• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα ‘έξυπνα’ αυτοκίνητα δεν εξυπηρετούν μόνο όσους τα οδηγούν- Πολλοί βρέθηκαν προ εκπλήξεων

Τα ‘έξυπνα’ αυτοκίνητα δεν εξυπηρετούν μόνο όσους τα οδηγούν- Πολλοί βρέθηκαν προ εκπλήξεων

smart car
Τα μηχανοκίνητα οχήματα παράγουν πληθώρα δεδομένων.

Ενώ τα περισσότερα δεδομένα που παράγονται από οχήματα είναι τεχνικής φύσης και χρησιμοποιούνται μόνο τοπικά στο αυτοκίνητό σας, ορισμένοι τύποι δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή υπηρεσιών. Τα συνδεδεμένα οχήματα επιτρέπουν την κοινή χρήση ορισμένων από αυτά τα δεδομένα με τρίτους.

Ο τύπος δεδομένων που δημιουργούν τα αυτοκίνητα – και τα οποία έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή ορισμένων υπηρεσιών – διαφέρει από μάρκα σε μάρκα, ακόμη και εντός της μάρκας, από μοντέλο σε μοντέλο. Το ίδιο ισχύει και για άλλα μηχανοκίνητα οχήματα, όπως φορτηγά, φορτηγά και λεωφορεία, τα οποία παράγουν όλες αυτές τις πληροφορίες επίσης, αναφέρουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι δεδομένων που παράγονται από οχήματα για να βελτιώσουν την οδηγική εμπειρία, να αυξήσουν την άνεση για τον οδηγό, να βελτιστοποιήσουν τα προϊόντα και να συμβάλουν σε κοινωνικούς στόχους όπως η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου: Πίεση ελαστικών. Ταχύτητα οχήματος. Απόσταση σε μίλια. Κατανάλωση καυσίμου. Επίπεδο λαδιού. Κατάσταση κινητήρα. Κατάσταση φόρτισης μπαταρίας. Γωνία διεύθυνσης. Εξωτερική θερμοκρασία του οχήματος.

Τα δεδομένα που παράγονται από οχήματα δεν περιλαμβάνουν δεδομένα που εισάγονται από χρήστες οχημάτων (όπως λίστες επαφών κινητού τηλεφώνου και επιλεγμένους προορισμούς για πλοήγηση), ούτε δεδομένα που λαμβάνονται από εξωτερικές πηγές (για παράδειγμα πληροφορίες που μεταδίδονται από οδικές μονάδες, άλλα οχήματα ή ευάλωτους χρήστες του δρόμου).

Τα περισσότερα δεδομένα που δημιουργούνται από το αυτοκίνητό σας είναι κυρίως τεχνικής φύσης. Υπάρχουν μόνο προσωρινά, χρησιμοποιούνται τοπικά σε συστήματα οχημάτων και δεν αποθηκεύονται ποτέ, αναφέρουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

amna/ photo unsplash

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.