Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρική δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές θα εμβολιάσουν το υγειονομικό προσωπικό της χώρας κατά της covid-19 με το εμβόλιο της Johnson & Johnson υπό τη μορφή “έρευνας” σε συνεργασία με το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο.
Η απόφαση αυτή ελήφθη λίγες ημέρες αφού η χώρα ανέστειλε τον εμβολιασμό κατά της covid-19 με το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και η Οξφόρδη, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων μιας μικρής έρευνας η οποία έδειξε ότι το εμβόλιο αυτό δεν προστατεύει από την ήπια ή μέτρια νόσηση όσους έχουν προσβληθεί από το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού (501Υ.V2), το οποίο εξαπλώνεται γρήγορα στη χώρα.
“Με δεδομένο το αποτέλεσμα των ερευνών αποτελεσματικότητας, το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει τον προγραμματισμένο εμβολιασμό των υγειονομικών χρησιμοποιώντας το εμβόλιο της Johnson & Johnson αντί αυτό της AstraZeneca”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε.
“Το εμβόλιο της J&J έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό (…) Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή έρευνας με τη συνεργασία του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου και του υπουργείου Υγείας”, πρόσθεσε.
Εξάλλου μέσα στην επόμενη εβδομάδα σύμβουλοι της κυβέρνησης θα προτείνουν λύσεις για τις δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που έχει ήδη λάβει η Νότια Αφρική, με την πώλησή τους να αποτελεί μία επιλογή, επεσήμανε ο Εμκίζε.
Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η χώρα έχει επίσης παραγγείλει δόσεις του εμβολίου της Pfizer και ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Moderna.
To εμβόλιο της J&J αποδείχθηκε 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και κατά 57% στην πρόληψη της μέτριας προς σοβαρή νόσησης από covid-19 στο σκέλος της παγκόσμιας έρευνας που διεξήχθη στη Νότια Αφρική. Το 95% των μολύνσεων που παρακολουθήθηκαν στην τοπική έρευνα αφορούσαν το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος.
Το στέλεχος 501Υ.V2 ανησυχεί τους ειδικούς καθώς υπάρχουν ερωτήματα για την ικανότητά του να ξεφεύγει από εμβόλια και τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει όσοι έχουν ήδη προσβληθεί από κορωνοϊό.
photo pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το Ισραήλ ενέκρινε αμφιλεγόμενο νόμο για θανατική ποινή σε «τρομοκράτες»
- Γ. Στουρνάρας: Δυσκολότερη η διαχείριση αυτής της κρίσης από εκείνη του 2021-22
- Πραγματική «influencer»: Γιαγιά 103 ετών δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να δουλεύει καθημερινά! (BINTEO)
- Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται πως οι συνομιλίες με το Ιράν προχωρούν
- Άρχισε η βεβαίωση κλήσεων από τις κάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης
- Απίστευτος εφιάλτης για γυναίκα στη Φλόριντα: Πώς ένα παγωτό άλλαξε για πάντα τη ζωή της
- Ενεργειακή κρίση: Οι δρόμοι οδηγούν στον Πούτιν – Αυτή η χώρα το έχει καταλάβει
- «Οδοντωτός»: Το ΤΕΕ αναλαμβάνει τη μελέτη για την επαναλειτουργία του
- Ελκυστικά κίνητρα για να πάνε γιατροί στα νησιά της 2ης ΥΠΕ – Τι προβλέπεται για στέγαση, σίτιση και μετακίνηση
- Επαναπατρισμό του 80% των Σύρων που ζουν στη Γερμανία ζήτησε ο Μερτς από τον πρόεδρο της Συρίας









