Τάγμα των Ροδόσταυρων

Η μεσαιωνική μυστική εταιρία των Ροδόσταυρων

ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα με σκοπό να φέρει στον κόσμο μια «παγκόσμια μεταμόρφωση». Δύο αιώνες αργότερα, το τάγμα εκδίδει τρία μανιφέστο και θρονιάζεται για τα καλά στο συλλογικό φαντασιακό της Δύσης, όντας λες ο ιθύνων νους πίσω από κάθε αποκρυφιστική σέχτα του πλανήτη, από τους μασόνους και τους Ιλουμινάτι μέχρι και το Αόρατο Κολέγιο.

Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκαν από το χέρι γερμανών προτεσταντών, οι Ροδόσταυροι φαίνεται πως ήταν πίσω από πολλά γεγονότα που σφράγισαν τη νεότερη ιστορία. Μερίδα ιστορικών χαρακτηρίζουν μάλιστα τον 17ο αιώνα ως «Διαφωτισμό των Ροδόσταυρων». Μπορεί όμως άλλοτε να ήταν αλχημιστές φοβεροί και κοφτερά μεταρρυθμιστικά πνεύματα, έκτοτε διολίσθησαν στις μηχανορραφίες και τις πλεκτάνες θέλοντας το κομμάτι τους από την παγκόσμια πίτα. Ακόμα και στα παλαιότερα κείμενά τους συναντάμε εξάλλου αναφορές για τη μυστική αδελφότητα που ευαγγελιζόταν την πολιτική και κοινωνική αλλαγή της Ευρώπης.

Παραμένουν ακμαίοι και δυνατοί ως τα σήμερα, με πάμπολλα τάγματα Ροδόσταυρων να λειτουργούν ανά τον κόσμο, συχνά ως μασονικά κράματα. Κι ενώ κεντρικό στρατηγείο δεν φαίνεται να υπάρχει, οι Ροδόσταυροι των ΗΠΑ έχουν φτιάξει κοτζάμ πάρκο στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, έκτασης αρκετών οικοδομικών τετραγώνων!

Μέσα στους περίτεχνους κήπους, την βιβλιοθήκη, το πλανητάριο και τον ναό, το Πάρκο των Ροδόσταυρων εκδηλώνει με πάσα επισημότητα την αγάπη του τάγματος για την αρχαία Αίγυπτο και τα μυστικά της. Φανερά τουλάχιστον, οι Ροδόσταυροι των ΗΠΑ νοιάζονται αποκλειστικά για τη «μελέτη των φευγαλέων μυστηρίων του Σύμπαντος», μπλέκοντας στις αποκρυφιστικές διδαχές τους από τον Θαλή μέχρι και τον Πυθαγόρα.