Η θεωρία του «Δούρειου Ίππου» στην πολιτική: Το παράδειγμα του Τραμπ (Βίντεο)

Θα κάνουμε μια ανάλυση που είναι επίκαιρη όσο ποτέ, για το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό, που πλέον μοιάζει να είναι «κινούμενο».

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ

Παγκόσμια υπάρχει η τάση, μερικοί πολιτικοί να αλλάζουν στρατόπεδο. Δεν μιλάμε για μικρές αλλαγές αλλά για δομικές. Αν ένας πολιτικός μεταφερθεί από ένα Αριστερό κόμμα σε ένα άλλο ξεκάθαρα Αριστερό, λέμε ότι απλά έκανε μια μικρή ανανέωση. Τι συμβαίνει όμως όταν από ένα Αριστερό κόμμα, δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος ενός κόμματος του οποίου την ηγεσία έχει ένας Δεξιός ηγέτης;

Αυτό έγινε πριν από λίγες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Δημοκρατικός Jeff Van Drew από το New Jersey, αν και ανήκει στην Αριστερή Αντιπολίτευση δήλωσε ότι διαφωνεί με την προσπάθεια καθαίρεσης του Τραμπ και δηλώνει ότι θα ενταχθεί στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα το οποίο στηρίζει τον Δεξιό ηγέτη Τραμπ.

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση αυτού του γεγονότος, θα δούμε σε μερικές γραμμές τι συμβαίνει με τον Τραμπ.

Υποτίθεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πιέσεις στον Ουκρανό πρόεδρο, για να ενοχοποιηθεί ο Μπάιντεν αλλά και ο γιός του, για υπόθεση σχετική με την φημολογούμενη συνεργασία του με τον Ουκρανό ολιγάρχη Mykola Zlochevsky ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της ουκρανικής εταιρίας Φυσικού Αερίου “Burisma Holdings”. ο Μπάιντεν είναι ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών, για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2020. Για αυτό τον λόγο, οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να ρίξουν τον Τραμπ από την εξουσία, επικαλούμενοι το Σύνταγμα.

Μετά από την σύντομη εξήγηση του θέματος που προέκυψε μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν συνεχίζουμε με την ανάλυση της πολιτικής τάξης Παγκόσμια, με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στις ΗΠΑ.

Ο Jeff Van Drew είναι ένας από τους δύο Δημοκρατικούς, που στηρίζουν τον Τραμπ. Εδώ έχουμε τον ορισμό του Δούρειου Ίππου στην πολιτική. Σε κάθε κόμμα λοιπόν, υπάρχουν πολιτικοί που άλλοι φανερά και άλλοι λιγότερο φανερά, ακολουθούν την Ατζέντα των αντιπάλων τους για τους δικούς τους λόγους. Σε πολλές περιπτώσεις ρυθμίζουν το πολιτικό σκηνικό (συνήθως στις μικρότερες χώρες), καθώς ασκούν πολύ μεγάλη επιρροή. Αντίστοιχα και μέσα στους Ρεπουμπλικανούς υπάρχουν πολιτικοί που με τον δικό τους τρόπο στηρίζουν την Ατζέντα των Δημοκρατικών.

Φυσικά, δεν μπορούμε αυθαίρετα να δείχνουμε τους πάντες με το δάχτυλο, για αυτό και επιλέξαμε ένα φανερό παράδειγμα, που έχει «ταράξει» την αμερικανική πολιτική σκηνή.

Τα σχόλια αλλά και τα συμπεράσματα δικά σας….

Πηγή εικόνας: pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...