• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Πέρασε» νομοσχέδιο ΣΟΚ που αλλάζει το διαδίκτυο – Στο «στόχαστρο» ΚΑΙ το el.gr – Η προειδοποίηση του Δημοσθένη Λιακόπουλου από το 2007 (ΒΙΝΤΕΟ)

«Πέρασε» νομοσχέδιο ΣΟΚ που αλλάζει το διαδίκτυο – Στο «στόχαστρο» ΚΑΙ το el.gr – Η προειδοποίηση του Δημοσθένη Λιακόπουλου από το 2007 (ΒΙΝΤΕΟ)

Αφαιρούν την δυνατότητα ελεύθερης ενημέρωσης, τεκμηρίωσης της αλήθειας και διάδοσης αυτής...

Το διαδίκτυο όπως το ξέραμε τελειώνει.

Οι παγκοσμιοποιητές ευελπιστούσαν να ολοκληρωθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η τελική ψήφιση της οδηγίας για την χρήση του διαδικτύου, στην οποία ελάχιστοι έχουν δώσει σημασία, όπως όπως θα δείτε αλλάζει τα πάντα, προς μια κοινωνία παγκόσμιας χούντας.

Ρεπορτάζ: Κίμων Χαραλάμπους

Όπερ και εγένετο:

Με ψήφους 348 υπέρ και 274 κατά, οι νέοι κανόνες,
σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο, πήραν έγκριση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ένα είναι το σίγουρο: Το ιντερνέτ σε λίγο ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ελεύθερο.

Αυτό, γιατί, υπάρχουν δύο άρθρα, τα οποία ΑΛΛΑΖΟΥΝ τον τρόπο χρήσης του ιντερνέτ, την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό, την ενημέρωση και την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι συμβαίνει, ενώ οι πολίτες κοιμούνται τον «ύπνο του δικαίου».

1. Άρθρο 13:

Σχετίζεται με τα επονομαζόμενα «φίλτρα περιεχομένου».

Ιστοσελίδες, ηλεκτρονικές πλατφόρμες ακόμα και προσωπικοί λογαριασμοί στα social media, θα πρέπει να αγοράσουν ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ άδειες για τα πνευματικά δικαιώματα σε σχέση με αυτά που ενδεχόμενα ανέβουν από τους χρήστες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που διαθέτουν.

Ποιο είναι εδώ το πρόβλημα;

Κάθε λεπτό, αν όχι δευτερόλεπτο, ανεβαίνουν εκατομμύρια αναρτήσεις βίντεο, φωτογραφιών και post σε Youtube, Facebook και Twitter.

Είναι αδύνατο λοιπόν, ιδιαίτερα για μικρότερες πλατφόρμες και υπηρεσίες, να αγοράζουν συνεχώς άδειες πνευματικών δικαιωμάτων για όσα ανεβαίνουν στον χώρο τους.

Ως εκ τούτου θα κλείσουν, με αποτέλεσμα οι πολυεθνικές εταιρείες διαδικτύου να αναλάβουν τα πάντα στο διαδίκτυο, ακόμα και την ενημέρωση.

Για να ελέγχονται δε, αυτά που ανεβαίνουν σε κάθε ιστοσελίδα από τους χρήστες, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν φίλτρα περιεχομένου.

ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ: Θα απαιτείται λογισμικό που φιλτράρει με αυτόματο τρόπο οιαδήποτε ανάρτηση, «αποφασίζοντας» αν πρέπει να μπλοκαριστεί ή να της επιτραπεί να ανέβει στο διαδίκτυο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Δεν θα έχουμε άμεσα πρόσβαση σε ότι ανεβάζουμε στο διαδίκτυο, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε, έως ότου γίνει ο έλεγχος.

Θα περιμένουμε δηλαδή να περάσει η ανάρτησή μας ή όχι. Με δύο λέξεις: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Υπάρχει το φίλτρο content id. Είναι το φίλτρο που χρησιμοποιεί το Youtube και το έχει αγοράσει από την Google.

ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΗΣΕ; 100 εκατομμύρια δολάρια

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; Πως κερδισμένοι από το άρθρο 13 όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πειθαρχήσουν σε αυτή. Μικρότερες ιστοσελίδες και δη ενημερωτικές, δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτό το κόστος. Προκειμένου, λοιπόν, να είναι ήσυχοι ότι δεν παραβιάζουν την νομοθεσία, θα αναγκάζονται να απαγορεύσουν τις αναρτήσεις χρηστών, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Ή θα κλείσουν.

