πέμπτη, ο Νόβακ δήλωσε ότι ο Αμπνμτουλαζίζ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τη δέσμευση του Ριάντ, να επενδύσει σε πετρέλαιο, σε μια επιτροπή SPIEF νωρίτερα εκείνη την ημέρα. Και υπογράμμισε, ότι πρόθεση της Μόσχας είναι να κάνει το ίδιο.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι τα σχέδια και η στρατηγική της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι, να συνεχίσει να επενδύει τόσο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όσο και σε άνθρακα. Αλλά επενδύουμε επίσης, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε υδρογόνο, σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλεκτρικούς σταθμούς φόρτισης, οπότε βλέπουμε την επόμενη δεκαετία, να χρησιμοποιούμε ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών και ορυκτών καυσίμων», ξεκαθάρισε ο Νόβακ.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί ο Ρώσος αντιπρόεδρος, αλλά έριξε και τη “βόμβα”, αναφέροντας ότι: η πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο χώρα του, μπορεί σύντομα να μπει στον πειρασμό να απομακρυνθεί από τις συμβάσεις αργού πετρελαίου σε δολάρια ΗΠΑ, εάν η διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν συνεχίσει να της επιβάλλει στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις.

«Λοιπόν, ιδανικά θα προτιμούσαμε να μην απομακρυνθούμε από το δολάριο, καθώς είναι ένα διεθνές νόμισμα που χρησιμοποιείται για διακανονισμούς. Αλλά, αν οι Αμερικανοί εταίροι, μας δημιουργήσουν τέτοιου είδους καταστάσεις, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, παρά σταδιακά να το κάνουμε », δήλωσε ο Novak.

Η αναφορά του αυτή, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού ακολουθεί την ανακοίνωση που έκανε η Ρωσία, ότι θα αφαιρέσει εντελώς τα περιουσιακά στοιχεία δολαρίων ΗΠΑ από το Εθνικό Ταμείο Πλούτου.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε επίσης στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να αναμένονται μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με το Reuters. Το Εθνικό Ταμείο Πλούτου της Ρωσίας συσσωρεύει έσοδα από πετρέλαιο και αρχικά ήταν αφιερωμένο στην υποστήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν αν σκεφτεί κανείς, ότι προμηνύεται η συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν αργότερα αυτόν τον μήνα. Μπορεί να τραβήξει η Ρωσία το ήδη τεντωμένο σχοινί, μέχρι το τέλος του μήνα, με δεδομένο ότι ο Ρώσος υπουργός οικονομικών προειδοποίησε ότι είναι ήδη έτοιμοι;

Ενεργός παίκτης στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ορυκτών καυσίμων και θα διαφοροποιηθούμε πηγαίνοντας στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και τις πετροχημικές (αγορές)», δήλωσε ο Novak.

«Επιπλέον, θα αναπτύξουμε νέα παραγωγή ενέργειας, καθαρής ενέργειας», συνέχισε, αναφέροντας το υδρογόνο, τεχνολογίες αποθήκευσης άνθρακα και την ανάπτυξη νέων καυσίμων, μεταξύ άλλων έργων.

Η οικονομία της Ρωσίας λειτουργεί υπό διεθνείς κυρώσεις από το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Περαιτέρω κυρώσεις της έχουν επιβληθεί: για τη φιλο-ρωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, την φερόμενη ανάμειξη στις εκλογές των ΗΠΑ του 2016, για τη δηλητηρίαση πράκτορα στο Ηνωμένο Βασίλειο και για το φερόμενο ρόλο της στην κυβερνοεπίθεση της SolarWinds, μεταξύ άλλων περιστατικών.

Από την πλευρά της, η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή ή αδίκημα

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30% από την αρχή του έτους.

Τον Οκτώβριο του 2019, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, η Rosneft, έθεσε το ευρώ ως το προεπιλεγμένο νόμισμα για όλες τις νέες εξαγωγές αργού πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να το προστατεύσει από τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων.

Αναμένοντας επίσης τα αποτελέσματα της πολυσυζητημένης συνάντησης των δυο ηγετών, Πούτιν και Μπάιντεν, δε φαίνεται κάποιο αποτέλεσμα στον ορίζοντα.

Άλλωστε ο ίδιος ο Πούτιν, σχολιάζοντας την αναμενόμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ είπε, ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους διευθέτησης των διμερών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε «εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο» και πως αναμένει η συνάντηση να πραγματοποιηθεί σε μια θετική ατμόσφαιρα, χωρίς να περιμένει ότι θα υπάρξει κάποια τομή.

