• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το el ενημερώνει: Αυτό δεν έπρεπε να γίνει – Πως Θα προστατευτούμε

Το el ενημερώνει: Αυτό δεν έπρεπε να γίνει – Πως Θα προστατευτούμε

Μια τρομακτική είδηση μας έρχεται από την Ιαπωνία, η οποία θα σας βάλει σε σκέψεις.

Του Γιώργου Φαρμάκη

Το pop είδωλο Ena Matsuoka ανεβάζει αμέτρητες selfie στους λογαριασμούς που διατηρεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ένας οπαδός της, έκανε το εξής τρομακτικό πράγμα:

Έκανε μεγέθυνση στις φωτογραφίες της star και μέσα από τον αντικατροπτισμό στα μάτια της, βρήκε την τοποθεσία της.

Ο συγκεκριμένος Sasaeng (ασιατικός όρος για αυτόν που έχει εμμονή με κάποιο πρόσωπο), περίμενε την Ena σε μια στάση λεωφορείου. Μόλις την είδε την ακολούθησε και σε μια σκοτεινή γωνία προσπάθησε να την ακουμπήσει με αποτέλεσμα το θύμα να αντισταθεί. Ξέσπασε καυγάς και η γυναίκα τραυματίστηκε.

Η γυναίκα γλύτωσε από τον «οπαδό» της και ενημέρωσε την αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον δράστη. Ο άνθρωπος αυτός παραδέχθηκε ότι ήθελε να συναντήσει το είδωλό του. Μάλιστα περιέγραψε στην αστυνομία τι ακριβώς έκανε.

Έχετε ανεβάσει φωτογραφίες και προσωπικές πληροφορίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Αν ναι διατρέχετε κίνδυνο. Αυτό υποστηρίζουν οι άνθρωποι που έμαθαν αυτή την πικρή ιστορία.

Για αυτό τον λόγο:Μέσω του διαδικτύου είναι απαγορευτικό να δίνει κανείς το στίγμα του.Η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να οδηγήσει ένα δράστη, στα βήματά μας. Ακόμα και ένα διαδικτυακό σχόλιο να κάνουμε στο οποίο περιγράφουμε….το γλυκό που «αγοράσαμε και σε ποια πόλη, είναι αρκετό ώστε ένας έμπειρος «διαδικτυακός ιχνηλάτης», να μας στήσει καρτέρι. Μπορεί να μοιάζει υπερβολικό αυτό το παράδειγμα αλλά είναι;

Λέξεις κλειδιά

Δυναμική ip: Με απλά λόγια είναι η διεύθυνση του υπολογιστή μας. Κάθε φορά που συνδεόμαστε στο Internet αυτή η διεύθυνση είναι ορατή. Αν ανοιγοκλείσουμε το ρούτερ μας, η ip αλλάζει. Η πλειοψηφία των παρόχων (internet) δίνει στους πελάτες αυτή την δυνατότητα.

Στατική ip: Αυτή η διεύθυνση δεν αλλάζει. Όταν συνδεόμαστε στο Internet η διεύθυνση δεν αλλάζει δηλαδή. Αυτού του τύπου τις συνδέσεις τις χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες, που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στο ρούτερ τους, από όπου και αν βρίσκονται.

Λίγα λόγια για τον κόσμο του διαδικτύου: Ένας χρήστης που γνωρίζει να χρησιμοποιεί λογισμικό που εντοπίζει την γεωγραφική θέση του υπολογιστή ή του smart phone μέσω της δυναμικής ip και όχι μόνο, μπορεί να σας βρει. Συνήθως θα σας κάνει να «κλικάρετε» πάνω σε ένα σύνδεσμο που παραπέμπει σε μια ιστοσελίδα (ακόμα και στο youtube).Μόλις το κάνετε αυτό, ο επιτήδειος βλέπει μπροστά στην οθόνη του όλες τις ip και θα καταλάβει ποιος είστε επειδή θα δει την στιγμή που θα κάνετε κλικ και του κάνετε την ζωή πιο εύκολη επειδή γνωρίζει σε ποια χώρα μένετε (το καταλαβαίνει από την γλώσσα γραφής). Βέβαια δεν χρειάζεται να μπει σε αυτή την διαδικασία αν από μόνοι σας ανεβάζετε δεκάδες φωτογραφίες δημόσια.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε

Αρχικά δεν μοιραζόμαστε τα προσωπικά μας στοιχεία μέσω του διαδικτύου και φυσικά δεν ανεβάζουμε τις φωτογραφίες μας δημόσια. Κυκλοφορούν προγράμματα που υποτίθεται ότι αλλάζουν τις ip μας συνέχεια και προγράμματα που υποτίθεται ότι μας δείχνουν να βρισκόμαστε στις ΗΠΑ, ενώ βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά τα προγράμματα. Γενικά αν κάποιος θέλει να αισθάνεται ασφαλής δεν πρέπει να έχει υπολογιστή, κινητό κλπ. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί στην εποχή μας, αφού όλα λειτουργούν με υπολογιστές. Τουλάχιστον ας μην διευκολύνουμε την ζωή των επιτηδείων.


Πηγή εικόνας: Pexels