• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τα λένε φανερά αλλά λίγοι προσέχουν! Η ελληνική παραδοχή στην Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων

Τα λένε φανερά αλλά λίγοι προσέχουν! Η ελληνική παραδοχή στην Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων

Παρά τον πιθανό κίνδυνο ζητούν επιτάχυνση…

Στις επιδράσεις της ψηφιοποίησης στην δημόσια ζωή, στην ανάγκη άμβλυνσης της γραφειοκρατίας αλλά και στον αυξημένο κίνδυνο της παραπληροφόρησης μέσω του διαδικτύου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την διάρκεια της παρέμβασής του στην Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., που διεξήχθη χθες διαδικτυακά με θέμα «Η ψηφιοποίηση και η μεταβαλλόμενη δημόσια σφαίρα – κίνδυνοι και ευκαιρίες για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία», υπό την προεδρία του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Τασούλας επεσήμανε στην ομιλία του πως «η έκρηξη της ψηφιακής δυνατότητας είναι ταυτόχρονα ευλογία και απειλή για την Δημοκρατία», καθώς ο κίνδυνος η ψηφιοποίηση της οικονομίας, εν τέλει, να μην χρησιμοποιηθεί προς όφελος των ανθρώπων αλλά με σκοπό τον έλεγχό τους, είναι μεγάλος.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα της ψηφιοποίησης στην περίοδο της πανδημίας, ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως «στην Ελλάδα αντιδράσαμε δυναμικά στην περίοδο αυτή των τελευταίων δεκαπέντε μηνών και υπήρξε επιτάχυνση της ψηφιακής μας δυνατότητας και στη Βουλή και στην Δημόσια Διοίκηση». Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, «χαρακτηριστικά, το 2018 είχαμε δέκα εκατομμύρια συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο, ενώ το 2020 είχαμε εκατό εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο. Αυτό αποδεικνύει την επιτάχυνση που προκάλεσε η ανάγκη της πανδημίας και είναι, βέβαια, καλό».

Σημείωσε βέβαια πως υπάρχει ο κίνδυνος για ευκολότερη παραβίαση ή και εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων, ωστόσο υπογράμμισε ότι η άμυνα της Δημοκρατίας βρίσκεται στην απόφαση που πρέπει να πάρουμε «να επιταχύνουμε τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών στο να μετατρέπουν τις αποφάσεις σε πράξεις»., κάνοντας λόγο και για ύπαρξη παραπληροφόρησης σχετικά με την προώθηση της νέας αυτής εποχής που ανατέλλει στον πλανήτη:

«Εκεί πάσχουμε ως Δημοκρατίες -τόνισε- στην αποτελεσματικότητα, επειδή υπάρχει ένα γραφειοκρατικό, ευθυνόφοβο σύστημα παραγωγής πράξεων. Η απάντηση λοιπόν και στην παραπληροφόρηση και σε όλες αυτές τις παρενέργειες της μεγάλης επέκτασης των ψηφιακών μέσων είναι η ενίσχυση της Διοίκησης, η ενίσχυση της Εκτελεστικής Εξουσίας, και σε κοινοτικό και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών και να μην έχουν αντίκρισμα ούτε τα fake news ούτε οποιασδήποτε μορφής παραπληροφόρηση».

Την «λύση» ενδεχομένως δώσει σύντομα μία παγκόσμια αρχή, η οποία θα… αναλάβει την εποπτεία της ψηφιοποιημένης παγκόσμιας διοίκησης.