• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το EL αποκαλύπτει: Για «πρώτη φορά» εγκρίθηκε κάτι εφιαλτικό για την ανθρωπότητα- Έτοιμοι; (ΒΙΝΤΕΟ)

Το EL αποκαλύπτει: Για «πρώτη φορά» εγκρίθηκε κάτι εφιαλτικό για την ανθρωπότητα- Έτοιμοι; (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην Ιαπωνία ετοιμάζεται να λάβει χώρα ένα πολύ ιδιαίτερο πείραμα...

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Μετά τη σχετική έγκριση της κυβέρνησης επάνω σε μια αμφιλεγόμενη έρευνα σχετικά με τα βλαστοκύτταρα, επιστήμονες ετοιμάζουν να δημιουργήσουν τα πρώτα υβρίδια ανθρώπων-ζώων.

Ναι, καλά διαβάσατε. Αυτό το εφιαλτικό πείραμα σύμφωνα με τους ηθικολόγους έχει πολλές προεκτάσεις, η μια χειρότερη από την άλλη, αλλά ας δούμε τη σχετική είδηση όπως την μεταδίδει το HuffPost για να καταλάβουμε τι θέλουν να πετύχουν οι επιστήμονες σε πρώτη φάση.

θα δημιουργήσουν ένα ανθρώπινο πάγκρεας σε τρωκτικά χρησιμοποιώντας ανθρώπινα επαγόμενα πολυδύναμα στελέχη (iPS). Σύμφωνα με το κέντρο έρευνας των βλαστοκυττάρων της UCLA, αυτά είναι κύτταρα που έχουν επαναπρογραμματιστεί σε εμβρυικά βλαστικά κύτταρα (stem cells) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σχεδόν οποιουδήποτε άλλου τύπου κυττάρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi Shimbun, οι ερευνητές θα πάρουν γονιμοποιημένα αυγά από τα τρωκτικά τα οποία έχουν υποστεί γονιδιακή επεξεργασία, για να αφαιρέσουν την ικανότητα να μπορούν να δημιουργήσουν πάγκρεας τα ίδια και θα προσθέσουν ανθρώπινα κύτταρα για να φτιάξουν υβριδικά έμβρυα ανθρώπων- ζώων.

Τα ανθρώπινα κύτταρα θα καλλιεργηθούν σε έμβρυα αρουραίων και ποντικιών και κατόπιν θα τεθούν σε ένα υποκατάστατο ζώο, στο πλαίσιο πειραμάτων που θα πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Το πείραμα θα επιβλέπει ο γνωστός γενετιστής Χιρομίτσου Νακαούτσι. Οι υποστηρικτές του πειράματος υποστηρίζουν πως το έργο θα μπορούσε να είναι ένα ζωτικό πρώτο βήμα προς την αποτελεσματική ανάπτυξη οργάνων που αργότερα θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν σε άτομα που το έχουν ανάγκη.

Από την άλλη υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν εκφράσει ανησυχίες πως οι επιστήμονες «προσπαθούν να παίξουν τον Θεό». Αυτός είναι και ένας λόγος που τέτοια είδους πειράματα έχουν απαγορευτεί ή δεν έχουν χρηματοδοτηθεί σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Μόνο στην Ιαπωνία συγκεκριμένα είχε απαγορευτεί στους επιστήμονες να ξεπεράσουν την περίοδο ανάπτυξης υβριδίων πάνω από 14 μέρες. Ωστόσο τον Μάρτιο, η νομοθεσία της χώρας έγινε πιο χαλαρή και δόθηκαν νέες κατευθυντήριες γραμμές για την εκτέλεση τέτοιων πειραμάτων.

Κάποιοι άνθρωποι ανησυχούν πως τα ανθρώπινα κύτταρα που εμφυτεύονται σε ζώα μπορεί επηρεάσουν τον εγκέφαλο ή την γνωστική ικανότητα του ζώου.

Η κυβέρνηση άλλαξε στάση και επιτρέπει πλέον τα πειράματα να πραγματοποιηθούν εφόσον οι ερευνητές λάβουν μέτρα για την αποτροπή γέννησης ενός πλάσματος που περιέχει μείγμα γονιδίων ζωικής και ανθρώπινης προέλευσης.

