Συμφωνία στη G7 για απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2035

Σε συμφωνία για κατάργηση του ορυκτού άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή κατέληξαν την Πέμπτη οι χώρες της G7, απορρίπτοντας την πιο φιλόδοξη πρόταση που είχε παρουσιάσει η Γερμανία.

Ακόμα, οι οι υπουργοί Ενέργειας της ομάδας της G7, οι οποίοι συναντώνται από την Πέμπτη στο Βερολίνο, κάλεσαν τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου. Στόχος είναι να μειωθεί η πίεση που ασκείται στις τιμές που έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο εδώ και μια δεκαετία λόγω του πολέμου.

«Καλούμε τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου να δράσουν με ένα υπεύθυνο τρόπο και να ανταποκριθούν στην σύσφιγξη των διεθνών αγορών, επισημαίνοντας μάλιστα και τον ρόλο-κλειδί που μπορεί να παίξει ο ΟΠΕΚ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί.

Ψηλά στην συνάντηση των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος βρέθηκε και το «επείγον» ζήτημα της μείωσης της εξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο, για το οποίο η G7 επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι αυξημένες ροές LNG από έτερες χώρες.

Πράσινοι στόχοι
Πάντως, στην ατζέντα της διήμερης συνάντησης των υπουργών του G7 βρέθηκαν βεβαίως και πράσινα ζητήματα, με σημείο αιχμής την προσπάθεια να μην χρησιμοποιηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ως δικαιολογία για τον εκτροχιασμό των κρατών από τους περιβαλλοντολογικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Στο πλαίσιο αυτό η Ομάδα δεσμεύτηκε πρώτη φορά στην επίτευξη του στόχου για την απολιγνιτοποίηση του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2035 και σταδιακά να μειώσει την χρήση θερμικής ενέργειας, αν και δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια ρητή δέσμευση για τον τερματισμό της χρήσης γαιάνθρακα μέχρι το 2030, όπως ήταν η πρόταση που είχε καταθέσει η οικοδέσποινα Γερμανία. Συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα δεν επετεύχθη, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της αντίδρασης των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται σημαντική η συμφωνία για την απολιγνιτοποίηση στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς κάμφθηκαν οι επιφυλάξεις της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά. Εξάλλου ήδη ΗΠΑ και Γερμανία έχουν θέσει εθνικούς στόχους για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα από την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2035 και η Βρετανία ακόμη νωρίτερα.

(ΟΤ.gr – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί