• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στο επίκεντρο ισχυρών πολιτικών πιέσεων από τους Ρεπουμπλικάνους ,βρίσκεται ο Ρίτσαρντ Μπουρ

Στο επίκεντρο ισχυρών πολιτικών πιέσεων από τους Ρεπουμπλικάνους ,βρίσκεται ο Ρίτσαρντ Μπουρ

Ο Ρίτσαρντ Μπουρ δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους Ρεπουμπλικάνους,

για να αποσύρει την κλήση προς κατάθεση που έστειλε στον μεγαλύτερο γιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, αλλά και να ολοκληρώσει άμεσα την έρευνα της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, σχετικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, σχολιάζει το “Politico.”

Παρά την κλιμάκωση των πιέσεων που δέχθηκε στην διάρκεια της χθεσινής ημέρας από την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, ο Μπουρ εμφανίζεται αμετακίνητος, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν συνάδελφοί του, τόσο από το Ρεπουμπλικανικό, όσο κι από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Ρεπουμπλικάνος από την Βόρεια Καρολίνα αρνήθηκε να σχολιάσει στους δημοσιογράφους, την κριτική που δέχεται και την έκδοση της κλήσης για την κατάθεση του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να γίνεται κάποια συζήτηση εντός της επιτροπής για την απόσυρσή της, σύμφωνα με γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Μπουρ ενημέρωσε τους συναδέλφους του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για την πορεία της έρευνας για την Ρωσία, που διεξάγει η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία, στην οποία και προεδρεύει, στην διάρκεια ενός μεσημεριανού γεύματος που έγινε χθες, όπως δήλωσαν σχετικά γερουσιαστές που έλαβαν μέρος στην ενημέρωση.

Από την μεριά του, ο Μπαρ, που είναι γνωστός για την ανεξάρτητη φύση του δεν εμφανίστηκε προβληματισμένος από το γεγονός, ότι ο ίδιος δεν δίνει σημασία στην πολιτική θύελλα την οποία και προκάλεσε.

“Σας είπα ότι δεν θα μιλήσω τώρα. Βρίσκομαι στην μέση μιας κατάστασης,” δήλωσε ο ίδιος καθώς πήγαινε για το μεσημβρινό γεύμα σε αίθουσα εστιατορίου.

Αργότερα, ο ίδιος πόζαρε σε φωτογραφίες με τους προσκεκλημένους του, στο γεύμα, ενώ αργότερα επέστρεψε στο Καπιτώλιο και συνέχισε να τηρεί την στάση δημόσιας σιωπής για το ζήτημα αυτό.

Από την άλλη μεριά, μερικοί Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοι του Μπουρ φέρονται να εξέφρασαν τα παράπονά τους για το γεγονός ότι η έρευνα της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας σχετικά με την Ρωσία, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ έχει ολοκληρωθεί εδώ και μερικές εβδομάδες, η έρευνα του FBI, υπό τον Ρόμπερτ Μάλερ.

“Οι κλήσεις δεν μπορούν να εκδοθούν χωρίς την υποστήριξη τουλάχιστον ενός Ρεπουμπλικάνου κι ελπίζω ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ορθώσουν το ανάστημά τους και θα πουν ‘αρκετά ως εδώ,’” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ραντ Πολ που βρίσκεται κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ. “Αυτό είναι ένα παράδειγμα μιας επίθεσης που δέχεται κάποιος, υπό την διάσταση ότι αναστατώνεις τον εαυτό σου κάθε φορά που έρχεσαι για να καταθέσεις,” εξήγησε ο ίδιος.

“Πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτικό παιχνίδι,” παρατήρησε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Στιβ Ντέινς, που είναι επίσης ένας ακόμη πολιτικός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ. Ο ίδιος περιέγραψε “το κλίμα εκνευρισμού μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων” κατά την περίοδο αυτή, υποστηρίζοντας ότι: “είναι καιρός να φύγουμε από τις έρευνες.”

Μερικά από τα μέλη της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία, δήλωσαν ότι η επιτροπή θα πρέπει να ασχοληθεί με την επίμαχη κλήση προς κατάθεση που απεστάλη στον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ κι εκδόθηκε από τον Μπουρ, αλλά και τον Δημοκρατικό αντιπρόεδρο της ίδιας επιτροπής, Γερουσιαστή Μαρκ Γουόρνερ.

Η αποστολή της κλήσης έγινε πριν από ημέρες, αλλά γνωστοποιήθηκε μία ημέρα μετά την κίνηση του ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ να κηρύξει την έρευνα του Μάλερ ως μία “κλειστή υπόθεση.”

“Η έρευνα του Μάλερ δεν εντόπισε κάποια συνωμοσία κι ο Μπουρ δήλωσε ότι δεν υπάρχει παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Τότε, που υπάρχει το θέμα; Γιατί συνεχίζουν; Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μία καλύτερη συζήτηση για το ζήτημα αυτό,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν από το Τέξας, που είναι μέλος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία.

Ο ίδιος δήλωσε αργότερα ότι έχει εμπιστοσύνη στον Μπουρ, τονίζοντας ότι: “Ουσιαστικά γνωρίζουμε όσα πρέπει να ξέρουμε.”