Τοιουτοτρόπως θα υπάρχει λογοκρισία. Το ιντερνέτ θα παύσει να συνιστά μέσο ελεύθερης διάδοσης ιδεών αλλά και εναλλακτικής ενημέρωσης.Η ελεύθερη έκφραση θα περιοριστεί.

Όπως μεταδίδει το Russia Today, θα απαγορεύονται βίντεο μέχρι και gifs ή emoticons, τα οποία ενδέχεται να υποπίπτουν σε πνευματικά δικαιώματα τρίτων, για τα οποία η άδεια κοστίζει ένα κάρο λεφτά.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:

  • Αν κάποιος θέλει να μοιραστεί ένα τραγούδι σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή σε τσατ (βλ. chat el.gr) θα είναι σε θέση να το πράξει άπαξ και η ιστοσελίδα έχει συμβόλαιο με την αντίστοιχη εταιρεία παραγωγής.
  • Βίντεο με αποσπάσματα από ταινίες θα χρειάζονται την άδεια του παραγωγού για να ανέβουν και να ποσταριστούν.
  • Εικονίδια σάτιρας, τα οποία έχουν ως βάση γνωστό πίνακα ή φωτογραφίες, θα «μπλοκάρονται» εξαιτίας των πνευματικών δικαιωμάτων.
  • Αναγνώστες ανεξάρτητων ενημερωτικών σάιτ, τα οποία κρίνονται ως «αναξιόπιστα» από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δεν θα μπορούν να αναρτούν δημοσιεύσεις από αυτά τα σάιτ, για παράδειγμα στο facebook, καθότι τα φίλτρα του εν λόγω κοινωνικού δικτύου δεν θα εγκρίνουν τις δημοσιεύσεις από αυτό το σάιτ.

2. Το άρθρο 11  αφορά τον φόρο των συνδέσμων.

Τι σημαίνει αυτό;

Η αναπαραγωγή ειδήσεων με «παραπάνω από μία λέξη ή μια σύντομη περιγραφή» θα χρήζει αγοράς σχετικής άδειας, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Με απλά λόγια: Ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει νομικά επικίνδυνη η χρήση περιλήψεων με συνδέσμους παραπομπής. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν κάποιος γράφει ένα άρθρο, θα αδυνατεί να χρησιμοποιεί περιγραφικά μία πηγή, προκειμένου να τεκμηριώσει τα επιχειρήματά του, επειδή αυτό θα κοστίζει, σε περίπτωση που εφαρμοστεί το άρθρο 11, ως ήταν.

Τα μεγάλα ειδησεογραφικά σάιτ των παγκοσμιοποιητών δεν θα έχουν φυσικά πρόβλημα γιατί το χρήμα τους ανήκει.

Η εναλλακτική και ανεξάρτητη δημοσιογραφία όμως θα έχει πρόβλημα, καθώς δεν θα μπορεί να τεκμηριώνει ελεύθερα τις απόψεις της με περιγραφικές παραπομπές σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως πράττει το el.gr, τεκμηριώνοντας κάθε του δημοσίευση, με παραπομπές σε ιστοσελίδες από όλον τον κόσμο.

Εν κατακλείδι, τα άρθρα 13 και 11, αλλάζουν το διαδίκτυο, όπως το ξέραμε, και θέτουν εμπόδια στην ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση, την οποία πρεσβεύει το el.gr πάντα με τεκμηριωμένη ειδησεογραφία.

ΣΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Ο Δημοσθένης Λιακόπουλος μας είχε προειδοποιήσει με βίντεο από το 2007.

Πόσοι του έδωσαν τότε σημασία;

ΥΓ. Το «μπαλάκι»πηγαίνει τώρα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα κληθούν να εγκρίνουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε περίπτωση που εκείνα εγκρίνουν την απόφαση, οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ αμέσως μετά την δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Εν συνεχεία, θα μεσολαβήσει διάστημα 2 ετών για την τελική εφαρμογή τους.

ΦΩΤΟ: pexels.com

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.