• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το el αποκαλύπτει ένα εφιαλτικό γεγονός – Πάρτε μια ανάσα

Το el αποκαλύπτει ένα εφιαλτικό γεγονός – Πάρτε μια ανάσα

Του Γιώργου Φαρμάκη

Σύμφωνα με ΜΚΟ Παγκόσμιου βεληνεκούς, η ανθρωπότητα ζει με πίστωση χρόνου, γιατί καταναλώνει τους φυσικούς πόρους, ανεξέλεγκτα. Καμία έκπληξη ως εδώ, αφού είναι γνωστές αυτές οι ανακοινώσεις.

Η ΜΚΟ Global Footprint θεωρεί ότι το τρέχον διάστημα η ανθρωπότητα καταναλώνει 1,75 φορές ταχύτερα τους φυσικούς πόρους του πλανήτη, από ότι παλιότερα και σημειώνει ότι το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι των δραματικών στοιχείων που παρουσίασε η οργάνωση είναι το εξής: Οι καταναλωτικές συνήθειες κατά χώρα παρουσιάζουν αποκλείσεις. Για παράδειγμα στην Ινδονησία έχουν καταναλωθεί ήδη οι πόροι που της αναλογούν για την χρονιά. Παρακάτω η οργάνωση μίλησε με δραματικούς τόνους για την υπερκατανάλωση που υπάρχει στις ΗΠΑ αλλά και στην Γαλλία. Θα χρειαζόμασταν 5 πλανήτες αν όλοι οι κάτοικοι στον πλανήτη κατανάλωναν τόσους φυσικούς πόρους.

Αυθόρμητα μας έρχεται η εξής απορία στο μυαλό: Η ΜΚΟ πως έχει την δυνατότητα να γνωρίζει τι καταναλώνουμε και σε τι ποσότητα; Παίρνει τις πληροφορίες από το Παγκόσμιο ταμείο της φύσης την γνωστή WWF μπορεί να πει κανείς, αλλά:

Το Παγκόσμιο ταμείο της φύσης πως ξέρει τι καταναλώνει η κάθε χώρα ξεχωριστά; Παράξενο δεν νομίζετε; Την επόμενη φορά που θα αγοράσουμε κάτι με κάρτα από το super market, οι διάφορες ΜΚΟ θα πάρουν απευθείας πληροφόρηση; Πληροφόρηση για το τι αγοράσαμε και φυσικά για το ποιοι είμαστε, αφού η κάρτα είναι χρεωμένη με τα στοιχεία μας. Αυτή είναι μια λογική σκέψη.

Ακόμα και δειγματοληψία να παίρνουν οι ΜΚΟ, δεν είναι τουλάχιστον ύποπτο το παραπάνω γεγονός;

Γεγονός: Στον Δυτικό κόσμο, όντως υπάρχει υπερκατανάλωση. Εδώ το πρόβλημα είναι ηθικό και όχι πρόβλημα βιωσιμότητας. Την στιγμή που κάποιοι άνθρωποι πεινάνε, εμείς στην Δύση πετάμε τα φαγητά ή παχαίνουμε από τις μεγάλες ποσότητες που καταναλώνουμε. Αυτή η πρακτική δεν κάνει κακό στο περιβάλλον, κάνει κακό στην πνευματική μας υπόσταση.

Photo:pexels