• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νορβηγία: Ελεύθερος θα αφεθεί Ρώσος που κατηγορείτο για κατασκοπεία

Νορβηγία: Ελεύθερος θα αφεθεί Ρώσος που κατηγορείτο για κατασκοπεία

Η δικαιοσύνη στη Νορβηγία αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο έναν Ρώσο που κατηγορείτο για κατασκοπεία, μια υπόθεση που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας.

 

Ο άνδρας, που αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα ως Μιχαήλ Μποκάρεφ και εργάζεται στο ρωσικό κοινοβούλιο, συνελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου στο αεροδρόμιο του Όσλο αφού συμμετείχε σε ένα σεμινάριο πληροφορικής που διοργανώθηκε στο νορβηγικό κοινοβούλιο.

Αυτόπτες μάρτυρες που θεώρησαν ύποπτη τη συμπεριφορά του απευθύνθηκαν στην υπηρεσία Πληροφοριών της Νορβηγίας, η οποία υποπτεύεται ότι ο άνδρας συγκέντρωσε πληροφορίες και δεδομένα μέσω του ασύρματου δικτύου του κοινοβουλίου.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες «ψευδείς» και «παράλογες». Στις 24 Σεπτεμβρίου κάλεσε τον Νορβηγό πρεσβευτή στη Μόσχα για να του διαμαρτυρηθεί.

«Συμμετείχα και ηχογράφησα ομιλίες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Μποκάρεφ, όπως μετέδωσε στις αρχές του μήνα το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB. «Συμπεριφέρθηκα ακριβώς όπως έχω συμπεριφερθεί και σε προηγούμενα σεμινάρια», πρόσθεσε.

Χθες Πέμπτη η νορβηγική δικαιοσύνη, θεωρώντας ότι από την έρευνα δεν έχουν προκύψει επιπλέον στοιχεία, διέταξε την απελευθέρωσή του έπειτα από τέσσερις εβδομάδες κράτησης. Αν και αρχικά οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Νορβηγίας (PST) εξέδωσαν αίτημα να ανασταλεί η απόφαση, και άρα ο Μποκάρεφ να παραμείνει υπό κράτηση, λίγο αργότερα το απέσυραν χωρίς να δώσουν διευκρινίσεις.

Η απελευθέρωση του 51χρονου ενδέχεται να στερήσει από το Όσλο τη δυνατότητα ανταλλαγής του με έναν Νορβηγό που κρατείται στη Ρωσία από τον Απρίλιο και κατηγορείται επίσης για κατασκοπεία.

Ο Φρόντε Μπεργκ έχει παραδεχθεί ότι βοήθησε τις νορβηγικές υπηρεσίες μεταφέροντας επανειλημμένα έγγραφα, χωρίς ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε, να γνωρίζει τι αφορούσαν αυτά.

Στη Νορβηγία κάποιοι αναλυτές θεωρούσαν τη σύλληψη του Μποκάρεφ ως πιθανό μέσο για την ανταλλαγή του με τον Μπεργκ.