• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Δημοσίευμα του CNN – Ομοσπονδιακός εισαγγελέας βοηθάει τον Μπαρ στην μελέτη των στοιχείων για την έναρξη της έρευνας για την Ρωσία, πριν από τις εκλογές του 2016

Δημοσίευμα του CNN – Ομοσπονδιακός εισαγγελέας βοηθάει τον Μπαρ στην μελέτη των στοιχείων για την έναρξη της έρευνας για την Ρωσία, πριν από τις εκλογές του 2016

Ένας ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Κονέκτικατ βοηθάει τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπαρ στην μελέτη των στοιχείων που κάνει σχετικά με την έναρξη της έρευνας για την υπόθεση της Ρωσίας το 2016, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο μία πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων.

Ο Τζον Ντούρχαμ έχει αναλάβει να βοηθήσει τον Μπαρ, αλλά δεν ενεργεί ως ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα, όπως ο Ρόμπερτ Μάλερ σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η επεξεργασία αυτή των στοιχείων από τον Μπαρ έχει ως στόχο να εξετάσει τη νομιμότητα των ενεργειών συλλογής πληροφοριών από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, πριν την ημέρα της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών του 2016.

Ο Ντούρχαμ έχει διοριστεί από τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ αναφορικά με την εμπειρία του έχει αρκετές υποθέσεις δημόσιας διαφθοράς υπό τις προεδρίες τόσο Ρεπουμπλικάνων, όσο και Δημοκρατικών. Ο ίδιος είχε διοριστεί από την υπουργό Δικαιοσύνης Τζάνετ Ρίνο για την διεξαγωγή έρευνας για διαφθορά γύρω από την χρήση πληροφοριοδοτών του FBI στην Βοστόνη, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Αργότερα, ο Ντούρχαμ κλήθηκε να ερευνήσει την καταστροφή βιντεοκασετών από την CIA σχετικά με τις ανακρίσεις κρατουμένων το 2008.

Παρά το γεγονός ότι ο Μπαρ έχει ανακοινώσει δημόσια ότι δεν ενεργοποιεί ένα πλήρες πλαίσιο έρευνας των χειρισμών του FBI στην υπόθεση της Ρωσίας, πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016, ο διορισμός του Ντούρχαμ, αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι για την σοβαρότητα της υπόθεσης.

Ο ρόλος του Ντούρχαμ έγινε γνωστός -για πρώτη φορά- από δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times,” ενώ την πραγματοποίηση μιας τέτοιας έρευνας έχει ζητήσει πολλές φορές ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ανησυχίες του Μπαρ για το ενδεχόμενο παρακολούθησης της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ (από το FBI) έγιναν γνωστές στην διάρκεια μιας ακρόασης του από την Επιτροπή Αποζημιώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον προηγούμενο μήνα.

Στην ακρόαση αυτή, ο ίδιος είχε ισχυριστεί την διάπραξη κατασκοπείας σε βάρος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ωστόσο, να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία ή χωρίς να περιγράψει την βάση των ανησυχιών του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Τραμπ μέσω Twitter άσκησε κριτική στην διεύθυνση του FBI από τον Κρις Ρέι, μετά την κίνηση του Ρέι να τηρήσει αποστάσεις από τον χαρακτηρισμό που έκανε ο Μπαρ την προηγούμενη εβδομάδα, για την διάπραξη «κατασκοπίας» σε βάρος της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου.

Πέρα από τους χαρακτηρισμούς, η βοήθεια του Ντούρχαμ σηματοδοτεί το τρίτο και ξεχωριστό παράδειγμα διεξαγωγής μιας έρευνας για τα πρώτα στάδια της έρευνας για την Ρωσία.

Παράλληλα, ο Γενικός Επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μάικλ Χόροβιτς εξετάζει επίσης, τις καταστάσεις γύρω από την έκδοση του εντάλματος παρακολούθησης του πρώην συνεργάτη του Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ, καθώς και τα αιτήματα για την ανανέωσή του.

Από τον Γενικό Εισαγγελέα της πολιτείας Γιούτα, Τζον Χούμπερ έχει ζητηθεί να εξετάσει τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες το FBI έχει υπερβεί τις εξουσίες του για την πραγματοποίηση παρακολουθήσεων, μεταξύ άλλων ζητημάτων, για θέματα που σχετίζονται με την Χίλαρι Κλίντον, αλλά και το Ίδρυμα Κλίντον.

Η έρευνα του Χόροβιτς αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Πηγη: CNN

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...