• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ρωσία – Ζητούν 18 χρόνια φυλακή για τον Αμερικανό πρώην πεζοναύτη που κατηγορείται για κατασκοπεία

Ρωσία – Ζητούν 18 χρόνια φυλακή για τον Αμερικανό πρώην πεζοναύτη που κατηγορείται για κατασκοπεία

Ο δημόσιος κατήγορος στην Ρωσία απαιτεί να επιβληθεί μια πολύ σκληρή ποινή και συγκεκριμένα ποινή κάθειρξης 18 ετών στον κατηγορούμενο για διενέργεια κατασκοπείας Αμερικανό πολίτη Πολ Ουίλαν, δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ο δικηγόρος του Βλαντίμιρ Ζερεμπένκοφ.

Ο Ζερεμπένκοφ δήλωσε επίσης ότι η καταδικαστική απόφαση στην Ρωσία θα ανακοινωθεί στις 15 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή η υπεράσπιση και ο ίδιος ο Ουίλαν επιμένουν στο ότι πρέπει να υπάρξει αθωωτική απόφαση. Κατά την άποψη του Ζερεμπένκοφ, στο δικαστήριο προσκομίσθηκαν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία που πιστοποιούν την αθωότητα του Ουίλαν.

«Από τον δημόσιο κατήγορο έχουν ανακριθεί τέσσερις μάρτυρες, οι οποίοι είναι συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών, η υπεράσπιση έχει υποβάλλει ερωτήσεις σε 10-11 άτομα από τον κύκλο των γνωστών του Ουίλαν με τους οποίους συναναστράφηκε ο ίδιος στην Ρωσία. Όλοι του δήλωσαν στο δικαστήριο ότι ο Πολ δεν στρατολόγησε κανέναν και δεν συγκέντρωνε κανενός είδους μυστικές πληροφορίες» δήλωσε ο δικηγόρος του.

Ο ίδιος επισήμανε ότι μεταξύ της πληθώρας των αποδείξεων που παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο φαίνεται καθαρά ότι «στην υπόθεση υπάρξουν ενδείξεις πρόκλησης (προβοκάτσιας) εγκληματικής πράξης εκ μέρους ενός προσώπου, από το οποίο εκπορεύεται και η όλη αυτή πρωτοβουλία».

Ο Ζερεμπένκοφ είπε ότι τόσο ο δημόσιος κατήγορος όσο και η υπεράσπιση ολοκλήρωσαν την παρουσίαση στο δικαστήριο των δικών τους αποδεικτικών στοιχείων σε σχέση με την υπόθεση . Επισήμανε μάλιστα ότι η υπεράσπιση είναι ικανοποιημένη όσον αφορά το πώς διεξήχθη η δίκη. «Το δικαστήριο ήταν αντικειμενικό κατά την διάρκεια της δίκης. Παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Ουίλαν ως προς την υπεράσπιση δεν υπήρξαν», δήλωσε ο Ζερεμπένκοφ.

Υπόθεση Ουίλαν στην Ρωσία
Ο Ουίλαν, ο οποίος είχε υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στο σώμα των Αμερικανών πεζοναυτών, συνελήφθη στην Μόσχα στις 28 Δεκεμβρίου του 2018, με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας, με βάση το άρθρο 276 του Π.Κ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο προβλέπει ποινή κάθειρξης 10-20 ετών.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, οι ανακριτικές αρχές κατηγορούν τον Ουίλαν για διενέργεια κατασκοπείας υπέρ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υποστηρίζοντας ότι κατά την σύλληψη του βρήκαν σε στικάκι που έφερε μαζί του είχε στοιχεία που συνιστούν κρατικά μυστικά. Η υπεράσπιση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ο Ουίλαν πίστευε ότι στο στικάκι υπήρχαν προσωπικά στοιχεία που είχαν σχέση με τις προηγούμενες επισκέψεις του στην Ρωσία, τα οποία όμως δεν είχε προφτάσει να δει. Ο αδερφός του Ντέιβιντ Ουίλαν, είχε δηλώσει ότι ο Πολ πήγε στην Μόσχα επειδή ήταν προσκεκλημένος σ’ έναν γάμο.

Ο Ουίλαν δηλώνει αθώος και θεωρεί ότι η δίωξη εναντίον του είναι μια προβοκάτσια την οποία είχε χαρακτηρίσει ως «παράλογη πολιτικής σκοπιμότητας απαγωγή».

Κατά την σύλληψη του ο Ουίλαν, εργάζονταν ως διευθυντής ασφαλείας στην αμερικανική εταιρεία BorgWarner, η οποία κατασκευάζει ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Στις 18 Δεκεμβρίου ο αδερφός του ανακοίνωσε ότι η εταιρεία BorgWarner απέλυσε τον Πολ.

(φωτο:eurokinissi)