• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μόνο στο EL:Μήπως σας «σημαδεύουν» και δεν έχετε πάρει ΧΑΜΠΑΡΙ; Σας αποκαλύπτουμε αυτό που δεν θέλουν να ξέρετε (ΒΙΝΤΕΟ)

Μόνο στο EL:Μήπως σας «σημαδεύουν» και δεν έχετε πάρει ΧΑΜΠΑΡΙ; Σας αποκαλύπτουμε αυτό που δεν θέλουν να ξέρετε (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχεδόν όλοι χρησιμοποιούμε το πασίγνωστο Facebook.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Οι περισσότεροι χρήστες, καθώς το χρησιμοποιούν κάνουν «εγκληματικά» λάθη στον κόσμο του διαδικτύου, δημοσιεύοντας προσωπικές φωτογραφίες, πολλές εκ των οποίων με ανήλικα παιδιά, ακόμη και δίνοντας σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, το τηλέφωνό και τη διεύθυνση τους.

Για όλα τα παραπάνω έχουν γραφεί δεκάδες άρθρα και σίγουρα τα έχετε υπόψιν σας. Ωστόσο υπάρχει και κάτι χειρότερο, που συμβαίνει τώρα, τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο. Αυτό, δεν είναι άλλο από ένα εφιαλτικό φακέλωμα με άγνωστες– όπως προειδοποιούν πολλοί- προεκτάσεις.

Καθημερινά μαζεύεται ένας τεράστιος όγκος δεδομένων για τον κάθε χρήστη. Τι δημοσιεύει, τι του «αρέσει», τι μηνύματα στέλνει, που τα στέλνει, πότε τα στέλνει, τι γράφει, πότε τα γράφει, τα πάντα. Καταγγελίες μάλιστα παγκόσμια αναφέρουν περιπτώσεις που χρήστες του Facebook στοχοποιήθηκαν βάσει των πολιτικών και θρησκευτικών ιδεολογιών τους και σε κάποιες περιπτώσεις ξυλοφορτώθηκαν.

Πολλοί έχουν φτάσει παγκόσμια να λένε πως αν θέλεις να είσαι λίγο πιο ήσυχος, κλείσε οποιοδήποτε προφίλ έχεις στα Social Media. Ακόμη και αν κάποιος διατηρεί λογαριασμό με ψεύτικο όνομα και άσχετη φωτογραφία, μπορεί να εντοπιστεί μέσω της διεύθυνσης IP που χρησιμοποιεί αν κάποιος που έχει την ανάλογη γνώση ή τα ανάλογα δικαιώματα επάνω στο προφίλ και το λογαριασμό του (πχ κάποιος διαχειριστής ή ακόμη και φίλος του διαχειριστή).

Οι τελευταίες καταγγελίες παγκόσμια αναφέρουν πως το Facebook παρακολουθεί τη συμπεριφορά των χρηστών εντός και εκτός πλατφόρμας, ψάχνοντας συνεχώς για “σημάδια” που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν έναν «πράκτορα μίσους». Μάλιστα σύμφωνα με την πρόσφατη ανανέωση των πολιτικών του Facebook, ακόμη και αν κάποιος συνομιλεί ή έστω απλά στείλει ένα μήνυμα σε κάποιον χρήστη που έχει χαρακτηριστεί πως προάγει το μίσος, είναι αρκετό για την πλατφόρμα να του κλείσει τον λογαριασμό και φυσικά να στοχοποιηθεί.

Χρήστες που εμφανίζονται σε εκδηλώσεις ή ακόμη και σε συνεντεύξεις με πρόσωπα που έχουν οριστεί ότι προάγουν το μίσος, κινδυνεύουν να επισημανθούν-φακελωθούν ως «πράκτορες μίσους», με άγνωστες για τους ίδιους συνέπειες. Με τον παραπάνω τρόπο πολλοί έχουν στοχοποιηθεί και τα προφίλ τους έχουν απενεργοποιηθεί. Αυτό φυσικά είναι το καλό σενάριο, αφού υπάρχουν περιπτώσεις ξυλοδαρμού ή και ακραίες περιπτώσεις δολοφονιών.

