• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο πλανήτης διαλέγει ανάμεσα σε δύο αντίπαλες νοοτροπίες: Το μάθημα Τραμπ περί «παγκοσμιοποίησης» και «εθνικισμού» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πλανήτης διαλέγει ανάμεσα σε δύο αντίπαλες νοοτροπίες: Το μάθημα Τραμπ περί «παγκοσμιοποίησης» και «εθνικισμού» (ΒΙΝΤΕΟ)

Συμβαίνει αυτή τη στιγμή πάνω στον πλανήτη και λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Του Άρη Δημόπουλου

Τα τελευταία χρόνια η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ προκάλεσε ένα κύμα δημιουργίας πολλών εθνικιστικών κομμάτων σε όλο τον πλανήτη, με έμφαση την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μεγάλο μερίδιο στην γεωπολιτική σκακιέρα διεκδικεί πλέον η Εθνική Δεξιά, εκπρόσωποι της οποίας είναι μεταξύ άλλων οι αρχηγοί των δύο ισχυρότερων κρατών: οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Νέα Τάξη των αριστερών-κεντρώων κομμάτων και της παγκοσμιοποίησης (άρα και της κατάλυσης των εθνών-κρατών) βρήκε έναν ισάξιο αντίπαλό στα πολιτικά πράγματα. 

Στις ΗΠΑ ο….«μισητός» Τραμπ έχει πολλάκις συγκρουστεί με την «παγκόσμια τάξη πραγμάτων». 

Θυμίζουμε την πολύ πρόσφατη πλην πύρινη ομιλία του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Ακούστε τι λέει:

Ενώπιον του Αμερικανικού λαού αυτή τη φορά, ο Ντ.Τραμπ το πήγε ένα βήμα παραπέρα, εξηγώντας γιατί δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι «κακό» η έννοια του εθνικισμού.

«Ξέρετε τι είναι ένας παγκοσμιοποιητής σωστά; Είναι ένας άνθρωπος ο που θέλει ολόκληρη η υφήλιος να τα πηγαίνει καλά, χωρίς ωστόσο να νοιάζεται και τόσο πολύ για την χώρα του. Δεν μπορούμε να το έχουμε αυτό. 

Ξέρετε λοιπόν τι είμαι εγώ; Είμαι ένας εθνικιστής! Αναρωτιέμαι στα αλήθεια, γιατί δεν χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη; Χρησιμοποιήστε την»

Με την παραπάνω του δήλωση ο ίδιος ο Τραμπ επιχειρεί να διώξει την ιδιαίτερα αρνητική χροιά που έχει λανθασμένα δοθεί στην λέξη «εθνικιστής».

Δικαιολογώντας απόλυτα το σκεπτικό του, ο επικεφαλής της Εθνικής Δεξιάς στις ΗΠΑ επεσήμανε πως δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο των προκατόχων του προέδρων, αλλά θα θέσει πάνω από όλα το συμφέρον των ΗΠΑ.