• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΜΥΣΤΗΡΙΟ: Αυτό είναι το διαβατήριο που διαθέτουν μόνο 500 άτομα παγκοσμίως (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΥΣΤΗΡΙΟ: Αυτό είναι το διαβατήριο που διαθέτουν μόνο 500 άτομα παγκοσμίως (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ότι υπάρχουν μερικά διαβατήρια στον κόσμο με μεγαλύτερη δύναμη συγκριτικά με άλλα. Ένα από αυτά είναι το ιαπωνικό, του οποίου οι κάτοχοι μπορούν να επισκεφθούν 189 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Όμως, το πιο σπάνιο διαβατήριο του κόσμου, που το διαθέτουν μόνο 500 άτομα αυστηρά, αριθμός που δεν μπορεί να αυξηθεί, είναι του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος της Μάλτας! Αποτελείται από 13.500 μέλη, 80.000 μόνιμους εθελοντές και 25.000 υπαλλήλους. Τα διπλωματικά διαβατήρια, σύμφωνα με το Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας, χορηγούνται μόνο στα μέλη του Κυρίαρχου Συμβουλίου (κυβέρνηση), στους επικεφαλής και στα μέλη των Διπλωματικών Αποστολών του (καθώς και των συντρόφων και των ανήλικων τέκνων τους) και με πολύ λίγες εξαιρέσεις σε ανώτερους υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι με ειδικές αποστολές στο πλαίσιο της διαταγής της Μάλτας.

Το Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με 106 κράτη, πράγμα που σημαίνει ότι όλα αυτά τα κράτη αποδέχονται τα διπλωματικά διαβατήρια ως έγκυρη μορφή ταυτοποίησης. Τα διαβατήρια παραμένουν σε ισχύ μόνο για τέσσερα έτη και συνδέονται αυστηρά με τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης εκχώρησης από την εντολή, ενώ περιλαμβάνουν ακόμη και βιομετρικά χαρακτηριστικά που συμμορφώνονται με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Αυτή τη στιγμή, το Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας δραστηριοποιείται σε 120 χώρες, όπου βοηθά να φροντίζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη μέσω των ιατρικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών τους έργων. Το Τάγμα ασχολείται ιδιαίτερα με τη βοήθεια ανθρώπων που ζουν εν μέσω ένοπλων συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών. Επίσης, έχει μόνιμο καθεστώς παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές χώρες που δεν αποδέχονται το συγκεκριμένο διαβατήριο ως έγκυρη μορφή ταξιδιωτικού εγγράφου. Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία είναι μερικές από αυτές, ενώ υπάρχουν και κάποιες ακόμη που περιέχουν αυστηρούς κανόνες.

Πηγή: travelandleisure

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.