Ο Σαλβίνι τους έκανε έξαλλους. Η προτροπή – απειλή των Ευρωπαίων!!!

Η πολιτική που ακολουθεί ο Σαλβίνι (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) έχει προκαλέσει τριγμούς στην Ευρωζώνη.

Ο Εθνικός προϋπολογισμός της Ιταλίας, έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στους Ευρωπαίους. Ο Σαλβίνι θέλει μια Ιταλία που πρώτα θα φροντίζει τους Ιταλούς και ο προϋπολογισμός της χώρας, μας δείχνει ακριβώς αυτό το πράγμα.

Η προτροπή – απειλή, των Ευρωπαίων:

1. Στην κυβέρνηση της Ιταλίας έχει δοθεί προθεσμία ως την επόμενη εβδομάδα για να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της, ώστε να συμμορφώνεται προς το Σύμφωνο Σταθερότητας

2. Η Ρώμη προβλέπει άνοδο κατά 0,8% του διαρθρωτικού ελλείμματος το 2019

3. Οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν ότι το έλλειμμα όφειλε να μειωθεί κατά 0,6%

4. Η πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ιταλίας θέτει σε κίνδυνο τη βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης, προειδοποιούν υπουργοί Οικονομικών

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζήτησαν τη Δευτέρα από την κυβέρνηση της Ιταλίας να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019 εντός της προθεσμίας που της έχει δοθεί ώστε να συμμορφωθεί, προς τους κανόνες της ΕΕ, όμως η Ρώμη συνέχισε να τηρεί Εθνική στάση, τονίζοντας ότι η πρόβλεψή της για το έλλειμμα, το μήλο της έριδας, δεν θα μεταβληθεί.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας επέλεξε να πάρει τον δρόμο μιας σύγκρουσης χωρίς προηγούμενο με την ΕΕ τον περασμένο μήνα και καλά έκανε, όταν παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της, στο οποίο προβλέπει αύξηση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά αντί μιας μείωσης 0,6% όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).

Το προσχέδιο απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης φάνηκε ότι η Ρώμη είναι απομονωμένη όσον αφορά το ζήτημα, με τους υπουργούς να εκφράζουν ανησυχίες για το ότι ο υψηλότερος δανεισμός της Ιταλίας και οι σχεδιασμοί της για τις δημόσιες δαπάνες απειλούν τη βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης — αν όχι την ίδια τη νομισματική ένωση.

Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας και επικεφαλής του κόμματος της Λέγκας, προέτρεψε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν την 8η Δεκεμβρίου στη Ρώμη για να πουν «ειρηνικά» στους «κυρίους αυτούς στις Βρυξέλλες: αφήστε μας να δουλέψουμε, να ζήσουμε και να αναπνεύσουμε».

Η κατάσταση της οικονομίας της Ιταλίας χαρακτηρίζεται ανησυχητική, με το ποσοστό της ανεργίας στο 10,1%, πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (8,1%) και την οικονομική δραστηριότητα να τελματώνεται το τρίτο τρίμηνο, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και τρία χρόνια.

Η ιταλική κυβέρνηση βασίζει τον προϋπολογισμό της σε μια αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019, 1,5%, έναντι 1,1% που προβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα παρουσιάσει νεότερες εκτιμήσεις μεθαύριο Πέμπτη. Αν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη της προσδοκώμενης, το χρέος της Ιταλίας θα γίνει ακόμη πιο βαρύ.

Το «σπρεντ», η διαφορά του επιπέδου των επιτοκίων των ιταλικών κρατικών ομολόγων από εκείνο των γερμανικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς, κυμαίνεται γύρω στις 300 μονάδες βάσης, έναντι των 130 που καταγράφονταν κατά μέσον τους τέσσερις πρώτους μήνες της χρονιάς, πάντως ο κίνδυνος απώλειας της πρόσβασης της Ιταλίας στις αγορές μοιάζει μάλλον απομακρυσμένος.

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...