• Αρχική
  • Άρθρα
  • ABC News – Λήγει η προθεσμία που έχουν δώσει οι Δημοκρατικοί στο IRS, για την διάθεση των στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις, του Τραμπ

ABC News – Λήγει η προθεσμία που έχουν δώσει οι Δημοκρατικοί στο IRS, για την διάθεση των στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις, του Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί “δεν θα δουν ποτέ” τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ο υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι,

εκφράζοντας την άποψη του Λευκού Οίκου στο νέο μέτωπο πολιτικής σύγκρουσης που ανοίγεται μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου, μεταδίδει το ABC News.

Πρόκειται για ένα από τα ουσιαστικά ζητήματα πολιτικής σύγκρουσης με τους Ρεπουμπλικάνους, μετά το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ρόμπερτ Μάλερ, για την έρευνα της υπόθεσης εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Μαλβέινι δεν χάνει ευκαιρία για να τονίζει την αρνητική στάση του Λευκού Οίκου σε ζητήματα που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ή τις φορολογικές υποθέσεις του προέδρου Τραμπ.

Ο ίδιος κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι εμπλέκονται σε έναν “πολιτικό ελιγμό” κι ότι επιζητούν “την προσοχή” μετά την κίνηση του προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικού Ρίτσαρντ Νιλ να ζητήσει από την Φορολογική Υπηρεσία Ελέγχου Εισοδήματος των ΗΠΑ (IRS) την διάθεση στοιχείων για τις προσωπικές φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ, κατά την τελευταία εξαετία.

Τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τους Δημοκρατικούς, έχουν ως σημεία αναφοράς τόσο τα φορολογικά ζητήματα του προέδρου Τραμπ, όσο και μερικών από τις επιχειρήσεις του.

Οι κατηγορηματικές δηλώσεις του Μαλβέινι δείχνουν το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, ενώ επαναλήφθηκαν και στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν ο ίδιος ξεκαθάρισε στην εκπομπή “Fox News Sunday” ότι: “Αυτό δεν θα συμβεί κι αυτό το γνωρίζουν,” αναφερόμενος στο αίτημα των Δημοκρατικών.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει πως οι Δημοκρατικοί θα δουν ποτέ τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, ο ίδιος απάντησε: “Όχι, ποτέ και δεν θα πρέπει.”

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Νιλ που είναι ένας από τους τρεις αξιωματούχους στο Κογκρέσο που έχει εξουσιοδότηση να αιτηθεί την γνωστοποίηση φορολογικών δηλώσεων, ζήτησε την διάθεση των στοιχείων για τον Τραμπ αλλά και επιχειρήσεις του, με επιστολή του προς τον Επίτροπο του IRS Τσαρλς Ρέτιγκ.

Ο ίδιος ζήτησε στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου από το 2013 έως το 2018.

Η σχετική προθεσμία που έδωσε ο Νιλ για την διάθεση των στοιχείων λήγει αύριο (10 Απριλίου).

Η νομική διάταξη 1924 δεν προβλέπει εξαιρέσεις στην αρμοδιότητα του Νιλ να ζητάει στοιχεία φορολογικών δηλώσεων από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι το υπουργείο “θα διαθέσει” τα στοιχεία όπως έχει ζητηθεί. Η ίδια διάταξη προβλέπει ότι η πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία ενός φορολογουμένου θα πρέπει να γίνει από μέλη του Κογκρέσου “σε κλειστή συνεδρίαση,” για την περίπτωση που δεν υπάρχει η συγκατάθεση του φορολογουμένου.

Ο Μαλβέινι ισχυρίστηκε ότι ο νόμος δίνει την δυνατότητα στα μέλη του Κογκρέσου να έχουν πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις ενός προσώπου “αλλά, η πρόκληση πολιτικού πλήγματος δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο του νόμου.”

Το σχόλιο του Μαλβέινι συμβαδίζει με τα σχόλια των δικηγόρων του προέδρου Τραμπ που υποστήριξαν ότι το αίτημα των Δημοκρατικών “θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο” στην περίπτωση που ικανοποιηθεί.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος Τραμπ διαχώρισε την θέση του από την τήρηση της πολιτικής παράδοσης που υπήρχε στις ΗΠΑ, με την επιλογή της μη δημοσίευσης των φορολογικών δηλώσεών του, την περίοδο που ήταν προεδρικός υποψήφιος (2016).

Ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου προσπάθησε να παρουσιάσει το ζήτημα των φορολογικών στοιχείων του προέδρου Τραμπ, ως μία παλιά είδηση, ενώ “έχει ρυθμιστεί νομικά στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας,” καθώς οι Αμερικανοί πολίτες “τον εξέλεξαν πάραυτα.”

Ο Τραμπ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι δεν θα δημοσιοποιήσει πληροφορίες για τα φορολογικά του στοιχεία, επειδή ο ίδιος τελεί υπό λογιστικό έλεγχο, ενώ το ίδιο επιχείρημα επικαλέστηκε και την προηγούμενη Παρασκευή, στην διάρκεια της επίσκεψης του, στην συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ με το Μεξικό.

“Τελώ υπό λογιστικό έλεγχο. Όταν τελείς υπό λογιστικό έλεγχο, δεν το κάνεις αυτό,” είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι του IRS δηλώνουν ότι οι φορολογούμενοι που τελούν υπό λογιστικό έλεγχο, είναι ελεύθεροι να δημοσιοποιήσουν τις φορολογικές δηλώσεις τους.

Ο Τραμπ υποστήριξε στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου το Νοέμβριο του 2018, ότι τα σχετικά έγγραφα είναι πολύπλοκα για να γίνουν αντιληπτά από το ευρύ κοινό.

Η εταιρία του Ουίλιαμ Κονσοβόι που εκπροσωπεί τον Τραμπ στο ζήτημα αυτό, ανέφερε σε επιστολή του την Παρασκευή, ότι τόσο ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, όσο κι ο φορολογικός κώδικας προστατεύουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα των στοιχείων του φορολογουμένου.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα αιτήματα για την διάθεση φορολογικών στοιχείων φορολογουμένων “πρέπει να έχουν σαφή νομική αιτιολόγηση νομοθετικής σκοπιμότητας.”

Ο Νιλ από την πλευρά του δήλωσε ότι προχώρησε στην διατύπωση του αιτήματος, προκειμένου να εξετάσει την πολιτική του IRS για τον λογιστικό έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων για όλους τους προέδρους και τους αντιπροέδρους των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι: “λίγα έχουν γνωστοποιηθεί για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.”

“Για λογαριασμό του αμερικανικού λαού, η Επιτροπή Εποπτείας πρέπει να αποφανθεί αν η πολιτική αυτή εφαρμόζεται, αν η εφαρμογή της στην διεξαγωγή των λογιστικών ελέγχων γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο,” δήλωσε ο Νιλ όταν δημοσιοποίησε το αίτημά του για τις φορολογικές επιστροφές του Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, προεδρικός υποψήφιος το 2012, που έχει ασκήσει περιστασιακά κριτική στον πρόεδρο Τραμπ χαρακτήρισε ως “βλακώδεις” τις ενέργειες των Δημοκρατικών.

Ο ίδιος δήλωσε στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC ότι κατά την άποψή του ο Τραμπ θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του, αλλά μέσω του σχετικού αιτήματος “νομίζω ότι οι Δημοκρατικοί απλά παίζουν το παιχνίδι του,” τόνισε ο Ρόμνεϊ.

Πηγή: ABC News

photo:pexels