Ακόμη, η πλατφόρμα ψάχνει για σημάδια που, που δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά, όπως τατουάζ, σύμβολα μίσους, ή σλόγκαν μίσους σε μπλούζες, πίνακες, φωτογραφίες στις φωτογραφίες που δημοσιεύει ο χρήστης. Φυσικά όπως έχει αποδειχθεί, αυτό που σήμερα είναι επιτρεπτό για την εξουσία, αύριο μπορεί να θεωρηθεί πως προάγει το μίσος, οπότε θεωρητικά κανείς και τίποτε δεν ξεφεύγει από την ψηφιακή τσιμπίδα του φακελώματος ακόμη και για…μελλοντική χρήση.

Ας δούμε τώρα, μερικά πράγματα επάνω στην λεγόμενη ρητορική μίσους. Αυτό είναι ένα εργαλείο που ήδη έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά, ωστόσο, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ακόμη περισσότερο. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε αυστηρά για πολιτική αντιπαράθεση, ιδίως επί της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Πλέον η χρήση του έχει…διευρυνθεί.

Μάλιστα υπάρχουν ακόμη και βαθμίδες όσον αφορά το περιεχόμενο που θεωρείται πως προάγει το μίσος. Για παράδειγμα, ένα σχόλιο «βαθμίδας 2» θα μπορούσε να περιλαμβάνει την έκφραση “ηλίθιος”, “άσχημος” ή ακόμα και “απατεώνας”, ενώ προσμετράται και αν το σχόλιο έγινε με βάση ένα «προστατευμένο χαρακτηριστικό» όπως η φυλή, ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Εν τω μεταξύ, η «βαθμίδα 3» σύμφωνα με το Facebook περιέχει τις περιπτώσεις «που κάποιος κάνει ένα είδος «καλέσματος» σε άλλους χρήστες με σκοπό τον αποκλεισμό ενός τρίτου, με βάση την «ηλιθιότητα, την ασχήμια, την απάτη του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του και ούτω καθεξής».

Πως δουλεύει σε γενικές γραμμές το σύστημα

Χρησιμοποιώντας τρεις ή περισσότερες λέξεις/εκφράσεις μίσους, σε ένα μόνο σχόλιο/δημοσίευση, δημιουργεί κανείς ένα σημάδι. Όπως είναι λογικό, όσο περισσότερα «σημάδια μίσους» δημιουργείτε, τόσο περισσότερο θα ανεβαίνετε στις λίστες του Facebook έχοντας επισημανθεί ως «πράκτορας μίσους».

Τότε, αναλαμβάνουν οι «κυνηγοί του μίσους», οι οποίοι σύμφωνα με την πολιτική της πλατφόρμας μπορούν να ψάξουν μέχρι και δυο χρόνια πίσω στις δημοσιεύσεις, στα σχόλια σας με σκοπό να βρουν ενοχοποιητικό υλικό. Κατόπιν, ο λογαριασμός του «πράκτορα μίσους», κλείνει.

Το Facebook φαίνεται να ενθαρρύνει τους υπαλλήλους του να αναζητούν διαρκώς ενοχοποιητικό υλικό για τον καθένα που θεωρείται ύποπτος/ύποπτη. Η παρακολούθηση αυτή γίνεται τόσο εντός όσο και εκτός πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την εκτός πλατφόρμας παρακολούθηση, ειδικές ομάδες υπαλλήλων του Facebook, παρακολουθούν τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες των χρηστών σε κάθε ιστότοπο που περιλαμβάνει τα πανταχού παρόντα κουμπιά του Facebook «μου αρέσει» και «μοιράσου το», ενώ η παρακολούθησή τους δεν περιορίζεται στην κύρια συσκευή στην οποία χρησιμοποιούν το Facebook.