Η κόντρα γίνεται όλο και πιο σκληρή ανάμεσα στους δυο πόλους εξουσίας του πλανήτη και δεν φαίνεται πουθενά, κάποιο σημείο συνεργασίας, πόσο μάλλον συμβιβασμού. Η σύγκρουση μοιάζει πλέον αναπόφευκτη.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Ρώσου αντιπροέδρου Αλεξάντερ Νόβακ:


Δημοσιογράφος: Χαίρομαι που σας βλέπω, ευχαριστώ πολύ που σας έχουμε μαζί μας εδώ στο cnbc, θέλω να ξεκινήσω, κάνοντας την ερώτηση: εσείς μαζί με τον Σαουδάραβα Υπουργό Ενέργειας, είσαστε οι αρχιτέκτονες της συμφωνίας opec plus και ο Υπουργός της Σαουδικής Αραβίας, μόλις εχθές πρότεινε ότι η τελευταία έκθεση IEA (International\NEnergy Agency),η οποία μιλάει για επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας ,ήταν εντελώς ουτοπική, όταν το σκέφτεται κανείς με λίγο πιο ανοικτό μυαλό, σε γενικές γραμμές φαίνεται να υποδηλώνει ότι οι κρατικές εταιρείες πετρελαίου θα έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στο εγγύς μέλλον, επάνω στα IOCS\N(indicators of compromise),ως αποτέλεσμα όχι μόνο ακτιβιστών επενδυτών, αλλά και ως αποτέλεσμα κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, πώς το βλέπετε αυτό, να εξελίσσεται;


Αλεξάντερ Νόβακ: Θα ήθελα να πω ότι πριν από μερικά χρόνια είδα τις αμερικάνικες έρευνες, σχετικά με τις βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα σχετικά με το αν, θα πρέπει να απαγορευθούν εντελώς, απ΄όσο θυμάμαι πάνω από το εξήντα τοις εκατό των ερωτηθέντων ήταν αντίθετοι. Γνωρίζω την έκθεση του δημάρχου και περιέχει ένα πολύ δυσάρεστο σενάριο, το οποίο ήταν αποτέλεσμα αντίστροφων υπολογισμών, αναδρομικά για το πώς θα επιτευχθεί μηδενική εκπομπή υδρογοναθράκων έως το 2050. Αυτό θα απαιτούσε τη διακοπή της χρηματοδότησης όλων των νέων έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ξεκινώντας το 2021, κατά την άποψή μου αυτή είναι μια απλοϊκή προσέγγιση, είναι επίσης μη ρεαλιστικό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να κινηθούμε προς ,την πράσινη ενέργεια και προς την πράσινη ατζέντα καθώς υπάρχει ζήτηση για αυτήν στην κοινωνία, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς με ποιους πόρους μπορεί να γίνει αυτό, ποιος θα πληρώσει για αυτό, τι τεχνολογίες και ευκαιρίες έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης εκκρεμών προβλημάτων που ακόμα περιμένουν λύσεις. Για παράδειγμα έλλειψη μεγάλων αποθηκευτικών συσσωρευτών, εγκαταστάσεων αποθήκευσης ισχύος ή το ζήτημα των παλιών ανεμογεννητριών ή η διάθεση ηλιακών συλλεκτών που δεν έχουν
αντιμετωπιστεί ακόμη, αλλά κάναμε ένα πάνελ εδώ με τη ,συμβολή του υπουργού Ενέργειας πρίγκιπα Αμπντουλ Αζίζ, που αντέδρασε σε αυτό, λέγοντας ότι συνεχίζουν να επενδύουν στο πετρέλαιο.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η στρατηγική της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι να συνεχίσει να επενδύει και στα τρία, και στο πετρέλαιο, και στο φυσικό αέριο, και στον άνθρακα, αλλά επενδύουμε επίσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο υδρογόνο, σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλεκτρικούς σταθμούς φόρτισης.
Έτσι βλέπουμε την επόμενη δεκαετία να χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υγρών καυσίμων.


