• Αρχική
 • Άρθρα
 • Νέα στοιχεία: Με αυτούς συνεργάζεται η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό!!!

Νέα στοιχεία: Με αυτούς συνεργάζεται η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό!!!

Palantir, νέο μαρξισμός και Φρανκφούρτη!!!

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει, η είδηση, την οποία σας μετέφερε το el.gr, σε σχέση με την επέκτασης της συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων, Palantir, μία συνεργασία για την οποία η ελληνική κυβέρνηση, ουδέποτε φρόντισε να ενημερώσει τους πολίτες.

Ειδικότερα, όπως σας είχαμε γράψει, στις 7 Δεκεμβρίου, δημοσιεύτηκε Δελτίο Τύπου της εταιρίας Palantir στην ιστοσελίδα businesswire. Σε αυτό ανακοινώνεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρίας, Alex Karp και το στέλεχος της Palantir, Josh Harris.

Me ανακοίνωση της Palantir γνωστοποιήθηκε πως οι δύο πλευρές συνεργάζονται από την αρχή του κορωνοϊού, όμως η ακριβής φύση αυτής της συνεργασίας, καθώς και οι όροι οι οποίοι συμφωνήθηκαν, παραμένουν άγνωστοι. Εμείς θα σα παραθέσουμε νέα στοιχεία, αναφορικά με τα δύο πρόσωπο που φέρονται να βρίσκονται πίσω από την Palantir.

ΠΡΙΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η PALANTIR:

Σύμφωνα με το Vouliwatch:

Η Palantir Technologies, είναι μια αμερικάνικη εταιρία που ασχολείται με την ανάλυση, επεξεργασία, αποθήκευση και «εξόρυξη» (data-mining) δεδομένων σε όλο τον κόσμο, με βασικά τους προϊόντα τα λογισμικά Gotham και το Foundry. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρίας και σχετικά δημοσιεύματα σε διεθνή site (Bloomberg, NYTimes) o τεχνολογικός γίγαντας βοηθά κυβερνήσεις και τις αρχές καταστολής να διαχειρίζονται τεράστιο όγκο δεδομένων.

Πρόσφατα, περισσότερες από δώδεκα χώρες – συμπεριλαμβανομένης όπως φαίνεται και της Ελλάδας – χρησιμοποιούν το λογισμικό τους Foundry για διασύνδεση δεδομένων (data integration) στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία του Covid-19. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι -σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg- το λογισμικό κατ’αρχάς παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ από την Palandir στις κυβερνήσεις.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιο είναι το κέρδος μιας τόσο μεγάλης εταιρίας, η οποία είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο με 12 δις δολάρια και απασχολεί σήμερα 2.500 υπαλλήλους- όλους και όλες αφοσιωμένους στα λογισμικά ανάλυσης της πανδημίας-, όταν δεν λαμβάνει αντίτιμο για τις υπηρεσίες της;

Σημαντικά στοιχεία για την Palantir:

 • Ιδρύθηκε από τον Peter Thiel αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της 9/11 στους Δίδυμους Πύργους. Έχει πάρει το όνομά της από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και τις Palantir σφαίρες που μπορούσαν να δουν μακριά.
 • Είχε αρχικό χρηματοδότη και πελάτη τη CIA (με επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν).
 • Συνεργάστηκε με το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και τις αρχές επιβολής του νόμου – καταστολής, παρέχοντας υπηρεσίες παρακολούθησης (surveillance).
 • Έχει δεχτεί πολλά πυρά από τον κόσμο των ακτιβιστών αλλά και των ΜΜΕ, καθώς έχουν κατηγορηθεί για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής και για κατάχρηση εξουσίας.
 • Μάλιστα, στην Αμερική τα λογισμικά τους έχουν χρησιμοποιηθεί για προληπτική αστυνόμευση και αναγνώριση πιθανών μελλοντικών υπόπτων / εγκληματιών με βάση τη συλλογή προσωπικών δεδομένων (φυλή, κατοικία, ηλικία, αναγνώριση προσώπου κτλ).
 • Η τεχνολογία για την αναγνώριση προσώπου (facial recognition) που παρέχει  η έτερη εταιρία του συνιδρυτή της Palantir, Peter Thiel (ClearView AI) έχει χρησιμοποιηθεί από την αμερικανική αστυνομία για να προσάγει πολίτες που θεωρεί υπόπτους να διαπράξουν μελλοντικά αδικήματα, που ουδεμία σχέση έχουν με την τρομοκρατία.
 • Στην Ευρώπη συνεργάζεται με τη Europol και στη Γαλλία με τις μυστικές υπηρεσίες και την αντιτρομοκρατική. Όπως έχει δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Palantir, Alex Karp, αναφερόμενος στην επιτυχία της συνεργασίας τους και την αποτροπή τρομοκρατικών χτυπημάτων- «Πιστεύω ότι ο δυτικός πολιτισμός έχει αναπαυθεί στους μικρούς μας ώμους αρκετές φορές τα τελευταία 15 χρόνια».

PALANTIR ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα πάντα με το vouliwatch, στην περίπτωση της Ελλάδας προκύπτουν τα εξής:

 • Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πλατφόρμα λογισμικού Palantir Foundry για να παρέχει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους που ασχολούνται με τον κορωνοϊό, οδηγίες, «ροές εργασιών».
 • Η Palantir έχει αναπτύξει ένα κέντρο ελέγχου κρίσεων για τον πρωθυπουργό, το οποίο εμφανίζει μια ολιστική επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο.

