• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόθεση κινητικότητας με online αναζήτηση;;; Σε βλέπουν, ξανασκέψου το

Πρόθεση κινητικότητας με online αναζήτηση;;; Σε βλέπουν, ξανασκέψου το

Οι online αναζητήσεις μας γίνονται θρίλερ

Οι online αναζητήσεις για κινητές αλλά και για απομονωμένες δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη μελλοντικών εξάρσεων και υφέσεων Covid-19!

Αυτό διαπίστωσε ομάδα ερευνητών, δίνοντας άλλη διάσταση στην παρακολούθηση της περιήγησής μας στο διαδίκτυο.

«Είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός εργαλείου που μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη εξάρσεων Covid, εντοπίζοντας δραστηριότητες υψηλότερου ρίσκου και πρόθεσης κινητικότητας, που μπορεί να υποδειχθούν από αναζητήσεις για γυμναστήρια και γεύματα», είπε ο Ανάσε Μπάρι, επίκουρος καθηγητής επιστημών υπολογιστών New York University και ένας εκ των συντακτών του paper, που δημοσιεύεται στο Social Network Analysis and Mining.

«Η χρήση τέτοιων “εναλλακτικών δεδομένων” δεν είναι κάτι νέο και έχει εφαρμοστεί και για άλλους σκοπούς- για παράδειγμα εναλλακτικά δεδομένα έχουν χρησιμοποιηθεί στα χρηματοοικονομικά για data-driven επενδύσεις, όπως η μελέτη δορυφορικών εικόνων αυτοκινήτων σε πάρκινγκ για την πρόβλεψη κερδών», συμπλήρωσε.

«Η έρευνά μας δείχνει πως οι ίδιες τεχνικές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας εντοπίζοντας εκ των προτέρων πού θα μπορούσαν να σημειωθούν ξεσπάσματα», τόνισε από την πλευρά της η Μέγκαν Κόφι, που ανήκει στα μέλη της έρευνας, προσθέτοντας: «Η ανάπτυξη ενός βαρομέτρου συμπεριφοράς θα μπορούσε, με περαιτέρω δουλειά και επικύρωση, να επιτρέψει στους αρμοδίους και τους επιδημιολόγους να παρακολουθούν τις επιπτώσεις των κοινωνικών παρεμβάσεων και να ετοιμάζονται για αυξανόμενες εξάρσεις».

Επιπλέον, η έρευνα κάνει λόγο για σύνδεση των επιδιωκόμενων δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού μετά την άρση των περιορισμών των lockdown, ισχυριζόμενη πώς οι επιπτώσεις των αποφάσεων πολιτικής μπορούν να μετρώνται χρησιμοποιώντας εναλλακτικά δεδομένα.

Οι ερευνητές, εκτός των άλλων, επεδίωξαν να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν τρόποι εντοπισμού επικίνδυνων συμπεριφορών κατά την περίοδο του κορωνοϊού (πχ επισκέψεις σε κομμωτήρια) εν όψει τοπικών και περιφερειακών ξεσπασμάτων- και, εναλλακτικά, συμπεριφορών που είναι γνωστές ως λιγότερο επικίνδυνες (πχ άσκηση στο σπίτι) πριν από πτώσεις των κρουσμάτων.

Με άλλα λόγια: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ…

«Όταν κάποιος ψάχνει την ώρα που κλείνει ένα τοπικό μπαρ ή αναζητά οδηγίες για ένα τοπικό γυμναστήριο, δίνουν μια εικόνα σχετικά με το τι μελλοντικά ρίσκα μπορεί να έχουν», υπογράμμισε ο Ανάσε Μπάρι.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι ερευνητές μελέτησαν online αναζητήσεις πολιτών από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο του 2020 σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ και χώρισαν τις αναζητήσεις σε δύο κατηγορίες:

  • Ένα «mobility index track», που κατηγοριοποιεί τις αναζητήσεις με βάση τις αλληλεπιδράσεις με άλλους εκτός σπιτιού.
  • Ένα «isolation index track» που κατηγοριοποιεί τις αναζητήσεις σε σχέση με δραστηριότητες στο σπίτι.

Με χρήση δεδομένων των Google Trends, οι ερευνητές παρατήρησαν τάσεις αναζητήσεων σε σχέση με κινητικότητα και απομόνωση, με στόχο την δημιουργία αντίστοιχων δεικτών. Εκείνοι συμπληρώθηκαν με ένα «net movement index», που ήταν η διαφορά μεταξύ των δύο δεικτών.

Έπειτα, εξετάστηκε η πορεία των κρουσμάτων 10-14 ημέρες μετά.

Η εποχή της απόλυτης παρακολούθησης…

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.