Δημοσιογράφος: Κι εν τω μεταξύ, όταν σκέφτεστε μια τέτοια έκθεση, φαίνεται πως εσείς και οι συνάδελφοί σας στο opec plus, προτείνετε ότι είναι κάπως αποκομμένο από την πραγματικότητα της κατάστασης όταν βλέπετε μια τέτοια έκθεση, πιστεύετε ότι το opec και το opec plus, θα γίνουν ακόμη πιο συναφή τα επόμενα χρόνια;

Αλεξάντερ Νόβακ: Η προϋπόθεση είναι ότι τόσο η υλοποίηση των σχεδίων της\NΡωσικής Ομοσπονδίας όσο και κατά τη διάρκεια των\Nσυζητήσεων μεταξύ των χωρών της opec plus μπορούμε να δούμε την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή, ελέγχουμε επίσης μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις, μοιραζόμαστε αυτές τις προβλέψεις μεταξύ μας, προκειμένου να σχεδιάσουμε καλύτερα την τρέχουσα ρύθμιση της αγοράς, αλλά και τις δικές μας επενδύσεις. Ναι χωρίς αμφιβολία το opec είναι ένας μεγάλος οργανισμός που ενώνει πολλούς εξαγωγείς. Επομένως, η ατζέντα για την κλιματική αλλαγή είναι σχετική με όλες αυτές τις χώρες που παρέχουν ορυκτά καύσιμα στην παγκόσμια αγορά, αυτό σημαίνει ότι στις προβλέψεις μας και κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας, όλοι μας λαμβάνουμε υπόψιν αυτές τις νέες τάσεις που σχετίζονται με την ατζέντα για την αλλαγή του κλίματος.


Δημοσιογράφος: Αλλά από την πλευρά του opec ως οργανισμού βλέπετε αυξημένη αρμοδιότητα ως αποτέλεσμα αυτής της μετάβασης στην κλιματική αλλαγή και φιλικές προς το κλίμα πολιτικές;

Αλεξάντερ Νόβακ: Σχετικά με τη ζήτηση βλέπουμε να αρχίζει μία ανάκαμψη και οι εκτιμήσεις μας σχετικά με το 2021 σήμερα είναι πολύ πιο αισιόδοξες από ότι αυτές στην αρχή του έτους, παρά το γεγονός ότι έχουμε δει ένα νέο κύμα καραντίνων σε ορισμένες χώρες και έναν σημαντικό αριθμό νέων περιπτώσεων σε χώρες όπως η Ινδία, Ωστόσο, παρατηρούμε μια αύξηση στον αριθμό πτήσεων έως και 70 τοις εκατό της χωρητικότητας και μπορούμε επίσης να δούμε ότι οι οδικές μεταφορές έχουν σχεδόν ανακάμψει στα επίπεδα προ COVID, τα σύνορα ανοίγουν και πάλι, το βλέπουμε που συμβαίνει, και είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι στη ζήτηση. Γι ‘αυτό πήραμε αποφάσεις για αύξηση της παραγωγής, τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, δεν αφορά μόνο τις χώρες του opec plus. Η Σαουδική Αραβία επίσης αυξάνει την παραγωγή της, την οποία είχε μειώσει τον Φλεβάρη


Δημοσιογράφος: Τι γίνεται με τις τιμές; θα δούμε τιμές πάνω από 70; Αυτή την χρονιά;

Αλεξάντερ Νόβακ: Γνωρίζετε ότι αυτό εξαρτάται από την κατάσταση της αγοράς. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψη η αγορά. Πρώτα απ ‘όλα είμαστε ενήμεροι των τρέχουσων συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, σχετικά με την συμφωνία για τα πυρηνικά και την άρση\Nτου εμπάργκο. Αυτό είναι πιθανό να φέρει επιπλέον χρήμα στην αγορά. Δεύτερον, εκκρεμεί η απόφαση για τη συμφωνία opec plus από την 1η Αυγούστου για τον όγκο παραγωγής από τον Αύγουστο και μετά. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, επομένως θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα λάβουμε μια απόφαση σε ένα μήνα. Όσον αφορά τις τιμές εξαρτάται από την τρέχουσα κατάσταση, στην τρέχουσα αξιολόγηση της αγοράς.


Δημοσιογράφος: Και όταν το σκέφτεστε λίγο ευρύτερα, προφανώς ως αποτέλεσμα της πολιτικής κυρώσεων των ΗΠΑ, η Ρωσία έχει διαφοροποιήσει τα αποθέματά τη, μιλάμε για μετάβαση σε συμβόλαια χρυσού που γίνονται σε ευρώ. Όταν το σκέφτεστε σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, υπάρχει πιθανότητα να δούμε συμβάσεις πετρελαίου σε κάτι διαφορετικό από αμερικάνικα δολάρια στο εγγύς μέλλον;