Κατά αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πραγματοποιείται ενδεχομένως μεταφορά ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών / ασθενών Covid σε τρίτα μέρη (ιδιωτική, κερδοσκοπική, αμφιλεγόμενη εταιρία-τιτάνας), χωρίς να ελέγχονται, κάτι που αν ισχύει, παραβιάζονται οι ρυθμίσεις του GDPR, το ενωσιακό δίκαιο αλλά και το εθνικό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Με την ιστορία του κορωνοϊού, η Palantir έθεσε τις υπηρεσίες της στην διάθεση διαφόρων κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και της ελληνικής. Πίτερ Τιλ και Άλεξ Καρπ είναι τα δύο πρόσωπα που φέρονται να βρίσκονται πίσω από αυτήν.

«Δημιουργήσαμε την εταιρεία μας, προκλειμένου να υποστηρίξουμε την Δύση».

Αυτό δήλωσε, μιλώντας προσφάτως στους New York Times, ο Άλεξ Καρπ, ο άνθρωπος που στις αρχές Δεκεμβρίου είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Με αυτόν συμφώνησαν την επέκταση της συνεργασίας Ελλάδας και Palantir.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞ ΚΑΡΠ;;;

Είναι 53 ετών, δηλώνει σοσιαλιστής και προοδευτικός, έχοντας ταχθεί εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως ο Καρπ ανέλαβε την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Palantir, χωρίς να έχει καμία επαφή με τον κόσμο της πληροφορικής ή τον επιχειρήσεων!!! Έχει, αντίθετα, πτυχίο Νομικής και είναι κάτοχος διδακτορικού στην κοινωνιολογία από το πανεπιστήμιο Γκέτε της Φρανκφούρτης. Στην εν λόγω πόλη της Γερμανίας υπάρχει άλλωστε η Σχολή της Φρανκφούρτης είναι μια σχολή νεομαρξιστικής κριτικής θεωρίας, κοινωνιολογικής έρευνας, και φιλοσοφίας. Κατά άλλους η συγκεκριμένη σχολή ετοιμάζει «στοχαστές» με σκοπό την επικράτηση του Νέο-Κομμουνισμού στον πλανήτη με την μορφή παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Το 2011, όταν οι Anonymous έδωσαν στην δημοσιότητα έγγραφα τα οποία ενέπλεκαν την Palantir, σε μία υπόθεση απόπειρας φίμωσης των Wikileaks, ο Καρπ έδωσε το προοδευτικό άλλοθι στην εταιρεία!!! Με περίσσεια «αριστεροσύνη», ζήτησε δημόσια συγγνώμη και ανακοινώνοντας την απόλυση ενός εργαζόμενου που δήθεν έφταιηε, ο οποίος όμως αργότερα επέστρεψε στην εταιρεία.

Ο Καρπ καταθέτει συνεχώς επιχειρήματα υπέρ της συνεργασίας της εταιρείας του με κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας, κάνοντας μάλιστα λόγο για… πατριωτισμό. Ο νέο-μαρξιστής!!! «Δημιουργήσαμε την εταιρεία μας για να υποστηρίξουμε την Δύση», δήλωσε στους NYTimes, προσθέτοντας πως η εταιρεία του αρνείται να συνεργαστεί με χώρες που εναντιώνονται στις (διεθνιστικές) ΗΠΑ (Βαθύ Κράτος δηλαδή) και τους συμμάχους τους.

Επιπλέον, ο αριστερός Καρπ, υπερασπίζεται συνεχώς  δημόσια και την συνεργασία της εταιρείας του με την ICE (Οργανισμός που εασχολείται με την Μετανάστευση στις ΗΠΑ, επιβάλλοντας αποφάσεις), κάνοντας λόγο για «ορθή διαχείριση του μεταναστευτικού».

ΠΙΤΕΡ ΤΙΛ

Κατά τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν η Palantir εισήλθε στο χρηματιστήριο, ο Τιλ έγινε πλουσιότερος κατά περίπου 103 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό υπολογίζει τουλάχιστον το το Forbes.

 Οποία σύμπτωση! Ο Τιλ έχει σχέση και εκείνος με την Φρανκφούρτη, καθώς εκεί γεννήθηκε το 1967, Η χρηματιστηριακή αξία του προσεγγίζει τα 2,5 δισ. δολάρια.

Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία και Νομική, ο Τιλ. Κατά την δεκαετία του ’90 φέρετε να είδε την… επανάσταση που επρόκειτο να φέρει ο παγκόσμιος ιστός. Το 1999 δημιούργησε την πασίγνωστη πλατφόρμα πληρωμών, PayPal!!! 3 χρόνια αργότερα πουλήθηκε στο e-bay για 1,5 δισ. δολάρια.

Και ήρθε το 2003, όταν και ίδρυσε την Palantir, με στόχο, σύμφωνα με το Forbes, «να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, διασφαλίζοντας τις πολιτικές ελευθερίες». 

Στην ιδρυτική πράξη της εταιρείας συμμετείχαν 5 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο προαναφερθείς,Άλεξ Καρπ.

Το 2004 υπήρξε ο πρώτος εξωτερικός επενδυτής του Facebook, θέση στο Δ.Σ. του οποίου κατέχει μέχρι σήμερα.

Σε αντίθεση με τον Καρπ, στο πλευρό των Ρεπουμπλικανών ως μέλος του κόμματος επί σειρά ετών, υπήρξε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ στην Silicon Valey, ενώ συμμετείχε και στο επιτελείο του!!! Άραγε αργότερα ανήκε σε εκείνους που του πριόνισαν την καρέκλα;;;

Ο Τιλ είναι ομοφυλόφιλος, έχοντας υποστηρίξει πολλές καμπάνιες δικαιωμάτων των LGBTQ.

Με την Εταιρεία αυτών των δύο συμφώνησε η κυβέρνηση να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.