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας, έγραψε σε μία ανάρτησή του στο Twitter: “Δεν υπάρχει ανάγκη για την έκδοση άλλης κλήσης.”

Ωστόσο, άλλοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές τηρούν μία πιο επιθετική στάση.

Ο Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μαρκ Μίντοους χαρακτήρισε την κίνηση του Μπουρ ως “κατώτερη των περιστάσεων” κι ο υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι ως μία “κακή κίνηση,” με στόχο να μην σηκώσει (πολιτικά) κεφάλι ο πρόεδρος Τραμπ.

Τις πληροφορίες που ήταν σχετικές με τη νέα κλήτευση του Τραμπ Τζούνιορ από την Γερουσία δημοσιοποίησε χθες το CNN δίνοντας έμφαση σε δύο επιλογές που εξετάζει ο μεγαλύτερος γιος του προέδρου Τραμπ, στην περίπτωση που η κλήση παραμείνει σε ισχύ και δεν ανακληθεί.

Ο Τραμπ Τζούνιορ εξετάζει το ενδεχόμενο να επικαλεστεί την 5η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ (ώστε να μην απαντήσει σε ερωτήσεις) ή να μην εμφανιστεί καθόλου ενώπιον της επιτροπής, κλιμακώνοντας την ένταση στις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του Κογκρέσου, σύμφωνα με μία πηγή.

Η κλήση αυτή, εκτιμάται ότι είναι η πρώτη που έχει εκδοθεί από την αναφερόμενη επιτροπή που τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία κι απευθύνεται προς ένας μέλος της οικογένειας Τραμπ.

Οι πηγές των αρχικών πληροφοριών δήλωσαν ότι οι συζητήσεις για μία νέα κατάθεση του Τραμπ Τζούνιορ άρχισαν αρκετές εβδομάδες, πριν από την δημοσιοποίηση του πορίσματος για την έρευνα του Μάλερ.

Από την άλλη μεριά, η ομάδα των δικηγόρων του Τραμπ Τζούνιορ αντιστάθηκε στο ενδεχόμενο μιας νέας κατάθεσης του, μερικώς, επειδή τα ευρήματα της έρευνας του Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 δεν είχαν γίνει ευρέως γνωστά.

Στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την κατάθεση του Τραμπ Τζούνιορ έπεσε στο τραπέζι η ιδέα των γραπτών ερωτήσεων και απαντήσεων, ενώ σε μία άλλη περίπτωση είχε προταθεί να δοθεί κατάθεση του, χωρίς δυνατότητα απομαγνητοφώνησης, όπως δήλωσε μία πηγή.

Η κλήτευση του Τραμπ Τζούνιορ σηματοδοτεί μία κλιμάκωση στην ένταση της διαδικασίας διεξαγωγής της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας κι αναφορικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας έχουν δώσει καταθέσεις αρκετοί μάρτυρες, μερικοί από τους οποίους έχουν καταθέσει και στην ομάδα έρευνας του Μάλερ, πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας του.

Η ίδια επιτροπή άρχισε πρόσφατα την επανεξέταση μαρτύρων. Μεταξύ αυτών και του γαμπρού του προέδρου Τραμπ και υψηλόβαθμου συμβούλου στον Λευκό Οίκο Τζάρεντ Κούσνερ. Ο Κούσνερ κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής για δεύτερη φορά, στις αρχές του 2019.

“Δεν συζητάμε τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με την κλήτευση μαρτύρων από την επιτροπή. Στην διάρκεια της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, η επιτροπή διατήρησε το δικαίωμα της επανακλήτευσης μαρτύρων για συμπληρωματική κατάθεση για όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, όπως έχει ενημερωθεί σχετικά κάθε μάρτυρας, αλλά και κάθε δικηγόρος που τον εκπροσωπεί,” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία.

Μία πηγή που βρίσκεται κοντά στον Τραμπ Τζούνιορ δήλωσε ότι όταν αυτός κατέθεσε το 2017 υπήρξε μία συμφωνία “ότι ήταν υποχρέωσή του να καταθέσει μία μόνο φορά, όπως και να παραμείνει για όσο χρονικό διάστημα ο ίδιος ήθελε, πράγμα που έπραξε ο Ντον,” σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Ο Ντον συνεχίζει να συνεργάζεται με την παράδοση εγγράφων και είναι πρόθυμος να απαντήσει σε γραπτές ερωτήσεις, αλλά κανένας δικηγόρος δεν θα επέτρεπε στον πελάτη του να λάβει μέρος σε μία παράσταση δημοσίων σχέσεων, ενός ‘αυτοαποκαλούμενου’ Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή που είναι τόσο δειλός για να ορθώσει το ανάστημά του στον Μαρκ Γουόρνερ και στους υπόλοιπους Δημοκρατικούς που είναι μέλη της επιτροπής,” υποστήριξε η ίδια πηγή, κάνοντας μία σαφή και πολιτικά υποτιμητική αναφορά στον Μπουρ.

Πηγές: “Politico,” CNN

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...