Ακόμη, οι ερευνητές έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν τα υβρίδια ανθρώπων-ζώων για δύο χρόνια από την στιγμή που γεννηθούν και να τερματίσουν το πείραμα εάν διαπιστώσουν πως ο εγκέφαλος στα αναπτυσσόμενα ζώα περιέχει πάνω από 30% ανθρώπινα κύτταρα.

Η αίτηση του γενετιστή Νακάουτσι, είναι η πρώτη που εγκρίνεται κάτω από την νέα νομοθεσία.

«Δεν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ανθρώπινα όργανα αμέσως, αλλά αυτό το πρώτο βήμα μας επιτρέπει να εξελίξουμε την έρευνά μας με βάση τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μέχρι σήμερα», δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Asahi Shimbun.

Ο Νακάουτσι συμπλήρωσε επίσης πως σχεδιάζει να προχωρήσει αργά και δεν αποσκοπεί στην άμεση δημιουργία υβριδίων ανθρώπων- ζώων αλλά στην επέκταση της μέχρι τώρα ζωή τους. Με άλλα λόγια, τα ποντίκια να ξεπεράσουν τις 14,5 μέρες και οι αρουραίοι τις 15,5 μέρες, κατά τις οποίες θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα όργανά τους.

Η δήλωσή του αυτή καθησύχασε σε κάποιο σημείο τους βιοηθικούς στην χώρα.

«Είναι σωστό και προτιμότερο να προχωρήσουμε με αργά και σταθερά βήματα», δήλωσε ο Τατσούγια Ισί, ερευνητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Hokkaido στο Σαππόρο.

«Είναι μια καλή ευκαιρία να υπάρξει διάλογος με το κοινό που αισθάνεται άγχος με το θέμα και ανησυχεί».

Αυτή είναι η είδηση, η οποία φαντάζει σαν ένα ιδιαίτερο μεν, αλλά ακίνδυνο δε πείραμα. Σχεδόν κανείς δεν σκέφτεται τις τρομακτικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας, την παράλληλη, εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Με λίγα λόγια επομένως, προωθούν την ανάπτυξη της λεγόμενης γενετικής μηχανικής, να αναμείξουν σε πρώτη φάση, ανθρώπινα βλαστοκύτταρα με έμβρυα ζώων, με σκοπό ουσιαστικά τη δημιουργία νέων ειδών!

Όσο για τα λεγόμενα όρια της ηθικής τα οποία πολλοί επικαλούνται, αποτελούν μια καλοστημένη παγίδα, αφού η φράση αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για να προωθηθεί το ότι δεν υπάρχουν όρια και το «ταβάνι» της… εξέλιξης το ορίζουμε εμείς!

Για το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε στο παρόν άρθρο μάλιστα, πουθενά δεν υπάρχουν νόμοι και συνθήκες που να ασχολούνται με τα ζητήματα των ιδιόμορφων αυτών υβριδίων που πολλοί θεωρούν πολύ καλή ιδέα το να κατασκευαστούν σαν δείγμα της μεγάλης προόδου του ανθρωπίνου γένους στον τομέα της επιστήμης.

Το εν λόγω πείραμα φυσικά και δεν είναι το μοναδικό. Η γνωστή DARPA( Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων) πρωτοστατεί και σε αυτόν τον τομέα, απλά όπως είναι λογικό, τα περισσότερα από όσα κάνει γίνονται…υπό σκιά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Τέλος, σας θυμίζουμε πως όπως έχει αποκαλύψει ο Δημοσθένης Λιακόπουλος και όπως λένε οι αρχαίες γραφές, αυτή η διασταύρωση ανθρώπου και ζώου, έγινε και στο απώτατο παρελθόν, με τη χρήση υπερτεχνολογίας και είχε εφιαλτικά αποτελέσματα, αφού έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα υβρίδια, τα ρυπαρά γένη των λεγόμενων Νεφελίμ, που ήταν τα ιδιόμορφα όντα που ονομάστηκαν πτηνόμορφοι, κυνοκέφαλοι, λεοντόμορφοι κτλ.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σε πολλούς «ακραίο» και «γραφικό», ωστόσο η ύπαρξή τους αναφέρεται στα αρχαία κείμενα όλων των λαών.

Συνέβη τότε και δυστυχώς «κάποιοι», αν και απέχουν ακόμη από το τελικό στάδιο, θέλουν να το επαναλάβουν στις μέρες μας.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •