Λογισμικό κατασκοπείας και στην WhatsApp

Ομάδα χάκερς κατάφεραν να παραβιάσουν το WhatsApp και να εγκαταστήσουν από απόσταση λογισμικό κατασκοπείας σε τηλέφωνα και άλλες συσκευές. Την κυβερνο- επίθεση επιβεβαίωσε η ίδια η εταιρεία της δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, η οποία και κάνει λόγο για «κυβερνο- δράστη» μεγάλων ικανοτήτων».

Όπως έγινε γνωστό αφορούσε μόνο ένα επιλεγμένο αριθμό χρηστών της εφαρμογής η οποία ανήκει στο Facebook, και όχι όλη τη βάση των περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων χρηστών. Ήδη η εταιρεία ετοίμασε αναβάθμιση ασφαλείας και καλεί τους χρήστες να την εγκαταστήσουν άμεσα στη συσκευή τους.

Το λογισμικό κατασκοπείας έχει αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO Group, η οποία όμως αρνήθηκε την παραμικρή εμπλοκή της στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως, οι χάκερ χρησιμοποιούσαν τη λειτουργία φωνητικής κλήσης του WhatsApp για να καλέσουν τη συσκευή του χρήστη-στόχου. Ακόμη κι αν αυτός δεν απαντούσε, το λογισμικό κατασκοπείας μπορούσε να εγκατασταθεί στη συσκευή του, ενώ η κλήση συχνά εξαφανιζόταν από το μητρώο κλήσεων σαν μην είχε γίνει ποτέ.

Εκτιμάται ότι μπήκαν στο στόχαστρο κυρίως δημοσιογράφοι, δικηγόροι και εκπρόσωποι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρει το BBC.

Την παραβίαση εντόπισαν οι ίδιοι οι τεχνικοί κυβερνοασφάλειας της WhatsApp και ενημέρωσαν άμεσα, όπως τονίζουν, εταιρείες κυβερνο-ασφάλειας, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και άλλες αρμόδιες αρχές.

«Η επίθεση έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας ιδιωτικής εταιρείας που φέρεται να συνεργάζεται με κυβερνήσεις, στις οποίες παραχωρεί λογισμικό κατασκοπείας που θέτει υπό τον έλεγχο του τις λειτουργίες των λειτουργικών συστημάτων των κινητών τηλεφώνων» ανέφερε η WhatsApp.

Η ισραηλινή NSO, δημιουργός του λογισμικού Pegasus που πωλείται σε μυστικές υπηρεσίες και μπορεί να υποκλέψει δεδομένα από συσκευές-στόχους, ξεκαθάρισε ότι «η τεχνολογία της NSO παραχωρείται σε εξουσιοδοτημένες κυβερνητικές υπηρεσίες με μόνο σκοπό την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Σημείωσε δε πως δεν λειτουργεί η ίδια το σύστημα και ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσε, ούτε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, την τεχνολογία της η ίδια, προκειμένου να στοχοποιήσει οποιοδήποτε άτομο ή οργανισμό».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, FT