Στις 5 Ιουνίου τα bonus για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Το νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα προβλέπει γενναία επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, θα παρουσιαστεί στις αρχές Ιουνίου.

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου επέλεξε η κυβέρνηση για να παρουσιάσει όλες τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση. Αυτό ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα, μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στο οποίο παρουσιάστηκε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη τις προηγούμενες ημέρες, η επιδότηση που θα προβλέπεται για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης θα είναι ύψους περίπου 5.000 ευρώ.

Εκτός όμως από τους ιδιώτες, σημαντικά κίνητρα θα έχουν και οι επαγγελματίες, οδηγοί ταξί και άλλοι, για την αντικατάσταση των συμβατικών τους αυτοκινήτων με ηλεκτρικά.

Ταυτόχρονα με την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα επιδοτείται και αυτή άλλων οχημάτων, όπως ηλεκτρικών μοτοσικλετών αλλά και ατομικών μέσω μεταφοράς, όπως τα ηλεκτρικά πατίνια.

Στο νομοσχέδιο που θα φέρει το ΥΠΕΝ θα υπάρχουν επίσης προβλέψεις για την αντικατάσταση ρυπογόνων κρατικών αυτοκινήτων αλλά και αστικών λεωφορείων από ηλεκτρικά, ενώ θα ρυθμίζονται και θέματα που άπτονται της δημιουργίας υποδομής σταθμών δημόσιας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας.

Σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την ηλεκτροκίνηση θα περιλαμβάνονται και κίνητρα για τη δημιουργία σταθμών δημόσιας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Επιπρόσθετες διευκολύνσεις
Τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν θα είναι μόνο αυτά της άμεσης χρηματικής επιδότησης. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται φορολογικά κίνητρα για εταιρείες που εντάσσουν στο στόλο των οχημάτων τους ηλεκτρικά μοντέλα, δωρεάν στάθμευση σε συγκεκριμένες θέσεις εντός των πόλεων καθώς και ελεύθερη κυκλοφορία σε ζώνες απαγόρευσης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται επίσης να δίνει κίνητρα για επενδύσεις, που έχουν σχέση με την κατασκευή οχημάτων ή μερών ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο «δεν μιλάμε μόνο για την ηλεκτροκίνηση, αλλά και για το πλαίσιο κινήτρων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του αποτυπώματος των αερίων του θερμοκηπίου».

Η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων σήμερα
Η επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τις ταξινομήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίες βρίσκονται σε άνοδο στη χώρα μας. Ωστόσο, τα νούμερα είναι αντικειμενικά πολύ χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, Κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου του 2020, το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έφτασε στο 0.92 επί του συνόλου της αγοράς, ενώ ειδικά τον Απρίλιο σκαρφάλωσε στο 2,51%. Πέρυσι, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το ποσοστό των παραπάνω μοντέλων δεν ξεπέρασε το 0,42%.

Σε απόλυτα νούμερα ωστόσο οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών και επαναφορτιζόμενων υβριδικών αυτοκινήτων είναι εξαιρετικά χαμηλές. Το 2019 ταξινομήθηκαν 478 ηλεκτρικά και plug in υβριδικά μοντέλα, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2020 ο αριθμός αυτός έφτασε στα 214.

reader / photo unsplash