Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ παρά την ακατάπαυστη τροφοδοσία από τη Ρωσία

Στα 188 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα ανέρχεται η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά αναφοράς της Ολλανδίας (TTF), παρά το ότι η ροή αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας συνεχίζεται χωρίς προβλήματα.

Οι αναλυτές σημειώνουν πως η κίνηση των τιμών του αερίου δεν βασίζεται σε θεμελιώδεις αλλαγές στα ευρωπαϊκά ισοζύγια φυσικού αερίου και πως ο κύριος μοχλός πίσω από την απότομη άνοδο των τιμών στην αγορά TTF σχετίζεται με τις ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που ενδεχομένως να στοχεύσουν τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας.

Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, οι φυσικές παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω των διαφόρων αγωγών παρέμειναν μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες. Ενδεικτικά, η δυναμικότητα των προμηθειών αερίου στη Σλοβακία από την Ουκρανία μέσω του συνοριακού σημείου Velke Kapusany έφτασαν χθες στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής για το 2022, στις 881.917 μεγαβατώρες (MWh).


Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος και οι κυρώσεις κλιμακώνονται, αυξάνονται και οι πιθανότητες να επηρεαστούν οι παραδόσεις αερίου, γεγονός που προκαλεί τεράστια αύξηση στις τιμές.

Και με την πιθανή διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία να αντηχεί σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, οι ασταθείς τιμές είναι πιθανό να συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον.

Η εικόνα για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελλάδας αυτή τη στιγμή έχει ως εξής:

Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή στιγμή συνεχίζεται δίχως διαταραχές.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι άλλες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Τα αποθέματα του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.
Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με diesel.

(newsbomb – φωτο:intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί