• Αρχική
  • Άρθρα
  • Συναγερμός στις ΗΠΑ: Δημιουργείται υπηρεσία ντεντέκτιβ κορωνοϊού και δε φαντάζεστε τι θα κάνουν

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Δημιουργείται υπηρεσία ντεντέκτιβ κορωνοϊού και δε φαντάζεστε τι θα κάνουν

Ζητούνται: Άτομα με ταλέντο για να λένε άσχημα νέα σε εντελώς αγνώστους.

Καθώς η οικονομία ξανανοίγει στις ΗΠΑ και οι άνθρωποι αρχίζουν να κυκλοφορούν ξανά, οι κομητείες της Καλιφόρνιας φτιάχνουν έναν στρατό με 20.000 «ιχνηλάτες επαφής» για να βρουν όλους όσους έχουν απροσδόκητα μολυνθεί από τον ιό COVID-19, αποτρέποντας μια αναζωπύρωση της ασθένειας.

Οι νεοσύλλεκτοι δημόσιοι υπάλληλοι και εθελοντές σε ολόκληρη την πολιτεία- θα εκπαιδευτούν ως ντετέκτιβ ασθενειών, θα υπηρετούν από 6 έως 12 μήνες σε ομάδες που απαιτούν δεξιότητες που αρχίζουν από την εισαγωγή δεδομένων και την ψυχολογία, έως την επέμβαση και διαχείριση κρίσεων.
“Τελικά, πρόκειται για εξυπηρέτηση πελατών”, δήλωσε ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της πολιτείας Contra Costa, Daniel Peddycord. «Χρειαζόμαστε άτομα με δεξιότητες, κριτική σκέψη και ενσυναίσθηση».

Ο στόχος είναι να παρακολουθούν και να εντοπίζουν κάθε άτομο στην πολιτεία, που μπορεί να έχει εκτεθεί στον ιό και, στη συνέχεια, να το απομονώνουν και να το υποβάλουν σε σύντομο διαγνωστικό τεστ.
Μάλιστα η νέα Ακαδημία Εκπαίδευσης Εργατικού Δυναμικού Πανδημίας του Σαν Φρανσίσκο (UC San Francisco Pandemic Workforce Training Academy), άρχισε μια συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια, ύψους 8,7 εκατομμυρίων δολαρίων, για να ξεκινήσει διαδικτυακές εκπαιδεύσεις πάνω σε τεχνικές δημόσιας υγείας. Όπως λένε, αν υπάρξει μια νέα έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού δε θα χρειαστεί να παγώσει ξανά ολόκληρη η οικονομία.

Με φορητούς υπολογιστές και τηλέφωνα, αυτοί οι εμπειρογνώμονες επιδιώκουν να βρουν, όσους έχουν περάσει τουλάχιστον 10 λεπτά σε απόσταση 2 μέτρων περίπου από ένα άτομο, που έχει βρεθεί θετικό στον ιό – έως και δύο ημέρες πριν αυτό το άτομο εκδηλώσει την ασθένεια.
Στη συνέχεια, τους ενημερώνουν για τον κίνδυνο, τους παραπέμπουν να κάνουν τεστ και τους παροτρύνουν να μείνουν απομονωμένοι για 14 ημέρες.

Η ομάδα παρακολούθησης επαφών μιας κομητείας – επίσημα γνωστή ως Case Investigators – λαμβάνει ένα όνομα και έναν αριθμό τηλεφώνου για κάθε άτομο που έχει βρεθεί θετικό, είτε από το γιατρό του, είτε από δημόσιο ιστότοπο. Κατά τη διάρκεια της κλήσης, οι ερευνητές ρωτούν πού ήταν και με ποιον ήταν τις μέρες που κόλλησε τον ιό.
Μετά η έρευνα στρέφεται σε πιθανές επαφές, περιορίζοντας τα ονόματα και τους αριθμούς τηλεφώνων.

Η τηλεφωνική συνομιλία, που συνήθως διαβάζεται από ένα φυλλάδιο, ξεκινά επίσημα: «Έχετε αναγνωριστεί ως στενή επαφή ατόμου με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από κορωνοϊό», λένε. «Θα θέλαμε να σας κάνουμε μερικές ερωτήσεις, καθώς πιστεύουμε ότι ενδέχεται να έχετε εκτεθεί στον ιό.»
Τελειώνουν με θερμό τρόπο, με προσφορές βοήθειας – για φαγητό, στέγαση, ιατρική φροντίδα, φροντίδα παιδιών, φροντίδα ηλικιωμένων ή κάλυψη άλλων αναγκών. Η πολιτεία είναι επίσης διαθέσιμη στο να παρέχει τσεκάπ συμπτωμάτων μέσω κειμένου, συνομιλίας, email ή τηλεφώνου.

Το πως αντιδρούν τα άτομα όταν το μαθαίνουν ποικίλει: από τα κλάματα, μέχρι το “χαίρομαι που το γνωρίζω”. “Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευγνώμονες και καθησυχαστικοί.” Λένε μέχρι τώρα οι υπέυθυνοι του προγράμματος.
Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η κομητεία της Σάντα Κλάρα στοχεύει να αποκτήσει περίπου 700 ερευνητές.
Χωρίς υιοθέτηση εφαρμογών κινητών τηλεφώνων για την ενίσχυση της ανίχνευσης των επαφών από τις εταιρίες λογισμικού, οι δεξιότητες των παραδοσιακών ιχνηλατών επαφών παραμένουν σημαντικές για την επανεκκίνηση του κράτους, δηλώνουν διευθυντές υγείας στις ΗΠΑ. «Συμπόνια, περιέργεια και κάποιες ικανότητες σχετικά με την τεχνολογία. Αυτές είναι οι δεξιότητες που μετράνε περισσότερο.» δήλωσε καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.

Δείτε στο τέλος του παρακάτω βίντεο -εκτός από τις πληροφορίες στην έναρξη, που δόθηκαν στην αρχή του άρθρου- τον σερίφη της κομητείας Μαντέρα να δηλώνει ότι η όλη διαδικασία μοιάζει με αστυνομική έρευνα και πως στον Covid-19 πρέπει να φερόμαστε σαν να είναι ένας εγκληματίας, συνεπώς θα πρέπει η υπηρεσία να διατηρεί υψηλά επίπεδα, σαν μια ομάδα κρούσης εναντίον του πολύ επικίνδυνου εγκληματία Covid-19 και πρέπει επίσης να εντοπίζει αυτούς με τους οποίους ήρθε σε επαφή αυτός ο επικίνδυνος εγκληματίας.

Μήπως ήρθε και η ώρα να απομονώνονται οι στενές επαφές αυτού του επικίνδυνου εγκληματία Covid-19, εφαρμόζοντας τις οδηγίες του ΠΟΥ, που έλεγε δια στόματος του Michael Joseph Ryan λέει, ότι πρέπει να απομονώνονται και να απομακρύνονται με αξιοπρεπή τρόπο, όσοι είναι θετικοί στον ιό, από τις οικογένειές τους;

photo