«Συνασπισμό για την προστασία των ωκεανών» δημιούργησαν 9 χώρες της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να θέσει υπό προστασία το 30% της επιφάνειας των ωκεανών έως το 2030

Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Χιλής, εννέα χώρες που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό δημιούργησαν έναν «συνασπισμό για την προστασία των ωκεανών». «Οι ωκεανοί (…) διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς στην εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας που έγινε παράλληλα με τη Σύνοδο της Αμερικής στο Λος Άντζελες.

Οι ηγέτες της Κολομβίας, του Περού, της Κόστα Ρίκα, του Ισημερινού και του Παναμά καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών του Καναδά και του Μεξικού και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, ο Τζον Κέρι, συνυπέγραψαν την πρωτοβουλία.

«Πρέπει να εργαστούμε καλύτερα για να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας, διότι τα θαλάσσια είδη δεν γνωρίζουν σύνορα» δήλωσε ο Ροντρίγο Τσάβες, ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών από τον Καναδά ως τη Χιλή. Πρόκειται για νομικά αναγνωρισμένους οριοθετημένους χώρους, σκοπός των οποίων είναι η προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Στους χώρους αυτούς θα προστατεύονται μοναδικά θαλάσσια είδη, θα αυξάνονται οι ευκαιρίες οικοτουρισμού και θα προωθείται η βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων κοινοτήτων, εξήγησε το υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής.

photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί