• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δήλωση-προπομπός της παγκόσμιας ειρήνης: «Η “συμφωνία του αιώνα” θα εφαρμοστεί ακόμη κι αν οι αριστεροί επικρατήσουν στις ΗΠΑ»

Δήλωση-προπομπός της παγκόσμιας ειρήνης: «Η “συμφωνία του αιώνα” θα εφαρμοστεί ακόμη κι αν οι αριστεροί επικρατήσουν στις ΗΠΑ»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το αμερικανικό «deal του αιώνα» για το «Παλαιστινιακό» θα εφαρμοστεί, ανεξάρτητα των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Τη βεβαιότητα ότι το «deal του αιώνα» που προτάθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ για το «Παλαιστινιακό», θα εφαρμοστεί ακόμη κι αν οι Δημοκρατικοί επικρατήσουν στις αμερικανικές εκλογές του 2020, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Από τη στιγμή που το σχέδιο Τραμπ μπήκε σε μία ευθεία, είναι πολύ δύσκολο – υπό οποιεσδήποτε συνθήκες – να οπισθοχωρήσουμε» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εφημερίδα «The Jerusalem Post».


Ξεκαθάρισε δε, ότι η έκβαση των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο δεν συνιστά ζήτημα για τον ίδιο..

«Κάθε κυβέρνηση, είτε Δημοκρατικών είτε Ρεπουμπλικανών, θα εργαστεί στη βάση της νέας πραγματικότητας» διαμήνυσε, χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να λάβει υπόψη τη νέα κατάσταση. Είμαι σίγουρος ότι η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, θα εξετάσει το γεγονός ότι υπάρχει ένα νέο σχέδιο».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις υποψήφιων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών επί του σχεδίου Τραμπ, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε καθησυχαστικός, διαμηνύοντας ότι «θα εργαστεί μια χαρά με τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικανούς».

Τι προβλέπει η «συμφωνία του αιώνα»

Η λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα» παρουσιάστηκε – προ εβδομάδων – από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την επίλυση της διαμάχης στη Μέση Ανατολή, μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Με βάση το προωθούμενο σχέδιο, η Ιερουσαλήμ θα αποτελεί την «αδιαίρετη πρωτεύουσα» του Ισραήλ, ενώ οι ισραηλινοί εποικισμοί αναγνωρίζονται ως αδιαμφισβήτητα εδάφη του Ισραήλ.


Παράλληλα, το Ισραήλ καλείται να «παγώσει» κάθε δραστηριότητα εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη για τέσσερα χρόνια, όσο θα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η δημιουργία του νέου παλαιστινιακού κράτους.

Όσον αφορά τα Υψώματα του Γκολάν, θα τελούν υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

Πάντως, για το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης έχει εκφράσει την αντίθεσή της μια σειρά κρατών της περιοχής, όπως η Παλαιστίνη, το Ιράν, η Ρωσία, η Τουρκία και άλλες χώρες.

(sputniknews – φωτο:unsplash)