• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΣΤΟΕΣ
  • Δεν το περιμένατε αυτό: Ο ξένος αλλά και ο ελληνικός τύπος, έχει στραφεί κατά του Ερντογάν. Ο λόγος θα σας αφήσει ΑΦΩΝΟΥΣ!

Δεν το περιμένατε αυτό: Ο ξένος αλλά και ο ελληνικός τύπος, έχει στραφεί κατά του Ερντογάν. Ο λόγος θα σας αφήσει ΑΦΩΝΟΥΣ!

Του Γιώργου Φαρμάκη

«Η αίγλη του Ερντογάν ότι είναι αήττητος πολιτικός τα τελευταία 17 χρόνια θα υπονομευθεί σοβαρά με αυτές τις ήττες», δήλωσε ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Washington Institute.

Σύμφωνα με τους Times «Οι αποτυχίες του Ερντογάν είναι πολύ μεγάλες για να κρυφτούν. Μέχρι τώρα κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να υποστεί μια πραγματική ήττα – οι όποιες εκλογές έγιναν μετά το 2014 έγιναν μάλλον για το θεαθήναι. Και μέχρι τώρα μπορούσε να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε κρίση προς όφελός του.

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το θέμα είναι αν ο ίδιος γνωρίζει πόσο άσχημη είναι η κατάσταση της οικονομίας ή πόσο και πού γίνεται λιγότερο δημοφιλής και είναι μάλλον αμφίβολο αν όσοι τον περιβάλλουν του λένε την αλήθεια. Πάντως οποιαδήποτε απόπειρά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ πιθανό να συναντήσει δημόσια αγανάκτηση και διαμαρτυρίες.

Μέχρι τις επόμενες εκλογές το 2023 ο Ερντογάν πρέπει να βρει τρόπους να μη χάσει τους ψηφοφόρους του. Όσο για την αντιπολίτευση μπορεί τώρα να αποδείξει ότι ξέρει να κυβερνά και να ξαναβρεί το δρόμο που θα την οδηγήσει στην εξουσία» τονίζουν οι Times.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ένα κόκκινο πανί για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, γράφει η γερμανική Die Welt. Τα κατασταλτικά μέτρα κατά των ξένων επενδυτών ή των τραπεζών έχουν οδηγήσει σε πολλούς επενδυτές να έχουν σβήσει την Τουρκία από τον χάρτη των προς επένδυση χωρών .

Σχόλιο: Γιατί είναι κόκκινο πανί για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ο Ερντογάν; Απάντηση: Η Τουρκία έκανε στροφή προς την Ρωσία. Η Νέα Τάξη δεν το θέλει αυτό. Αυτή είναι ακόμα μια απόδειξη, για το ότι ο Ερντογάν είναι ακόμα ένας υπάλληλος. Απλά τώρα άλλαξε εργοδότη, για να το πούμε με τους όρους που όλοι και όλες γνωρίζουμε. Θα δούμε για πόσο καιρό ακόμη, θα «κλείνει το μάτι του στον Πούτιν».

Οι επενδυτές φοβούνται το χειρότερο. Ο Ερντογάν θα μπορούσε τώρα να εντείνει και πάλι τις επιθέσεις του στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να αποδείξει τη δύναμή του. Θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να πανικοβάλει την οικονομία ασκώντας πίεση στην κεντρική τράπεζα και τις ιδιωτικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια καθώς η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Τέλος, θα μπορούσε να αγνοήσει το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών και να αναγκάσει τις δυνάμεις της αγοράς να ενεργήσουν μετά από τις απογοητευτικές παρεμβάσεις. Και οι τρεις επιλογές είναι κακές για τη λίρα.

Από την αρχή του έτους, η λίρα έχει χάσει περίπου 6% σε σχέση με το δολάριο. Μόνο το Αργεντίνικο Πέσο έχει υποτιμηθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με το δολάριο.

Η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές βαρύνει επίσης τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει μεγάλη ανάγκη από ξένους επενδυτές λόγω της εξάρτησης από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αλλά όσο περισσότερο επεμβαίνει ο Ερντογάν αποθαρρύνοντας τους επενδυτές, τόσο πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση, σημειώνει η Die Welt.

Γενικό σχόλιο: Αυτή την στιγμή, η Τουρκία έχει αναπτύξει την δικιά της στρατιωτική βιομηχανία. Οι «σύμμαχοι» της Τουρκίας, χάνουν χρήματα. Επίσης ο Ερντογάν κοιτάει με θετικό μάτι το Κρεμλίνο. Αυτό δεν θα του το συγχωρήσει εύκολα, το Δυτικό στρατόπεδο.

Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος, για τον οποίο και τα ελληνικά αλλά και τα ξένα ΜΜΕ, μιλάνε με τα χειρότερα λόγια για τον Ερντογάν. Προφανώς, οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας δεν είναι καλές όπως και να’χει και πώς να είναι άλλωστε, από την στιγμή που οι Τούρκοι έχουν διαπράξει αισχρά εγκλήματα.

Οι Τούρκοι με όποιο στρατόπεδο και αν πηγαίνουν, κάνουν τους Έλληνες να υποφέρουν. Αυτό είναι αποδεδειγμένο ιστορικά.

Τα σχόλια δικά σας!

Photo:eurokinissi

  • 23
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...