Ο Μακρόν ανησυχεί για την πορεία της..Παγκόσμιας τάξης

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, πιστεύει ότι το Brexit απειλεί την ενότητα της ΕΕ

Παρόλα αυτά, δήλωσε ότι η διατήρηση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο σημαντική από τη σφυρηλάτηση μιας στενής σχέσης με τη μετά-Brexit Βρετανία.

«Η Γαλλία θέλει να διατηρήσει μια ισχυρή, ειδική σχέση με το Λονδίνο αλλά όχι αν το κόστος είναι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας.

Το Brexit, είπε ο Μακρόν, «είναι επιλογή ενός κυρίαρχου κράτους, την οποία πρέπει να σεβαστούμε, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εις βάρος της ακεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε μια ομιλία που διήρκεσε μιάμιση ώρα και στην οποία περιέγραψε τις διπλωματικές προτεραιότητές του για την ερχόμενη χρονιά, ο Μακρόν δεν έκανε καμία μεγάλη αλλαγή πολιτικής αλλά μίλησε με έμφαση για την «κρίση της πολυμέρειας», όπως η χαρακτήρισε, και την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει πιο «κυρίαρχη».

Ο Μακρόν κάλεσε την Ευρώπη να είναι μια «εμπορική και οικονομική δύναμη» η οποία υπερασπίζεται τα στρατηγικά συμφέροντά της και την οικονομική ανεξαρτησία της με εργαλεία που θα μπορούν να την προφυλάσσουν από κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ πέρα από το έδαφός τους.

Σχόλιο: Ο Τραμπ τους χορεύει όλους στο ταψί, ας επιτραπεί η έκφραση.

«Η πολυμέρεια διέρχεται μεγάλη κρίση η οποία συγκρούεται με όλη τη διπλωματική δραστηριότητά μας, πρώτα απ΄όλα λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ», είπε. «Ο εταίρος με τον οποίο η Ευρώπη οικοδόμησε τη νέα μεταπολεμική παγκόσμια τάξη φαίνεται πως γυρίζει την πλάτη του σε αυτή την κοινή ιστορία» είπε.

Σχόλιο: Εδώ έχουμε την παραδοχή του Μακρόν, ότι η πατριωτική πολιτική που ακολουθεί ο Τραμπ, απειλεί την Παγκόσμια τάξη.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμη ότι θέλει να μεταρρυθμίσει την Ομάδα των Επτά (G7 – Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, ΗΠΑ) και να ενισχύσει τον διάλογο ανάμεσα σε αυτή την ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών και την Κίνα, την Ινδία και την Αφρική.

«Δεν πρέπει να αναπαραγάγουμε αυτό το θέατρο σκιών και διαιρέσεων που μας εξασθένισε μάλλον παρά μας έκανε να προχωρήσουμε», υπογράμμισε. Η τελευταία σύνοδος κορυφής της G7 κατέληξε σε φιάσκο τον Ιούνιο στον Καναδά, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε το τελικό ανακοινωθέν και επιδόθηκε σε καυστικούς λιβέλους εναντίον του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό με υπόβαθρο εμπορικές διαφωνίες.

Σχόλιο: Το πρόβλημα της Νέας Τάξης είναι μεγάλο. Ο Τραμπ δεν κάνει πίσω, ενώ ο Πούτιν έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην συνείδηση του κόσμου, Παγκόσμια.

«Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε τα σχήματα και τις φιλοδοξίες», πρόσθεσε ο Μακρόν, καθώς η Γαλλία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της G7 το 2019, μετά τον Καναδά το 2018.

«Θα προτείνω μέχρι τα τέλη του έτους στα άλλα κράτη μέλη μια μεταρρύθμιση σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα αναλάβουν έπειτα από εμάς την προεδρία της G7 το 2020», διευκρίνισε.

«Οφείλουμε, παραμένοντας μια συνεκτική ομάδα που στηρίζεται από κοινά επίπεδα ανάπτυξης και δημοκρατικές απαιτήσεις, να ξεκινήσουμε έναν πιο ισχυρό διάλογο με την Κίνα για το κλίμα και το εμπόριο, με την Ινδία για τον ψηφιακό κόσμο, με την Αφρική για τη νεολαία», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε εξάλλου πως μια «επιστροφή στην κανονικότητα» με τη διατήρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία θα ήταν «ένα ολέθριο λάθος».

Σχόλιο: Τον ενοχλεί ο Άσαντ, ο οποίος κατάφερε να σταθεί στα πόδια του!

 

  • 20
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...