Αλεξάντερ Νόβακ: Ιδανικά θα προτιμούσαμε να μην απομακρυνθούμε από το δολάριο,δεδομένου ότι είναι ένα διεθνές νόμισμα που χρησιμοποιείται\Nγια οικονομικές συμφωνίες, αλλά εάν οι Αμερικάνοι εταίροι μας, δημιουργούν τέτοιου είδους καταστάσεις, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά, σταδιακά να το κάνουμε αυτό. Μιλώντας για την ενεργειακή μας πολιτική θα συνεχίσουμε να είμαστε ο παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ορυκτών καυσίμων και θα διαφοροποιηθούμε πηγαίνοντας στο LNG και τα πετροχημικά. Επίσης, θα αναπτύξουμε νέες παραγωγές ενέργειας καθαρή ενέργεια και ανανεώσιμη μικρής κλίμακας πυρηνική ενέργεια, κλειστού κύκλου τεχνολογίες, παράγοντας νέου τύπου – φιλικά προς το περιβάλλον – καύσιμα για πυρηνικούς αντιδραστήρες για τις οποίες θα υπάρχει ζήτηση στις παγκόσμιες αγορές, πιστεύουμε ότι παρά το πιθανό μειωμένο μελλοντικό μερίδιο υδρογονανθράκων στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο με βάση τις υπάρχουσες τάσεις θα παραμείνουμε ανταγωνιστικοί θα είμαστε ανταγωνιστικοί όσον αφορά τα κέρδη μας, το κόστος παραγωγής μας, για την ανάπτυξη υποδομής μεταφορών, οπότε ακόμη και σε μια συρρικνούμενη παγκόσμια αγορά, το μερίδιό μας θα παραμείνει υψηλό. Όσο για το φυσικό αέριο όλοι συμφωνούν ότι είναι η πηγή ενέργειας της μεταβατικής περιόδου, γι ‘αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτήν την εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας, αλλά επίσης και για να διαφοροποιηθούμε, εκτός από τον αγωγό αερίου, θα αναπτύξουμε την παραγωγή.


Δημοσιογράφος: Με την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, το όνειρο της αμερικάνικης ανεξάρτητης ενέργειας κάποιοι θα έλεγαν ότι πέθανε, ποια η γνώμη σας για την αμερικάνικη βιομηχανία σχιστόλιθου αυτή τη στιγμή; Εξακολουθεί να αποτελεί ουσιαστική απειλή;

Αλεξάντερ Νόβακ: Ο αμερικάνικος τομέας σχιστόλιθου περνάει μια δύσκολη περίοδο, ειδικά μετά την περσινή κρίση, κατά τη γνώμη μου, ως αποτέλεσμα της έλλειψης οικονομικής εμπιστοσύνης των επενδυτών, αλλά και των θεσμικών οργάνων στον τομέα, παρ΄ολ΄αυτά βλέπουμε μια αύξηση στον αριθμό γεωτρήσεων σε σύγκριση με τη σημαντική πτώση, που είδαμε πέρυσι. Περιμένω ανάκαμψη της παραγωγής σχιστόλιθου σε κάθε περίπτωση.

Δημοσιογράφος: H Υπουργός Ενέργειας της Αμερικής, Τζένιφερ Γκράνχολμ, δήλωσε πως το ρωσικό αέριο είναι βρώμικο, το απορρίπτετε αυτό;

Αλεξάντερ Νόβακ: Έχω ήδη μιλήσει για αυτό, νομίζω ότι μπορείτε να βρείτε την απάντηση στην ερώτησή σας στις διαθέσιμες στο κοινό αναφορές, και στις αναφορές διεθνών άρθρων, αλλά για να επαναλάβω, το φυσικό αέριο που διοχετεύουμε στην Ευρώπη μέσω του North stream αγωγού, αφήνει κατά ένα τέταρτο αποτύπωμα σε σχέση με τον άνθρακα LNG που είναι αμερικάνικης προελεύσεως. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου, τις τεχνολογίες παραγωγής, τεχνολογίες επεξεργασίας και μεταφοράς, Ένα πράγμα που δεν ανέφερα ακόμη, ο αγωγός North Stream είναι μια υποδομή που έχει κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, που είναι οι καλύτερες όσον αφορά το σεβασμό στο περιβάλλον, με ελάχιστες απώλειες και με δυνατότητα χρήσης
αγωγών φυσικού αερίου τελευταίας τεχνολογίας. Αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πλεονέκτημα, ένα από τα πολλά, αν αφήσουμε στην άκρη την παραγωγή και τη μεταφορά, μπορούμε – χαριτολογώντας – να πούμε, ότι η φόρμουλα φυσικού αερίου είναι ακριβώς η ίδια στη Ρωσία και τηνΑμερική ή την Αφρική για αυτό το θέμα.


Δημοσιογράφος: Οπότε το πρόβλημα είναι η πολιτική;

Αλεξάντερ Νόβακ: Ναι. Νομίζω πως πρόκειται για ένα hype της κλιματικής αλλαγής.