• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το μυστικό σχέδιο της βασίλισσας Ελισάβετ για τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν που ναυάγησε

Το μυστικό σχέδιο της βασίλισσας Ελισάβετ για τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν που ναυάγησε

Ένα μυστικό σχέδιο προκειμένου να ζήσουν ευτυχισμένοι οι Μέγκαν Μαρκλ και πρίγκιπας Χάρι, είχε η βασίλισσα Ελισάβετ, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να περάσουν για κάποιο χρονικό διάστημα στην Αφρική, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται ναυάγησε.

Η είσοδος της Μέγκαν Μαρκλ στην βασιλική οικογένεια, προκάλεσε ταραχή στην «Φίρμα» όπως αποκαλείται, διότι, για πρώτη φορά ένα έγχρωμο άτομο εισερχόταν στους κύκλους της, όπως γράφει στο νέο του βιβλίο ο ιστορικός Ρόμπερτ Λέισι με τίτλο «Battle of Brothers», όπου και αποκαλύπτεται το χάσμα ανάμεσα στα δύο αδέρφια.

Και μπορεί να ήταν ένα σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός, ωστόσο παράλληλα ήταν και μια βαθιά πρόκληση, με τεράστιες συνέπειες για την μακροπρόθεσμη ταυτότητα αλλά και την επιβίωση της μοναρχίας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.
Αντί όμως να δοθεί ένας εξέχων ρόλος στην Μέγκαν Μαρκλ, αλλά και στο βασιλικό ζευγάρι, που όλοι αναγνώριζαν και χαρακτήριζαν ως «βασιλικούς αστέρες», ο τότε ιδιωτικός γραμματέας της βασίλισσας Ελισάβετ σερ Έντουαρτ Γιανγκ, έδειξε ευθύς εξαρχής να την αντιπαθεί. Όπως έκανε και η ίδια η δούκισσα του Σάσεξ που αντιλήφθηκε πως επρόκειτο για μια άκαμπτη, γραφειοκρατική φιγούρα που επιβεβαίωνε την σκληρή και αμείλικτη νοοτροπία του παλατιού.


Μάλιστα, το πρόγραμμα που είχε οργανωθεί για την Μέγκαν Μαρκλ αμέσως μετά τον αρραβώνα της με την πρίγκιπα Χάρι ήταν τόσο ασφαλές, προβλέψιμο και ελαφρώς βαρετό, όσο και ο ίδιος ο Γιανγκ. Αντί να δώσει νέους ρόλους στην δούκισσα του Σάσεξ, που να αναδείξουν την μοναδική ταυτότητα και τα ταλέντα της Μέγκαν Μαρκλ, την έβαλε να κάνει μία από τα συνηθισμένα: να παρακολουθήσει το Trooping The Colour, να παραβρεθεί σε αγώνες στο Wimbledon, να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση και πολλά ακόμη.

Η παρέμβαση της βασίλισσας Ελισάβετ
Και τότε παρενέβη η βασίλισσα Ελισάβετ, όπως αναφέρει στο νέο του βιβλίο «Battle Of Brothers: William, Harry» που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες και αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή, ο ιστορικός Ρόμπερτ Λέισι.


Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν κάνει συχνά λάθος στις αποφάσεις της, αλλά όταν το κάνει είναι έτοιμη να το παραδεχτεί. Όπως συνέβη με την απόλυση του πρώην ιδιωτικού γραμματέα της Κρίστοφερ Γκέιντ, τον οποίο και επανέφερε καθώς είχε αναγκαστεί να απολύσει μετά από πιέσεις του πρίγκιπα Καρόλου και του πρίγκιπα Άντριου.

Στις αρχές του 2019, μόλις 18 μήνες μετά την αναγκαστική παραίτησή του, η βασίλισσα Ελισάβετ προσκάλεσε τον πρώην ιδιωτικό γραμματέα της να επιστρέψει στο πλευρό της ως μόνιμος βοηθός της. Έδωσε επίσης στον Γκέιντ έναν ειδικό ρόλο αναφορικά με την Μέγκαν Μαρκλ, βάζοντάς την πρόσφατα ως αντιπρόεδρο του Commonwealth Trust.


Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε κάνει ήδη τον πρίγκιπα Χάρι πρόεδρο, με τον Γκέιτ να ορίζεται ως πρόεδρος των καταπιστευμάτων. Η ιδέα ήταν να δοθεί επίσης στην Μέγκαν Μαρκλ ένα ειδικό έργο «υποστήριξης γυναικών και κοριτσιών».

Αυτά ήταν όλα μέρος μιας νέας στρατηγικής για την πλήρη ενσωμάτωση της νέας δούκισσας στην βασιλική ζωή. «Ο λόρδος Γκέιντ θα είναι τα μάτια και τα αυτιά της Αυτού Μεγαλειότητας» εξήγησε μια πηγή του παλατιού.

Ο Γκέιντ και η βασίλισσα κάθισαν για να σχεδιάσουν ένα πλάνο με τον Ντέιβιντ Μάνινγκ – έναν σεβαστό και αγαπητό πρώην διπλωμάτη – πρέσβη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2003-2007 και από το 2009 σύμβουλος των πρίγκιπα Γουίλιαμ και πρίγκιπα Χάρι.


Η μεγάλη ιδέα ήταν να φύγουν από την χώρα ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Κάτι που θα έδινε σε όλους μια ανάσα.


Η βασίλισσα Ελισάβετ ήθελε έτσι τόσο να τιμήσει όσο και να προσφέρει ευθύνες στο ζευγάρι, δίνοντάς τους κάποιο ρόλο την αγαπημένη της Βρετανική Κοινοπολιτεία των Εθνών – ένα πολύ προσωπικό σύμβολο εμπιστοσύνης.

Και δίνοντας στο δημοφιλές ζευγάρι έναν ημι-βασιλικό ρόλο όπου θα επισκέπτεται και θα τιμάται σε χώρες της κοινοπολιτείας, το σχέδιο αυτό πρόσφερε επίσης την καλύτερη λύση που έχει επινοηθεί για να κάνει τον «εφεδρικό» πρίγκιπα Χάρι να νιώσει σιγουριά αλλά παράλληλα να μην απειλεί την θέση του κληρονόμου.


Η βασίλισσα Ελισάβετ μάλιστα, πρόσθεσε και μια προσωπική πινελιά. Είχε ακούσει και είχε διαβάσει πως ένα μεγάλο μέρος της επιθυμίας του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ είναι να ζήσουν μια «συνηθισμένη» ζωή. Είχε και η ίδια ζήσει κάτι αντίστοιχο στην ζωή της – την «περίοδο της Μάλτας», μεταξύ 1949 και 1951 όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος υπηρετούσε ως ναυτικός αξιωματικός στο νησί της Μεσογείου και εκείνη είχε μετακομίσει για να είναι μαζί του.


Στην Μάλτα, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ζήσει μια «φυσιολογική» ζωή, ως σύζυγος νεαρού αξιωματικού του ναυτικού και όχι ως κόρη ενός βασιλιά. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να θεωρηθεί και η σύγχρονη Νότια Αφρική για το ζευγάρι. Θα μπορούσε αυτό να είναι το μέρος όπου ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ θα ένιωθαν πιο «ελεύθεροι» και φαίνεται πως η σκέψη αυτή, ήταν αποδεκτή και από τους ίδιους.

Το Γιοχάνεσμπουργκ θα μπορούσε να γίνει η «Μάλτα» τους
Εξάλλου, η σχέση τους είχε γεννηθεί στην Αφρική οπότε, θα μπορούσε να ήταν αυτό το μέρος το επόμενο σημείο αναφοράς τους. Το Γιοχάνεσμπουργκ θα μπορούσε να είναι η Μάλτα τους.

Φαίνεται όμως εκ του αποτελέσματος, πως τελικά η διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Σάντριγχαμ μετά την ανακοίνωση της απόφασής τους να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα, δεν είχε το επιθυμητό τέλος. Και όπως αναφέρει μια πηγή του παλατιού: «Η τραγωδία είναι πως ο ευρύτερος στόχος της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν στην πραγματικότητα, να τους φέρει όλους πιο κοντά, όχι να τους χωρίσει».

(Iefimerida – φωτο:screenshot)