Μια τεράστια διαρροή προσωπικών δεδομένων που έλαβε χώρα το περασμένο έτος απέδειξε αυτό που πολλοί δεν θέλουν να δεχτούν: Το ότι δηλαδή το Facebook έχει πρόσβαση σε όλες τις φωτογραφίες της συσκευής από όπου ένας χρήστης χρησιμοποιεί το Facebook, ακόμη και εκείνες που ΔΕΝ δημοσίευεσε στο Facebook.

Το ξαναγράφουμε και το τονίζουμε. Σύμφωνα με το Facebook, όταν πάτε να δημοσιεύσετε μια φωτογραφία από το κινητό σας, ζητάει ΠΡΟΣΒΑΣΗ στις φωτογραφίες του κινητού σας.

Μπορεί εσείς να θέλετε να ανεβάσετε μόνο μια φωτογραφία, ωστόσο πρέπει να δώσετε την συγκατάθεσή σας, το Facebook να μπορεί να έχει πρόσβαση στην κάμερα του κινητού σας. Το Facebook δε, στους όρους χρήσης που κανείς δεν διαβάζει όταν φτιάχνει λογαριασμό, λέει ξεκάθαρα πως οι φωτογραφίες (και αυτές που δημοσιεύετε και αυτές που έχετε δώσει την συγκατάθεσή σας να μπορεί να διαβάσει από κινητό σας/ τον υπολογιστή σας) ανήκουν στο Facebook.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, γιατί τα πράγματα είναι τόσο επικίνδυνα και γιατί πολλοί ειδικοί λένε ότι ο μόνος τρόπος «να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο» είναι να μην έχετε καμία επαφή με κανένα μέσω κοινωνικής δικτύωσης.

Οι φωτογραφίες που έχετε στο κινητό σας, με τα παιδιά σας, τους φίλους σας, και τις ιδιαίτερες στιγμές σας, είναι, αφού εσείς έχετε δώσει τη συγκατάθεση, ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ στη διάθεση του Facebook, που με τη σειρά του, μπορεί να τις κάνει ο,τι θέλει.

Μπορεί για παράδειγμα, το Facebook να δώσει «κάτω από το τραπέζι» τις φωτογραφίες σας σε κάποιον τρίτο και αυτός να σας εκβιάσει ή ακόμη και να σας βρει και μετά αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη για το τι μπορεί να συμβεί.

Αυτές είναι οι τελευταίες ενημερώσεις που έχει κάνει το Facebook, όπως και το YouTube, στην πολιτική και τους όρους χρήσης του. Ο κόσμος του διαδικτύου γίνεται ασφυκτικός για όσους δεν ανήκουν στην αριστερή ιδεολογία και πόσο μάλλον για όσους καταφέρονται εναντίον της.

Όλα δείχνουν, πως προχωράμε προς μια εποχή που τίποτε ιδιωτικό δεν θα υπάρχει και όπως πολύ σωστά είχε γράψει κάποιος, «δεν χρειάζεται οι όποιοι «ενδιαφερόμενοι» να ψάξουν να βρουν πληροφορίες σχετικά με τους «στόχους τους», αφού κατά 99,99% οι «στόχοι» δίνουν οι ίδιοι τα προσωπικά τους στοιχεία, «φόρα-παρτίδα».

Μπορεί τέλος, να θεωρείτε πως όλα τα παραπάνω είναι πολύ τραβηγμένα,
ωστόσο, πολλοί είδαν έκπληκτοι να διαρρέουν από το Facebook αδημοσίευτες φωτογραφίες τους. Καλύτερα επομένως να είστε προσεκτικοί με το τι κάνετε εντός και εκτός διαδικτύου, παρά να εκπλαγείτε αρνητικά.(φώτο: Pexels)