• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο ΧΑΡΤΗΣ της… αλήθειας: Αυτοί ακολουθούν την Ελλάδα στην αποδοχή του ψηφιακού πιστοποιητικού

Ο ΧΑΡΤΗΣ της… αλήθειας: Αυτοί ακολουθούν την Ελλάδα στην αποδοχή του ψηφιακού πιστοποιητικού

Από αλλού το περίμεναν οι πολίτες από άλλους το βρίσκουν...

Πλέον η Ελλάδα (ή μάλλον η ελληνική κυβέρνηση) πέρασε στην ιστορία ως η χώρα, η οποία κατέθεσε την πρόταση του ψηφιακού πιστοποιητικού στην Κομισιόν, με δικαιολογία να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV δημοσιεύει τον χάρτη του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το γαλλικό δημοσίευμα γράφει για κοινή θέση των χωρών του «ελληνικού» νότου (Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Κύπρος), που έχουν ισχυρή βιομηχανία στον τουριστικό τομέα, αλλά και χωρών της Σκανδιναβικής χερσονήσου που συντάσσονται με την πρόταση της Ελλάδας.

Υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη είναι και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Απέναντι στο ψηφιακό πιστοποιητικό δείχνουν να στέκονται οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες και η Βρετανία. Οι λόγοι αυτής της εναντίωσης, σύμφωνα με το γαλλικό μέσο, είναι πολλοί: τροχοπέδη στην ελεύθερη μετακίνηση, «διάκριση» έναντι των μη εμβολιασμένων, αμφιβολίες ως προς τη διάρκεια της ανοσίας κ.α.

Ωστόσο, η Ελλάδα επιμένει ή μάλλον της έχουν αναθέσει την… αποστολή να επιμένει. Ποιοί;;; Αυτοί που θέλουν να προωθήσουν ψηφιακό πιστοποιητικό στην Ευρώπη.

Στον χάρτη που έφτιαξε το BFMTV, με πράσινο χρώμα αποτυπώνονται οι χώρες που υποστηρίζουν το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού (αχνό πράσινο για τις χώρες που κλίνουν προς την ίδια απόφαση).

Αντίθετα, με κόκκινο αποτυπώνονται εκείνες που διαφωνούν (αχνό κόκκινο όσες χώρες τείνουν προς την απόφαση αυτή).

Στην ομάδα των χωρών που δείχνουν να αντιτίθενται στο ψηφιακό πιστοποιητικό συγκαταλέγονται η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Βρετανία (παρότι οι δύο τελευταίες δεν βρίσκονται στην ΕΕ).

Την πρόταση της Ελλάδας φαίνεται πως υποστηρίζει δυστυχώς ένας μεγαλύτερος αριθμός χωρών: η Αυστρία, η Κύπρος, η Δανία, η Ισπανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Σουηδία.