• Αρχική
  • Άρθρα
  • Για πρώτη φορά από το 2009 ο Πούτιν στο Forum του Νταβός: «Αδύνατος επί του παρόντος ένας καταστροφικός πόλεμος» – ΒΙΝΤΕΟ

Για πρώτη φορά από το 2009 ο Πούτιν στο Forum του Νταβός: «Αδύνατος επί του παρόντος ένας καταστροφικός πόλεμος» – ΒΙΝΤΕΟ

Πρόσω ολοταχώς για παγκόσμια ειρήνη!

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός για πρώτη φορά από το 2009 μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μάλιστα τον «Τσαρ Βλαντ» προσφώνησε ο μεγάλος οπαδός της «Μεγάλης Επανεκκίνησης» (Great Reset) και συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου, Klaus Schwab, δείχνοντας για ακόμη μία φορά στον πλανήτη πόσο…«απαγημένοι» είναι ακόμη και οι μεγαλύτεροι εχθροί.

Στην ιστορική ομιλία Πούτιν που μεταδόθηκε διαδικτυακά, δεν έλειψαν οι αρκετές αναφορές στην αναγκαιότητα της παγκόσμιας συνεργασίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Ρώσου προέδρου στην γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται σε αρκετές γωνιές του πλανήτη, με τον ίδιο ωστόσο να εμφανίζεται αισιόδοξος πως δεν πρόκειται να οδηγηθούμε προς ώρας σε κάποιον μεγαλύτερο (παγκόσμιο) πόλεμο, παρότι συμφώνησε πως η περίοδος που ζούμε μοιάζει με εκείνη του Μεσοπολέμου (τέλη δεκαετίας του 1920 – αρχές δεκαετίας 1930):

«(Η επέκταση της new START) είναι αναμφίβολα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, οι διαφωνίες συνεχίζουν να εντείνονται. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η αδυναμία επίλυσης τέτοιων διαφωνιών πυροδότησε έναν καταστροφικό Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τον εικοστό αιώνα.

Οι διεθνείς θεσμοί αποδυναμώνονται, οι περιφερειακές συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται και το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας διαβρώνεται.

Ωστόσο ένας μεγαλύτερος πόλεμος που θα μπορούσε να είναι καταστροφικός για την ανθρωπότητα κατά τη γνώμη μου, είναι επί του παρόντος αδύνατος».

Ο Πούτιν όμως προειδοποίησε πως αν δεν ληφθούν μέτρα -αποτροπής ενός μεγαλύτερου πολέμου- τότε η κατάσταση πάνω στον πλανήτη θα τείνει να επιδεινωθεί!

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας απηύθυνε κάλεσμα συμφιλίωσης με την Ευρώπη, τονίζοντας πως οι δύο πλευρές είναι σε θέση να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και να ανοίξουν νέο κεφάλαιο στις διμερείς τους σχέσεις.

«Μοιραζόμαστε ορισμένα θεμελιώδη χαρακτηριστικά. Έχουμε κοινό πολιτισμό. Οι μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες του πρόσφατου παρελθόντος της Ευρώπης επισήμαναν την ανάγκη ανάπτυξης δεσμών μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, τονίζοντας ότι το τελευταίο είναι, στην πραγματικότητα, μέρος του πρώτου – τόσο γεωγραφικά όσο και, αυτό που είναι πιο σημαντικό, πολιτιστικά. Στην ουσία, είμαστε ένας πολιτισμός».

Ο Β. Πούτιν επίσης, αναφερόμενος πάντα στον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων, υπενθύμισε στο κοινό του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ πως η Ρωσία ήταν εκείνη που έθεσε τις βάσεις για να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Συρία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας. Να κοιτάξουμε προς το μέλλον. Πρέπει όμως αυτή να είναι κοινή προσπάθεια», ήταν το μήνυμα με το οποίο έκλεισε την τοποθέτησή του ο Ρώσος πρόεδρος: